Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Super proste i bardzo smaczne placki ziemniaczane ze szpinakiem, które można zrobić również z młodych ziemniaków. Dodatek szpinaku sprawia, że placki mają piękny, zielony kolor oraz bardzo oryginalny, delikatny smak.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 40 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru i soli oraz pół łyżeczki pieprzu

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

Oraz tłuszcz do smażenia. Ja użyłam oleju z pestek winogron.
Z przepisu wychodzi około 30 placków o średnicy do 10 cm.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Nie odlewaj wody z ziemniaków.

Szpinak (bez ogonków) bardzo drobno poszatkuj nożem. Do miski z ziemniakami dodaj wszystkie składniki. Całość wymieszaj do połączenia składników. 

Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj porcje, które lekko rozpłaszczaj. Po 2-3 minutach placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Placki ziemniaczane ze szpinakiem, 1

Koniecznie wypróbuj też mój przepis na placki po węgiersku oraz bardzo ciekawe placki z cukinii. Jeżeli wolisz tradycyjne placki ziemniaczane to również mam przepis, który polecam: placki ziemniaczane.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (76 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placuszki szpinakowe

Placki szpinakowe przygotowuję na bazie placków ziemniaczanych. Głównym składnikiem są więc ziemniaki, których smak wzbogacam szpinakiem oraz cebulą. Dzięki temu placzuszki są bardziej delikatne i mają piękny kolor. Jest to ciekawa alternatywa dla typowych placków z ziemniaków. Warto je zrobić w sezonie ze świeżego szpinaku. Szpinak zawiera ważne dla nas składniki, między innymi żelazo, wapń i potas. Polecam wypróbować też mój przepis na pyszne gofry ziemniaczane z dodatkiem cebuli. Pięknie się prezentują.