Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony z niewielką ilością wybranych ziół. Bardzo prosty przepis na idealne mięso. Tylko 4 składniki, idealny do obiadu, super na kanapki. Prosto na Świąteczny stół.

Reklama

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia: 1 godzina 35 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1,2 kg schabu karkowego
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Opłucz mięso pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Osuszone mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. (Możesz je dodatkowo obwinąć ścisło nicią kuchenną do mięsa). Zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na 12 - 24 godzin. Mięso zawiń tak, by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz, ponieważ będziesz piec mięso w tej właśnie folii.

Po tym czasie schab wyjmij z lodówki i odłóż na blat na minimum 1 godzinę, by mięso nabrało temperatury pomieszczenia. Nie odwijaj mięsa z folii! 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni . Umieść schab na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piecz około 1,5 godziny.

Po wyjęciu mięsa z piekarnika zdejmij folię nad dużym naczyniem. Sos zlej do naczynia, zaś mięso wyłóż na deskę do wystudzenia.

Schab możesz podawać od razu do domowego obiadu.

Schab karkowy pieczony, 1

Możesz również po wystudzeniu trzymać mięso w lodówce. Po schłodzeniu można je kroić na plasterki.

Schab karkowy pieczony, 2

Co zrobić z sosem zebranym po upieczeniu mięsa?
Powinno Ci powstać do 200 ml rzadkiego sosu. Możesz go zagęścić i dodać do obiadu. Przepis wkrótce.

Czemu nie pieczemy mięsa wyjętego z lodówki?
Mięso od razu wyjęte z lodówki potrzebuje więcej czasu na upieczenie. Zanim temperatura wewnątrz mięsa wyrówna się, może minąć nawet 30 minut przebywania w piekarniku. Ciężko wówczas ocenić jak długo piec mięso, by było idealnie soczyste i dopieczone.

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (41 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14481

Komentarze

2017-12-09 17:52
Wyszedł pyszny :-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-09 18:23
Schabik wygląda bosko.
2018-03-29 17:08
Aniu, schab karkowy to tzw. karkówka? Folia aluminiowa do pieczenia ,tak?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-29 17:38
Aniu, schab karkowy to taki, który znajduje się najbliżej karkówki. Możesz też użyć schabu bez żyłek. Tak, folia aluminiowa do pieczenia.
2018-03-30 10:05
Świetny przepis.Nie szukam już innego.Schab wyszedł idealny.Dziękuję.🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🌼
Reklama
2018-03-31 17:13
Oj rozpędziłam się z Twoimi przepisami ostatnio!!! Schab dzisiaj był na obiad, reszta na kanapki będzie 😊 Powiem tak mąż stwierdził, że pychotka! Rozpływał się w ustach 😊 na bank zagości na stale na naszym stole! Dzięki Aniu
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:06
Super Ewo! Bardzo mi miło. Najważniejsze jest, by mięso upiekło się idealnie a nadal było delikatne i soczyste. 🌼
2018-11-15 21:01
Ja myślę że może być też rękaw do pieczenia - wolę folię od aluminium - i tu pytanie czy może być ręaw ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, oczywiście.
2018-11-16 11:14
Połowa już zjedzona 🔥😺👍ps.U nas w kuchni rządzi Cezar. Pozdrowionka😀🤩😺😽😻💪💣🚀🔝
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 👍