Sos Alfredo
Sos Alfredo to niezwykle wykwintny i pyszny sos o kremowej teksturze i intensywnym smaku parmezanu. Zapraszam po popularny przepis na najprostszy sos do makaronu i nie tylko.
- tylko 3 bazowe składniki
- szybki i prosty sposób na obiad
- najlepszy do makaronu fettuccine
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania makaronu: 12 minut
Liczba porcji: około 470 g sosu
Kaloryczność kcal: 370 w 100 g sosu
Dieta: wegetariańska
Składniki na sos Alferdo
- 370 ml śmietanki kremówki 30 % - niecałe 1,5 szklanki
- 100 g startego drobno sera parmezan
- 60 g masła - około 4 płaskie łyżki
- 1-2 małe ząbki czosnku - można pominąć
- przyprawy: po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i białego pieprzu; szczypta gałki muszkatołowej
Makaron do sosu
- 500 g suchego makaronu Fettuccine lub innego
Sos Alfredo
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę kremówkę wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęła temperaturę pomieszczenia.
Sosu z makaronem powinno wystarczyć na 3-4 porcje.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kaloryczności uwzględniłam sam sos, bez makaronu. Zanim zaczniesz szykować sos Alfredo, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Sos Alfredo przepis
W trakcie szykowania sosu zalecam zacząć już gotować makaron. Na podane przeze mnie proporcje polecam ugotować 500 gramów suchego makaronu. Co prawda nie użyłam makaronu Fettuccine, który jest zalecany do sosu Alfredo, ale wybrany przeze mnie makaron jest równie smaczny. Sięgnęłam po włoski makaron fusilli lunghi bucati. Po ugotowaniu wyszło mi około 1100 gramów makaronu.
Zacznij nagrzewać patelnię z grubym dnem. Ustaw niższą niż średnia moc palnika. Na patelni umieść 60 gramów masła. Do roztopionego masła dodaj jeden lub dwa małe ząbki czosnku - obrane i przepuszczone przez praskę (można je pominąć). Podsmażaj je przez chwilę, by nie zdążyły się zarumienić, a następnie wlej też niecałe 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Całość mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż śmietanka zacznie się gotować.
Do gotującej się śmietanki dodaj również 100 gramów startego na drobnych oczkach parmezanu oraz przyprawy: po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i białego pieprzu i ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej. Całość mieszaj drewnianą łyżką, aż sos zacznie się gotować i zrobi się jednolity. Gotowy sos od razu wlej do naczynia z ugotowanym i dopiero co odlanym makaronem. Wymieszaj danie i od razu podawaj.
Porada: Sos Alfredo w wersji najbardziej podstawowej i tradycyjnej składa się z masła, śmietanki i parmezanu. Możesz zatem poeksperymentować z przyprawami i czosnkiem, które nie są tutaj niezbędne.
Smacznego.