Udka pieczone
Pieczone udka z kurczaka to szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Można je podać z warzywami i ulubioną surówką.
- sprawdzona marynata
- wiele porad oraz zdjęcia krok po kroku
- tylko kilka tanich i łatwo dostępnych składników
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania minimum : 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 4 spore nogi kurczaka
Kaloryczność kcal: 210 w 100 g
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 4 nogi z kurczaka - około 1200 g
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy np. Dijon
- 3 ząbki czosnku - 15 g
- 2 łyżki sosu sojowego lub pół łyżeczki soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
- dodatkowo: jedna czerwona papryka lub po 1/3 z papryki czerwonej, żółtej i zielonej - można pominąć
Udka pieczone
Naczynie do pieczenia: forma żaroodporna/do zapiekania - metalowa, ceramiczna lub szklana o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub średnicy około 28-30 cm.
Pieczenie w temperaturze 190-200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół
Czas pieczenia w zależności od fragmentu kurczaka:
ćwiartki/ całe nogi (tak jak u mnie) - około 60 minut
udka kurczaka (część nogi bez pałki) - około 50 minut
podudzia/pałki z kurczaka - około 40 minut
Z podanej ilości składników wychodzą cztery porcje mięsa. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Udka pieczone przepis
Do tego przepisu użyłam całych nóg kurczaka. Ostrym, małym nożem usuń torebki stawowe oraz nadmiar wystającego tłuszczu. Gotowe nogi osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli będziesz piec same udka (bez pałek), to potrzebujesz sześć sztuk udek. Jeśli decydujesz na pieczenie samych pałek (podudzia), to potrzebujesz już około ośmiu pałek z kurczaka. Z pałek również można wyciąć torebki stawowe.
Porada: Usuwanie torebek stawowych nie jest konieczne, jednak polecam to robić. Nie zjadamy tego fragmentu kurczaka, a przy okazji danie ładniej się prezentuje.
Nogi, udka lub podudzia umieść w większym naczyniu (najlepiej szklane lub ceramiczne). Do naczynia zacznij dodawać składniki marynaty: dwie łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego; jedna łyżka ulubionej musztardy np. Dijon; trzy, obrane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku; 2 łyżki ciemnego sosu sojowego lub pół łyżeczki soli; łyżeczka słodkiej papryki; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki marynaty mieszaj i wmasowuj w kawałki mięsa. Naczynie przykryj przykrywką lub folią.
Najkrótszy czas marynowania to godzina. Nie odstawiamy wówczas miski z mięsem w przyprawach do lodówki, a tylko na bok, na blat kuchenny. Na 20 minut przed końcem czasu marynowania, można już zacząć nagrzewać piekarnik do pieczenia. Polecam jednak szykować mięso z marynatą na dzień przed pieczeniem - najlepiej wieczorem. Mięso zostawiamy w lodówce na całą noc, a na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy naczynie z lodówki (mięso jest zimne i potrzebuje około godziny, by nabrać przed pieczeniem temperatury pomieszczenia).
Porada: Jeśli mięso ma być podane na ostro, to polecam dołożyć jeszcze 1/3 płaskiej łyżeczki chili lub ostrej papryki. W wersji lekko na słodko można dołożyć jedną łyżkę ulubionego miodu lub łyżeczkę cukru trzcinowego muscovado. Aby upiec udka z curry, zamiast słodkiej papryki i pieprzu dodaj łyżkę przyprawy lub pasty curry (czerwona lub żółta). Tak samo można zastosować gotowe mieszanki przyprawy gyros/kebab.
Ładnie zamarynowane kawałki mięsa umieść w wybranym naczyniu żaroodpornym. Ja użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy 28 cm, ale może to też być inna forma żaroodporna/do zapiekania - metalowa, ceramiczna lub szklana o wymiarach minimum 20 x 30 cm.
Nogi z kurczaka razem z całą marynatą (czy też udka lub pałki) umieść obok siebie w naczyniu (ja nie smaruję wnętrza naczynia tłuszczem, ale można to zrobić - obrobiona masła lub oleju). Jeśli masz świeżą paprykę, to polecam (po umyciu i oczyszczeniu z gniazda nasiennego), pokroić ją na mniejsze kawałki i umieścić w przestrzeniach pomiędzy kawałkami mięsa.
Porada: Zamiast kawałków papryki można też wyłożyć do naczynia: zblanszowane różyczki brokułu lub nieduże kawałki lekko podgotowanych wcześniej ziemniaków.
Naczynie z gotowym do pieczenia mięsem umieść w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół (jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie z kawałkami kurczaka umieść na półce niżej). Kawałki kurczaka w marynacie piecz bez przykrycia przez 60 minut (czas pieczenia całych nóg). W połowie pieczenia, na dnie naczynia powinien już pojawić się sos. Można zatem kilka razy otworzyć piekarnik i polewać nim od góry kawałki mięsa.
Czas pieczenia w zależności od fragmentu kurczaka:
ćwiartki/ całe nogi (tak jak u mnie) - około 60 minut
udka kurczaka (część nogi bez pałki) - około 50 minut
podudzia/pałki z kurczaka - około 40 minut
Formę z upieczonymi kawałkami mięsa można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu (nie trzymaj ich dłużej w nagrzanym piekarniku, by niepotrzebnie nie wysuszać mięsa). Udka pieczone podawaj z tłuczonymi ziemniakami, pyzami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Do tego ulubiona surówka lub sałatka warzywna.
Smacznego.