Tarta z mascarpone
Tarta z mascarpone to świetna, letnia propozycja na deser. Bardzo maślana i krucha tarta, krem z bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne, świeże owoce sezonowe :-)
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: tarta około 24 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto kruche
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na krem
- 200 g śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
- około 300 gramów sezonowych owoców: malin, borówek, jagód..
Tarta z serkiem mascarpone
Składniki na ciasto kruche umieść w misce i ręcznie wygnieć ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń w folię i umieść w lodówce na minimum 30 minut.
Po tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni a ciastem oblep od wewnątrz tartę - również krawędzie wewnętrzne. Ciasto jest bardzo maślane i ciężko będzie je rozwałkować. Wyrównaj palcami wnętrze tarty i umieść ją w piekarniku na 35 minut.
Po wyjęciu tarty odstaw ją do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, tak jak w deser z mascarpone. Dodaj cukier puder. Krem miksuj jeszcze minutę i dodaj serek mascarpone – również schłodzony. Całość miksuj jeszcze chwilę na małych obrotach.
Krem wyłóż na tartę. Na koniec ułóż na niej owoce. Przed podaniem trzymaj w lodówce.
W sezonie na jagody polecam też domowe jagodzianki oraz koniecznie ciasto z jagodami.
Smacznego :-)