Tarta z malinami

Tarta z malinami

Tarta z malinami to ciasto, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale i wspaniałym smakiem. Idealnie kruchy i delikatny spód, pyszny krem i świeżutkie owoce...

- świetna tarta na lato
- można też użyć innych owoców
- dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia spodu: 22 minut
Czas studzenia budyniu: 3 godziny
Liczba porcji: tarta o średnicy 24 cm

Kaloryczność kcal: 220 w 100 g tarty

Składniki na ciasto kruche

  • 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej - 180 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 1 żółto średniego jajka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru - 30 g
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 200 g serka mascarpone
  • 1 budyń waniliowy bez cukru - 35 g opakowanie
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru - 40 g
  • 300 ml mleka

Pozostałe składniki

  • 500 g malin
  • listki mięty + drobne owoce do dekoracji

Tarta z malinami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia tarty: średnica 24 cm

Pieczenie spodu: 180 stopni; czas pieczenia - do 25 minut; środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. To bardzo uniwersalny przepis na tartę. Możesz bowiem zamiast malin użyć innych, świeżych owoców. Polecam: truskawki, borówki, porzeczki..

Moja tarta z malinami wychodzi krucha..delikatna.. przepyszna :) Krem nie jest sztywny i ma konsystencję bardzo zwartego budyniu. Jeśli zatem wolisz ściślejsze kremy, to możesz użyć innego wypełnienia. Ciasto bananowiec ma świetny krem z dodatkiem galaretki. Klasyczny krem budyniowy będzie również ściślejszy, ponieważ zawiera w składnikach masło. 

Tarta z malinami, 1

Tarta z malinami, 2

Tarta z malinami przepis

Szykowanie ciasta zacznij od ugotowania budyniu, ponieważ to właśnie budyń potrzebuje najwięcej czasu, by naturalnie przestygnąć (nie umieszczamy go do schłodzenia w lodówce). Do rondelka wlej szklankę mleka, czyli 250 ml (najlepiej pełnotłustego). Pozostałe 50 ml mleka wlej do szklanki a następnie wsyp jedno opakowanie proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym. Ma to być budyń bez cukru. Waga saszetki to około 35 gramów. 

Mleko doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go też za długo. Tylko tak długo, by otrzymać odpowiednią konsystencję. To będzie bardzo gęsty budyń. Budyń odstaw do przestudzenia, przekrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). Polecam nawet przełożyć go do szklanego naczynia. Wówczas szybciej przestygnie. 

Porada: Do bazy budyniowej nie dajemy cukru. Cukier puder zostanie zmiksowany z mascarpone. Jeśli jednak masz tylko budyń z cukrem, to możesz go użyć. Wówczas nie dodajesz już cukru do serka mascarpone lub dajesz go tylko jedną łyżkę. 

Tarta z malinami, 3

Serek mascarpone możesz wyjąć z lodówki, by miał temperaturę pomieszczenia, czyli taką samą temperaturę jak przestudzony budyń. Można się teraz zabrać za spód do tarty.

Do ciasta kruchego polecam mąkę pszenną typ. 550 - mąka pszenna luksusowa. Sprawdzi się też mąka typ. 500, czyli mąka poznańska oraz wrocławska, a nawet mąka tortowa. Do tej porcji ciasta potrzebujesz jedną, trochę pełniejszą szklankę mąki, czyli 180 gramów mąki. 

Do mąki wsyp jeszcze trzy płaskie łyżki cukru pudru, czyli 30 gramów cukru oraz dodaj szczyptę soli. Pół kostki, czyli 100 gramów masła pokrój na mniejsze kawałki i również dodaj do reszty składników (masło może być wyjęte z lodówki). Na koniec dorzuć jeszcze jedno żółtko średniego jajka. 

Tarta z malinami, 4

Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania cięższych ciast lub wyrobić ciasto ręcznie. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt lepkie, jednak po chwili zacznie się robić coraz bardziej plastyczne i łatwo Ci będzie uformować je w zgrabną kulę. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na pełną godzinę do lodówki, by się schłodziło. 
Tarta z malinami, 5

Przygotuj sobie formę do pieczenia tart. Moja była szklana i miała średnicę 24 cm. Możesz też śmiało użyć formy ceramicznej lub metalowej. Całą formę wysmaruj od środka odrobiną masła (również faliste ranty). Dzięki temu jeszcze łatwiej będzie Ci potem kroić i wyjmować kawałki tarty z formy.

Ciasto możesz wyłożyć do foremki na dwa sposoby. Pierwszy (ten tym razem zastosowałam ja): Kulę ciasta pokrój nożem na plastry nie grubsze niż 5 mm. Plastry układaj na dnie formy oraz na rantach. Resztkami ciasta wypełnij wolne miejsca a na koniec połącz ciasto i wyrównaj powierzchnię. Możesz je nakłuć widelcem. 

Drugi sposób: Kulę ciasta umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Rozwałkuj je do średnicy około 30 cm. Ostrożnie przełóż placek do formy i wypełnij nim wnętrze oraz ranty. 
Na czas nagrzewania się piekarnika odłóż formę z ciastem do lodówki. 

Tarta z malinami, 6

Formę ze spodem do tarty umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekarnik musi być dobrze nagrzany). Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Spód piecz w ten sposób przez 20-25 minut (u mnie był idealnie rumiany już pod 22 minutach pieczenia). Upieczony spód możesz od razu wyjąć z piekarnika. Foremkę z upieczonym spodem odstaw do całkowitego przestudzenia.
Tarta z malinami, 7

Jeśli budyń całkowicie przestygł, to czas już połączyć go z serkiem mascarpone. 200 gramów serka (niecałe małe opakowanie) zmiksuj na gładko z czterema płaskimi łyżkami cukru pudru (40 gramów). Jeśli wcześniej gotowany był budyń z cukrem, to wystarczy mascarpone zmiksować już tylko z jedną łyżką cukru pudru. 
Tarta z malinami, 8

Do lekko napuszonej i "rozluźnionej" masy z serka mascarpone (przez wcześniejsze miksowanie z cukrem pudrem) dodaj całkowicie przestudzony budyń + ewentualnie odrobinę ziaren wanilii. Krem miksuj tylko chwilę na niskich obrotach, tylko do połączenia w jednolity krem (będzie gęsty).

Krem umieść na przestudzonym spodzie i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni spodu. 
Tarta z malinami, 9

500 gramów świeżych malin (lub trochę mniej) umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oprócz malin polecam dodać tez garść drobniejszych owoców takich jak porzeczki, borówki, jagody leśne lub owoce granatu.
Tarta z malinami, 10

Maliny układaj na kremie jedna obok drugiej otworem po szypułce do dołu (można je lekko zagłębić w kremie). Wyłóż tak wszystkie maliny, zaś dodatkowe owoce rozsyp pod całej powierzchni tarty. Na koniec wato udekorować ciasto świeżymi listkami mięty lub melisy. 
Tarta z malinami, 11

Tarta z malinami jest gotowa do podania. Taką tartę polecam podawać jeszcze tego samego dnia. Można ją też odłożyć na jeden dzień do lodówki. Przed podaniem polecam lekko oprószyć całość cukrem pudrem. 
Tarta z malinami, 12

Tarta z malinami, 13

Jaka jest Twoja ulubiona tarta na słodko?
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (245 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Tarta z malinami

Zauważyłam, że tarty na słodko piekę raczej głównie latem, gdy mamy wysyp wspaniałych owoców sezonowych. Moja tarta z owocami pojawia się chyba najczęściej, ponieważ jest to jeden z szybszych przepisów na tartę bez użycia formy. Latem szykuję tez dość często tarty na słono. Popularna jest moja tarta ze szpinakiem, którą bardzo gorąco polecam. Tym razem jednak przyszła kolej na ten przepyszny deser. Tarta z malinami i mascarpone oraz gęstym budyniem jest wersją odrobinę odchudzoną, ponieważ podczas szykowania kremu pomijam masło. Wówczas powstaje mi taka trochę lżejsza i mniej sztywna masa. Za to jaka pyszna! Tarta z malinami i serkiem mascarpone oraz budyniem zachwyciła już niejednego gościa naszego domu. To bardzo prosty przepis na tartę z malinami. Trzeba tylko pamiętać o tym, by zachować odpowiednią kolejność szykowania poszczególnych elementów tarty. Na początek zawsze zalecam ugotować budyń. Ma się on bowiem studzić naturalnie, co zajmuje trochę czasu. Nigdy nie odkładam budyniu do lodówki, jeśli planuję go potem zmiksować z ubitym masłem lub serkiem mascarpone. Ryzykujemy wówczas zwarzeniem masy. Nie zawsze tak się staje, ale po co ryzykować. Chodzi tu głównie o różnicę temperatur. 

Tarta z malinami i budyniem

Jeśli szykuję lżejszy i mniej sztywny krem do tarty, to zazwyczaj piekę też delikatniejszy i bardziej kruchy spód. Nawet mój krem do tortu świetnie sprawdzi się jako masa do tarty z malinami. Tarta z malinami przepis ze świeżymi owocami to coś co trzeba upiec latem. Świeże i typowo polskie owoce są nie tylko pyszne i zdrowe, ale i znacznie tańsze niż zimą. Poza sezonem kupujemy wyłącznie importowane owoce, które są nie tylko drogie, ale mniej zdrowe. Muszą bowiem jakoś do nas dotrzeć z innego miejsca na kuli ziemskiej a przy tym wyglądać nienagannie. Jeśli latem mrozisz owoce, to możesz takie ciacho upiec nawet zimą. Tarta z malinami mrożonymi będzie również przepyszna. Dobrze zamrożone owoce wyglądają całkiem ładnie po rozmrożeniu. Mój Blog Kulinarny to nie tylko przepyszne i bardzo dokładnie opisane ciasta, ale setki innych pyszności. Znajdziesz u mnie dania obiadowe, sałatki, czy nawet chleby i propozycje na śniadanie i na kolację. Zapraszam.