Schab karkowy pieczony
Schab karkowy pieczony z niewielką ilością wybranych ziół. Bardzo prosty przepis na idealne mięso. Tylko 4 składniki, idealny do obiadu, super na kanapki. Prosto na Świąteczny stół.
Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia: 1 godzina 35 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa
- 1,2 kg schabu karkowego
- łyżka majeranku
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
Schab karkowy
Opłucz mięso pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Osuszone mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. (Możesz je dodatkowo obwinąć ścisło nicią kuchenną do mięsa). Zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na 12 - 24 godzin. Mięso zawiń tak, by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz, ponieważ będziesz piec mięso w tej właśnie folii.
Po tym czasie schab wyjmij z lodówki i odłóż na blat na minimum 1 godzinę, by mięso nabrało temperatury pomieszczenia. Nie odwijaj mięsa z folii!
Nagrzej piekarnik do 180 stopni . Umieść schab na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piecz około 1,5 godziny.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika zdejmij folię nad dużym naczyniem. Sos zlej do naczynia, zaś mięso wyłóż na deskę do wystudzenia.
Schab możesz podawać od razu do domowego obiadu.

Możesz również po wystudzeniu trzymać mięso w lodówce. Po schłodzeniu można je kroić na plasterki.

Co zrobić z sosem zebranym po upieczeniu mięsa?
Powinno Ci powstać do 200 ml rzadkiego sosu. Możesz go zagęścić i dodać do obiadu. Przepis wkrótce.
Czemu nie pieczemy mięsa wyjętego z lodówki?
Mięso od razu wyjęte z lodówki potrzebuje więcej czasu na upieczenie. Zanim temperatura wewnątrz mięsa wyrówna się, może minąć nawet 30 minut przebywania w piekarniku. Ciężko wówczas ocenić jak długo piec mięso, by było idealnie soczyste i dopieczone.
Jeżeli lubisz karkówkę to wypróbuj też mój przepis karkówka po cygańsku, karkówka w sosie własny oraz karkówka w soli.
Ze schabu polecam koniecznie schab ze śliwką oraz tradycyjny schab pieczony. Jest w czym wybierać.
Smacznego!