Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Super proste i bardzo smaczne placki ziemniaczane ze szpinakiem, które można zrobić również z młodych ziemniaków. Dodatek szpinaku sprawia, że placki mają piękny, zielony kolor oraz bardzo oryginalny, delikatny smak.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 40 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru i soli oraz pół łyżeczki pieprzu

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

Oraz tłuszcz do smażenia. Ja użyłam oleju z pestek winogron.
Z przepisu wychodzi około 30 placków o średnicy do 10 cm.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Nie odlewaj wody z ziemniaków.

Szpinak (bez ogonków) bardzo drobno poszatkuj nożem. Do miski z ziemniakami dodaj wszystkie składniki. Całość wymieszaj do połączenia składników. 

Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj porcje, które lekko rozpłaszczaj. Po 2-3 minutach placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Placki ziemniaczane ze szpinakiem, 1

Koniecznie wypróbuj też mój przepis na placki po węgiersku oraz bardzo ciekawe placki z cukinii. Jeżeli wolisz tradycyjne placki ziemniaczane to również mam przepis, który polecam: placki ziemniaczane.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (69 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Placuszki szpinakowe

Placki szpinakowe przygotowuję na bazie placków ziemniaczanych. Głównym składnikiem są więc ziemniaki, których smak wzbogacam szpinakiem oraz cebulą. Dzięki temu placzuszki są bardziej delikatne i mają piękny kolor. Jest to ciekawa alternatywa dla typowych placków z ziemniaków. Warto je zrobić w sezonie ze świeżego szpinaku. Szpinak zawiera ważne dla nas składniki, między innymi żelazo, wapń i potas. Polecam wypróbować też mój przepis na pyszne gofry ziemniaczane z dodatkiem cebuli. Pięknie się prezentują.