Domowe chipsy z patelni

Domowe chipsy z patelni

Czy w domu można zrobić prawdziwe chipsy używając tylko patelni i kilku składników?

Tak!!

Szykowanie: 10 minut
Smażenie: do 60 minut
Ilość porcji: odpowiednik średniej paczki cienkich chipsów Lays 150 g

Składniki:
• 1 ziemniak - około 200 g
• około 30 ml oleju np. rzepakowego
• 1 łyżeczka soli

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Ziemniaka krój ostrym nożem o cienkim ostrzu na bardzo cienkie, przezroczyste plasterki, bądź użyj specjalnej tarki z ostrzem do krojenia chipsów. Przed nagrzaniem patelni wysmaruj ją odrobiną oleju.

Po chwili układaj obok siebie plasterki ziemniaków. Posmaruj je pędzelkiem kuchennym jeszcze od góry. Gdy się zarumienią, przewracaj na drugą stronę. Zdejmuj z patelni, gdy zrobią się sztywne i stracą elastyczność.

Każdą partię możesz lekko osolić po zdjęciu na talerz.

domowe-chipsy-z-patelni-1


Uwagi:
Przydatne narzędzia: szczypce do przewracania i zdejmowania chipsów, pędzelek kuchenny, tarka do chipsów.
Wybierz dużego ziemniaka w kształcie jajka. Młodego ziemniaka wystarczy wyszorować i można go kroić ze skórką.
→ Gotowe plasterki możesz przepłukać w misce z zimną wodą. Wówczas pozbędziesz się mączki ziemniaczanej i wody, przez którą chipsy często się ze sobą sklejają. Należy osuszyć je na ściereczce bawełnianej lub na ręczniku papierowym. Nie jest to jednak konieczne i ja tego nie robię.
→ 
Do smażenia chipsów idealna będzie szeroka i płytka patelnia np. do naleśników. Dno może być cienkie, przy chipsach nie ma to znaczenia. Jednak wtedy należy jeszcze zmniejszyć moc palnika i pilnować, by chipsy za mocno się nie zarumieniły.
→ Użyj oleju rafinowanego o neutralnym smaku i aromacie: rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron..
→ Po ułożeniu chipsów na patelni nie pozwól, by na siebie nachodziły a nie będą się sklejać.

domowe-chipsy-z-patelni-2

Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Hrabina w kuchni
2016-07-01 20:58
Wyglądają tak jak te które jadałam będąc dzieckiem, pieczone na piecu opalanym drzewem :) To był smak :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-02 09:49
Wow.. niesamowite wspomnienia..
Madame Malonka
2016-07-02 19:16
Ohhhh, to jet bardzo dobry pomysł! A robiłaś kiedyś chipsy jabłkowe?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-03 10:16
Dziękuję.. tak : z batatów, buraków, jabłek.. :-)