Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z dań, które z talerza bardzo szybko. Tradycyjne placki ziemniaczane są chrupiące i rumiane. Smażone na smalcu lub oleju roślinnym są najlepsze.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 5 minut
Ilość porcji: 36 placków wielkości 10 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 średnie jajko
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta czarnego pieprzu

Dodatkowo: olej do smażenia - najlepiej rzepakowy

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa (ja mielę w maszynce). To samo zrób z cebulą.

Do miski wbij jajko, dodaj cukier, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj łyżką porcje na placki. Podsmażaj z obu stron po 2-3 minut do zarumienienia.

Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Chrupiące placki ziemniaczane, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10886
Reklama

Komentarze

2016-01-17 21:32
Uwielbiam placki ziemniaczane! zwłaszcza ze śmietaną, to jeden z moich ulubionych obiadów :)
pozdrawiam cieplutko !
2016-01-17 22:41
Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas :) ja osobiście jestem fanką smażonych na blaszce lub patelni bez oleju i podawanych z masełkiem ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-01-18 10:55
Też świetny pomysł.. my nie możemy się jednak powstrzymać i jest na oleju :-)
2016-01-18 12:09
Uwielbiam placki ziemniaczane <3
Ojej nawet nie pamiętam kiedy jadłam placki ziemniaczane ostatni raz! Będę musiała chyba sobie przypomnieć ich smak! Bardzo lubię takie z wędzonym łososiem i rukolą :)
2016-01-18 19:52
Miałam kilka dni temu na obiad placuszki, ale jak zobaczyłam to zdjęcie, znów mi się ich zachciało. Baaardzo lubię placki ziemniaczane polane śmietaną :)
2016-01-18 20:09
niby proste, niby nic takiego, a jemy zawsze tak samo wielkim zaangażowaniem ;)
2016-01-18 23:25
Pychotka :)
Reklama
2016-01-19 11:52
Uwielbiam! Szczególnie w wykonaniu mojej babci! Ja jestem niestety beztalenciem kulinarnym, a szkoda :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-01-19 12:07
Spróbuj.. na pewno się uda!
2016-05-07 15:58
Zrobie nas pewno tylko wezmę chyba polowe proporcji, żeby zrobić mniej sztuk :) mniam mniam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-08 08:57
Oczywiście Jagodo, jak Ci wygodnie :-)
2017-08-17 16:41
Pyszne wyszły!!!🙂 Dzięki!!!Tylko dodałam 2 łyżeczki cukru zamiast 4 i pieprz ❤😌
2017-11-08 18:01
Pycha . Uwielbiam Pani przepisy.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-09 13:32
Miło mi niezmiernie... dziękuję Ci bardzo.
2018-01-19 15:57
Dzisiaj przyszedł czas na placki ziemniaczane. Nie robilam lata swietlne bo zawsze wychodzily mi suche i bez wyrazu 😕 nie wiedzialam ktore placki wybrac do sosu a'la wegierskiego i padlo na te ;) zmniejszylam tylko ilosc cukru. Muszę przyznac ze wyszly takie jak nigdy :) nie wysuszone ale chrupiace i w smaku w sam raz :) najlepszą recenzją jest prosba o dokładkę - męża, który do tej pory plackow nie lubil :) 👏️❤️👌👍😋😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-19 15:59
Cudowna informacja Anetko.. 🌼🌼 Życzę Ci od tej pory samych udanych placuszków. I smacznego dla Męża 👌
2018-01-19 16:31
Aniu placki wyśmienite,mąż zachwycony , córeczka i ja również ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂
Reklama

Placki ziemniaczane chrupiące

Cienkie placki ziemniaczane można smażyć na oleju roślinnym. Moja babcia zawsze smażyła placki ziemniaczane na domowym smalcu. Uważam, że takie są również rewelacyjne. Dobór tłuszczu na jakim będziesz smażyć swoje placki ziemniaczane może być oczywiście uwarunkowany dietą. Dla wegetarian idealny będzie olej roślinny o neutralnym smaku. 

Placki ziemniaczane tradycyjne

Ten przepis jest bardzo stary.  Moja mama zawsze tak szykuje placki z tartych ziemniaków. Gdy chcę szybciej przygotować ziemniaki, zdarza mi się zrobić placki ziemniaczane na grubych oczkach. Są bardzo smaczne. Polecam spróbować. Jeszcze warto wspomnieć o przepisie na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną

Mąkę ziemniaczaną dodaję do masy na placki wtedy, gdy ziemniaki zawierają mniej skrobi. Te placki bardzo lubię po usmażeniu posypać zwykłym cukrem. Podaję je wówczas jako placki ziemniaczane na słodko. Możesz oczywiście usmażyć te placki i podać z ulubionym sosem. Tutaj polecam gulasz węgierski oraz uniwersalny sos grzybowy - pycha!