Chrupiące placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z dań, które znika z talerza bardzo szybko. Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane powinny być pięknie rumiane i jak nazwa wskazuje chrupiące. Smażone na smalcu lub oleju roślinnym są najlepsze.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 5 minut
Liczba porcji: 36 placków wielkości 10 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 średnie jajko
- czubata łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 4 łyżeczki cukru
- szczypta czarnego pieprzu
Dodatkowo: olej do smażenia - najlepiej rzepakowy
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa (ja mielę w maszynce). To samo zrób z cebulą.
Do miski wbij jajko, dodaj cukier, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj łyżką porcje na placki. Podsmażaj z obu stron po 2-3 minut do zarumienienia.
Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wypróbuj też mój przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.
Smacznego :-)