Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony z niewielką ilością wybranych ziół. Bardzo prosty przepis na idealne mięso

- tylko 4 składniki
- idealny do obiadu
- super na kanapki
- prosto na Świąteczny stół

Czas przygotowywania: 10 minut
Leżakowanie w ziołach: 12 - 24 h
Czas pieczenia: 95 minut temperatura 180 stopni
Ilość porcji: pieczeń na 6-8 porcji

Składniki:
• 1,2 kg schabu karkowego
• łyżka majeranku
• łyżeczka soli
• łyżeczka pieprzu

Opłucz mięso pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Osuszone mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. (Możesz je dodatkowo obwinąć ścisło nicią kuchenną do mięsa). Zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na 12 - 12 godzin. Mięso zawiń tak, by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz, ponieważ będziesz piec mięso w tej właśnie folii.

Po tym czasie schab wyjmij z lodówki i odłóż na blat na minimum 1 godzinę, by mięso nabrało temperatury pomieszczenia. Nie odwijaj mięsa z folii! 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni . Umieść schab na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piecz około 1,5 godziny.

Po wyjęciu mięsa z piekarnika zdejmij folię nad dużym naczyniem. Sos zlej do naczynia, zaś mięso wyłóż na deskę do wystudzenia.

Schab możesz podawać od razu do domowego obiadu.

schab-karkowy-pieczony-1

Możesz również po wystudzeniu trzymać mięso w lodówce. Po schłodzeniu można je kroić na plasterki.

schab-karkowy-pieczony-2

Co zrobić z sosem zebranym po upieczeniu mięsa?
Powinno Ci powstać do 200 ml rzadkiego sosu. Możesz go zagęścić i dodać do obiadu. Przepis wkrótce.

Czemu nie pieczemy mięsa wyjętego z lodówki?
Mięso od razu wyjęte z lodówki potrzebuje więcej czasu na upieczenie. Zanim temperatura wewnątrz mięsa wyrówna się, może minąć nawet 30 minut przebywania w piekarniku. Ciężko wówczas ocenić jak długo piec mięso, by było idealnie soczyste i dopieczone.

Smacznego!

Średnia 4.2 / 5 (6 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl