Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bułki bezglutenowe

Bułki bezglutenowe

Bardzo prosty przepis na bułki bezglutenowe, które zrobisz z mieszanki mąk bezglutenowych marki Schär. Bułki są puszyste i bardzo smaczne. Można je posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Zapraszam!

Osoby na diecie bezglutenowej muszą pamiętać o tym, by dodatki do bułeczek były wolne od zanieczyszczeń glutenem. Bardzo często bowiem w zakładzie, w którym porcjuje się np. sezam znajdują się również produkty zawierające pszenne. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia : 25 minut
Liczba porcji: 19 mini bułeczek

Kaloryczność kcal: 73 w 1 bułeczce
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 300 g mieszanki mąki bezglutenowej Schär - Mix B Bread Mix [zobacz]
  • 220 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 łyżki maki niebieskiego

Dodatkowy czas: 30 minut wstępnego wyrastania plus 60 minut wyrastania bułek przed pieczeniem.

Potrzebujesz również: średnie naczynie do wypiekania, odrobinę oliwy

Zapraszam po bardzo urocze mini bułeczki na kilka kęsów. To bułki bezglutenowe, które bardzo fajnie sprawdziły nam się jako imprezowy dodatek do przekąsek podawanych na świeżym powietrzu. Najpyszniejsze są na jeszcze ciepłe.. dopiero co wyjęte z piekarnika. 

Bułki bezglutenowe, 1

Bułki bezglutenowe

Przygotuj sobie 300 gramów mąki z mieszanki Bread Mix Schär. Będą to niepełne dwie szklanki o pojemności 250 ml.


Do miski z mąką dodaj też pół łyżeczki soli, 7 gramów suszonych drożdży i 2 łyżki oliwy.
Bułki bezglutenowe, 3

Na koniec dodaj też wodę. Przygotuj sobie około 220 ml lekko ciepłej wody. To niecała szklanka o pojemności 250 ml. Na początku wlej około 200 ml wody i wymieszaj dobrze składniki. Jeśli ciasto jest mocno ścisłe, to dolej jeszcze 20 ml. Mąki bezglutenowe lubią pić wodę. Ciasto będzie miało konsystencję dobrze wyrobionej plasteliny. Ciasto wyrabiaj tylko do momentu, gdy zrobi się jednolite.

Bułki bezglutenowe, 4

Wyrobione ciasto pod bułki bezglutenowe zostaw w tym samym naczyniu. Przykryj folią przezroczystą lub bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Ciasto wyraźnie się napuszy.
Bułki bezglutenowe, 5

Po wyrośnięciu ciasto nie lepi się już do rąk. Można śmiało formować je w kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczaj w maku i kładź jedną obok drugiej w wybranym naczyniu do zapiekania lub w zwykłej średniej wielkości formie do wypieków. Formę polecam wcześniej lekko wysmarować od środka oliwą.
Bułki bezglutenowe, 6

Bułeczek nie układaj ścisło ponieważ prawie podwoją objętość w trakcie drugiego wyrastania. Wyszło mi 19 mini bułeczek o średnicy 3 cm (średnica przed wyrastaniem). Te które kładłam do naczynia jako pierwsze wyraźnie zdążyły już urosnąć.
 
Bułki bezglutenowe, 7

Tak samo jak kulę ciasta, tak i tutaj naczynie z bułeczkami przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw do wyrośnięcia na pełną godzinę.
Bułki bezglutenowe, 8

Naczynie z wyrośniętymi bułkami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Bułki piecz około 25 minut. Ponieważ ciasto wyrastało dwa razy, bułki nie rosną już w trakcie pieczenia. Możesz dodatkowo na samym początku lekko nawilżyć wnętrze piekarnika psikając wodą do komory i na bułki. Ja używam do tego zwykłej butelki z pompką do zraszania. 
Bułki bezglutenowe, 9

Bułki bezglutenowe, 10


Sprawdź też mój przepis na tosty bezglutenowe z gotowego chleba Schär.

Smacznego!

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.8 / 5 (198 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bułki bezglutenowe

Każdy kto próbował piec bułki i chleby szykując swoje mieszanki mąk nie zawierających glutenu, wie jak trudne jest to zadanie. Mąki bezglutenowe bywają trudne w wyrabianiu i wyrastaniu. Są kapryśne i potrzebują często więcej wody niż nam się wydaje. Bardzo ważne jest również odpowiednie wyrabianie ciasta. Bardzo często mąki bezglutenowe zachowują się jak mąka żytnia i nie lubią, gdy się je za długo wyrabia. Tutaj z pomocą przychodzą gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, które można stosować na wiele sposobów. Są to zazwyczaj mieszanki mąk: kukurydzianej, ryżowej, gryczanej... Taką właśnie mieszanką wspomogłam się tym razem przy pieczeniu bułeczek bezglutenowych z makiem. Szarlotka bezglutenowa to przepis na słodko, który polecam. Koniecznie sprawdź też mój sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy

Mini bułeczki bezglutenowe

Z mieszanki chlebowej Schär Bread Mix można upiec np. chleb, spód do pizzy, bułeczki. Ja zdecydowałam się na bułeczki bezglutenowe w wersji mini. To bułeczki do odrywania posypana makiem. Możesz ich niczym nie posypywać lub użyć sezamu czy też czarnuszki lub swoich ulubionych suszonych ziół. Wybór należy do Ciebie. Te bułki bezglutenowe i bezmleczne są super. Zerknij też na inne moje przepisy na dania bezglutenowe. A coś z glutenem? Może pizza na patelni?