Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Domowe chipsy

Domowe chipsy

Czy w domu można zrobić prawdziwe domowe chipsy używając tylko patelni i kilku składników? Tak! Sprawdź! :)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 1 godzina
Liczba porcji: około 150 g

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 ziemniak - około 200 g
  • około 30 ml oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Chipsy domowe

Ziemniaka krój ostrym nożem o cienkim ostrzu na bardzo cienkie, przezroczyste plasterki, bądź użyj specjalnej tarki z ostrzem do krojenia chipsów. Przed nagrzaniem patelni wysmaruj ją odrobiną oleju.

Po chwili układaj obok siebie plasterki ziemniaków. Posmaruj je pędzelkiem kuchennym jeszcze od góry. Gdy się zarumienią, przewracaj na drugą stronę. Zdejmuj z patelni, gdy zrobią się sztywne i stracą elastyczność.

Każdą partię możesz lekko osolić po zdjęciu na talerz.

Domowe chipsy, 1

Uwagi:
- Przydatne narzędzia: szczypce do przewracania i zdejmowania chipsów, pędzelek kuchenny, tarka do chipsów.
- Wybierz dużego ziemniaka w kształcie jajka. Młodego ziemniaka wystarczy wyszorować i można go kroić ze skórką.
- Gotowe plasterki możesz przepłukać w misce z zimną wodą. Wówczas pozbędziesz się mączki ziemniaczanej i wody, przez którą chipsy często się ze sobą sklejają. Należy osuszyć je na ściereczce bawełnianej lub na ręczniku papierowym. Nie jest to jednak konieczne i ja tego nie robię.
-Do smażenia chipsów idealna będzie szeroka i płytka patelnia np. do naleśników. Dno może być cienkie, przy chipsach nie ma to znaczenia. Jednak wtedy należy jeszcze zmniejszyć moc palnika i pilnować, by chipsy za mocno się nie zarumieniły.
- Użyj oleju rafinowanego o neutralnym smaku i aromacie: rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron..
- Po ułożeniu chipsów na patelni nie pozwól, by na siebie nachodziły a nie będą się sklejać.

Domowe chipsy, 2

Polecam sprawdź tez mój przepis na prażynki z papieru ryżowego oraz wyśmienite krążki cebulowe.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (352 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania