Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Super proste i bardzo smaczne placki ziemniaczane ze szpinakiem, które można zrobić również z młodych ziemniaków. Dodatek szpinaku sprawia, że placki mają piękny, zielony kolor oraz bardzo oryginalny, delikatny smak.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 40 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- garść świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- łyżeczka cukru i soli oraz pół łyżeczki pieprzu
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
Oraz tłuszcz do smażenia. Ja użyłam oleju z pestek winogron.
Z przepisu wychodzi około 30 placków o średnicy do 10 cm.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Nie odlewaj wody z ziemniaków.
Szpinak (bez ogonków) bardzo drobno poszatkuj nożem. Do miski z ziemniakami dodaj wszystkie składniki. Całość wymieszaj do połączenia składników.
Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj porcje, które lekko rozpłaszczaj. Po 2-3 minutach placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.
Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.
Koniecznie wypróbuj też mój przepis na placki po węgiersku oraz bardzo ciekawe placki z cukinii. Jeżeli wolisz tradycyjne placki ziemniaczane to również mam przepis, który polecam: placki ziemniaczane.
Smacznego :-)