Keto słone ciasto migdałowe

Keto słone ciasto migdałowe

Ciasto lub chlebek.. ciężko zdecydować :-)

Takim chlebkiem można zastąpić omlet. Może być również spożywany do śniadania (jajka na miękko), czy też zamiast pieczywa przy obiedzie (sałatka). Świetnie smakuje również sam.

Chlebek jest aromatyczny, wilgotny i soczysty. Trzymany po przestudzeniu w lodówce zachowuje świeżość przez 5 dni.

- dieta bezglutenowa
- dieta ketogeniczna
- dieta cukrzyka
- dieta z obniżoną ilością laktozy

Czas przygotowywania:
 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: foremka o wymiarach np. 25/10 cm

Składniki:
• pełna szklanka mąki migdałowej - do 150 g
• 60 g masła lub oleju kokosowego
• 4 średnie jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w szklanym naczyniu na sztywno. Wystarczą 3 minuty mikserem.

Do miski z mąką dodaj żółtka oraz rozpuszczone w rondelku masło (ciepłe, ale nie gorące). Jeśli nie możesz spożywać laktozy, sięgnij po olej kokosowy. Wymieszaj całość np. mikserem na małych obrotach. Na koniec wmieszaj delikatnie ubite białka.

Ciasto przełóż do foremki, której nie trzeba niczym smarować. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

keto-slone-ciasto-migdalowe-1

keto-slone-ciasto-migdalowe-2

keto-slone-ciasto-migdalowe-3

Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-24 18:32
My byśmy po prostu posmarowały kawałek masełkiem <3 Ale byłoby pysznie :D
Ania
2017-02-24 19:21
Tak, można :-)