Domowe chipsy z patelni

Domowe chipsy z patelni

Czy w domu można zrobić prawdziwe chipsy używając tylko patelni i kilku składników? Tak!!

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 1 godzina
Ilość porcji: około 150 g

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 ziemniak - około 200 g
  • około 30 ml oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Ziemniaka krój ostrym nożem o cienkim ostrzu na bardzo cienkie, przezroczyste plasterki, bądź użyj specjalnej tarki z ostrzem do krojenia chipsów. Przed nagrzaniem patelni wysmaruj ją odrobiną oleju.

Po chwili układaj obok siebie plasterki ziemniaków. Posmaruj je pędzelkiem kuchennym jeszcze od góry. Gdy się zarumienią, przewracaj na drugą stronę. Zdejmuj z patelni, gdy zrobią się sztywne i stracą elastyczność.

Każdą partię możesz lekko osolić po zdjęciu na talerz.

Domowe chipsy z patelni, 1


Uwagi:
Przydatne narzędzia: szczypce do przewracania i zdejmowania chipsów, pędzelek kuchenny, tarka do chipsów.
Wybierz dużego ziemniaka w kształcie jajka. Młodego ziemniaka wystarczy wyszorować i można go kroić ze skórką.
→ Gotowe plasterki możesz przepłukać w misce z zimną wodą. Wówczas pozbędziesz się mączki ziemniaczanej i wody, przez którą chipsy często się ze sobą sklejają. Należy osuszyć je na ściereczce bawełnianej lub na ręczniku papierowym. Nie jest to jednak konieczne i ja tego nie robię.
→ 
Do smażenia chipsów idealna będzie szeroka i płytka patelnia np. do naleśników. Dno może być cienkie, przy chipsach nie ma to znaczenia. Jednak wtedy należy jeszcze zmniejszyć moc palnika i pilnować, by chipsy za mocno się nie zarumieniły.
→ Użyj oleju rafinowanego o neutralnym smaku i aromacie: rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron..
→ Po ułożeniu chipsów na patelni nie pozwól, by na siebie nachodziły a nie będą się sklejać.

Domowe chipsy z patelni, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (44 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12495
Reklama

Komentarze

2016-07-01 20:58
Wyglądają tak jak te które jadałam będąc dzieckiem, pieczone na piecu opalanym drzewem :) To był smak :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-02 09:49
Wow.. niesamowite wspomnienia..
2016-07-02 19:16
Ohhhh, to jet bardzo dobry pomysł! A robiłaś kiedyś chipsy jabłkowe?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-03 10:16
Dziękuję.. tak : z batatów, buraków, jabłek.. :-)