Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tatar z łososia

Tatar z łososia

Tatar z łososia surowego, to jedna z najpyszniejszych przystawek z użyciem surowej ryby. To przepis, który spodoba się miłośnikom kuchni japońskiej. Jest przepyszna!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia ryby: 1 dzień
Liczba porcji: 280 g przystawki

Kaloryczność kcal: 200 w 100 g przystawki [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 240 g wysokiej jakości surowego łososia bez skóry
  • mały kawałek pora - odcinek około 3 cm (około 20 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (klasyczny lub bezglutenowy)
  • łyżka sezamu - u mnie mieszanka białego i czarnego
  • 2 szczypty płatków chili (u mnie Gochugaru) lub przyprawa Togarashi - Siedem 7 Smaków
  • 4 krople oleju sezamowego - można pominąć

Tatar z łososia przepis
Tatar z łososia, 1

Krok 1: Przygotuj łososia

Aby bezpiecznie serwować surowego łososia w potrawach takich jak ten tatar, najpierw musisz go zamrozić, aby zabić ewentualne pasożyty. Powinniśmy mrozić rybę co najmniej 24 godziny przy temperaturze -20 stopni Celsjusza lub niżej. Jeśli mamy komercyjne zamrażarki, które są w stanie schłodzić rybę do -35 stopni Celsjusza, czas ten skróci się do 15 godzin. Rybę zawsze rozmrażamy w lodówce.

Kupuj rybę wysokiej jakości. Nawet najlepsze dodatki nie sprawią, że przystawka będzie smakowała dobrze, jeśli łosoś będzie niesmaczny. Potrzebujesz 240 gramów surowego łosia bez skóry (bez ości, włókien..). 

Rozmrożone kawałki surowego łososia pokrój najpierw na małe kawałki, a następnie bardzo długo siekaj. Łosoś powinien być bardzo drobno posiekany. Masa będzie dość jednolita i wytrąci tłuszcz. Od razu zaznaczę, że nie mielę ryby. Zawsze siekam ją nożem. 

Przygotuj łososia

Krok 2: Wymieszaj składniki

Łyżkę (czarnego lub mieszanki białego z czarnym sezamu) upraż na suchej patelni. Ustaw niską moc palnika i praż sezam przez kilka minut, aż tylko lekko się zarumieni. Po przestudzeniu dodaj go do łososia lub zostaw tylko do posypania przystawki od góry. 

Do posiekanego łososia wlej dwie łyżki ciemnego sosu sojowego (osoby na diecie bezglutenowej wybierają sos sojowy bezglutenowy). Mały kawałek pora (środkowy fragment bez pierwszej "warstwy") o wadze około 20 gramów również bardzo drobno posiekaj i dodaj do ryby. 

Na koniec dorzuć dwie szczypty ostrej Gochugaru w płatkach lub też tyle samo japońskiej przyprawy Togarashi - 7 smaków. Nie polecam ostrej papryki w proszku. Chili w płatkach to najlepszy wybór. Można też wlać kilka kropel oleju sezamowego, ale nie jest on niezbędny. Po wymieszaniu wszystkich składników sprawdź smak przystawki i zdecyduj, czy dodasz do niej np. o łyżkę więcej sosu sojowego. 

Porady: Pora można w ostateczności zamienić na cebulkę szalotkę. Nie polecam zamieniać sosu sojowego na sok z limonki lub z cytryny, ponieważ sok ścina białko w łososiu i ryba robi się w tym miejscu nieestetycznie biała.

Wymieszaj składniki

Tatar z łososia, 4

Tatar z łososia podawaj po schłodzeniu lub też w miseczce podanej na kostkach lodu. Będzie idealny jako samodzielna przekąska lub przystawka do dań japońskich, czy do sushi.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (189 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tatar z łososia

Tatar z łososia to jedno z tych dań, które zdobywają serca prawdziwych smakoszy. Delikatność surowego łososia przełamana smakiem sojowym, z subtelną nutą lekko ostrzejszego pora i chrupiącego sezamu jest połączeniem zarówno intrygującym, jak i niezwykle apetycznym. Rozważając przyciągające aspekty tej przystawki, powody, dla których warto przygotować tatar z lososia a także okazje, na które będzie idealny są tak samo zróżnicowane, jak składniki, które razem tworzą tę pyszną potrawę. Przede wszystkim, tatar z łososia surowego to wyraziste danie pełne różnorodnych smaków. Łosoś powszechnie znany jest ze swojego delikatnego, morskiego smaku, który sama osobiście uwielbiam. Surowy łosoś w tym daniu umożliwia doświadczenie pełni jego smaku, jak świetlisty akord w symfonii. Aby zrobić tatar z łososia przepis doskonały nie trzeba wielu składników. Mój przepis na tatar z łososia to przepis, który opiera się na kuchni japońskiej. Uwielbiam kuchnię japońską, i tak też szykuję swój tatr z łososia. Nie będzie to zatem tatar z ogórkami kiszonymi, żółtkiem i marynowanymi pieczarkami. To typowy tatar z łososia sushi. Jest idealny. Tak naprawdę im mniej składników, tym lepiej. Tutaj liczy się najbardziej sama jakość ryby. Na tatar z łososia przepisy mogą być najwspanialsze. Jeśli jednak masz rybę słabej jakości, to nawet one nie pomogą. Poza smakiem, tatar z łososia to również doskonały wybór ze względu na wartości odżywcze. Łosoś jest bogatym źródłem białka i zdrowych kwasy tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tatar z łososia można podawać na wiele sposobów, co czyni go doskonałym wyborem na różne okazje. Działa jako elegancka przystawka do kolacji, ale równie dobrze da się go podać jako luksusowy lunch lub lekką kolację. Jego prezentacja jest zawsze efektowna i elegancka, czyniąc go wdzięcznym daniem na spotkania towarzyskie. Wspaniale sprawdzi się na przyjęciach koktajlowych, romantycznych kolacjach czy spotkaniach biznesowych. Tatar z łososia będzie idealny, gdy szykujesz wieczór sushi lub zwyczajnie, wieczór kuchni japońskiej. Podsumowując, tatar z łososia jest danie, które warto mieć w swoim kulinarnym arsenale. Zarówno ze względu na jego zdrowotne korzyści, jak i na kulinarną wspaniałość. Spróbuj go raz, a z pewnością znajdziesz powody, by wrócić do niego jeszcze nie raz. Jeśli lubisz smak łososia, to bardzo dobrym wyborem będzie sałatka z łososiem wędzonym. Miłośnikom ryb i owoców morza polecam też przepis na mule oraz coś wspaniałego, czyli pyszny, domowy paprykarz. Super pyszny jest też pstrąg z piekarnika. Polecam! Zupa rybna to przepis, który również bardzo gorąco polecam. Rewelacyjnym przepisem jest też japońska Zupa Miso z glonami i tofu.