Tarta z mascarpone

Tarta z mascarpone

Świetna, letnia propozycja na deser. Bardzo maślana i krucha tarta, krem z bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne, świeże owoce sezonowe :-)

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: tarta około 24 cm

Składniki na ciasto kruche

  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na krem

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone
  • około 300 gramów sezonowych owoców: malin, borówek, jagód..

Tarta z serkiem mascarpone

Składniki na ciasto kruche umieść w misce i ręcznie wygnieć ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń w folię i umieść w lodówce na minimum 30 minut.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni a ciastem oblep od wewnątrz tartę - również krawędzie wewnętrzne. Ciasto jest bardzo maślane i ciężko będzie je rozwałkować. Wyrównaj palcami wnętrze tarty i umieść ją w piekarniku na 35 minut.

Po wyjęciu tarty odstaw ją do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, tak jak w deser z mascarpone. Dodaj cukier puder. Krem miksuj jeszcze minutę i dodaj serek mascarpone – również schłodzony. Całość miksuj jeszcze chwilę na małych obrotach.

Krem wyłóż na tartę. Na koniec ułóż na niej owoce. Przed podaniem trzymaj w lodówce.

Tarta z mascarpone, 1

Tarta z mascarpone, 2

Tarta z mascarpone, 3

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (46 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷