Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony z niewielką ilością wybranych ziół. Bardzo prosty przepis na idealne mięso. Tylko 4 składniki, idealny do obiadu, super na kanapki. Prosto na Świąteczny stół.

Czas przygotowania: 1 dzień
Czas pieczenia: 1 godzina 35 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1,2 kg schabu karkowego
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Schab karkowy

Opłucz mięso pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Osuszone mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. (Możesz je dodatkowo obwinąć ścisło nicią kuchenną do mięsa). Zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na 12 - 24 godzin. Mięso zawiń tak, by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz, ponieważ będziesz piec mięso w tej właśnie folii.

Po tym czasie schab wyjmij z lodówki i odłóż na blat na minimum 1 godzinę, by mięso nabrało temperatury pomieszczenia. Nie odwijaj mięsa z folii! 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni . Umieść schab na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piecz około 1,5 godziny.

Po wyjęciu mięsa z piekarnika zdejmij folię nad dużym naczyniem. Sos zlej do naczynia, zaś mięso wyłóż na deskę do wystudzenia.

Schab możesz podawać od razu do domowego obiadu.

Schab karkowy pieczony, 1

Możesz również po wystudzeniu trzymać mięso w lodówce. Po schłodzeniu można je kroić na plasterki.

Schab karkowy pieczony, 2

Co zrobić z sosem zebranym po upieczeniu mięsa?
Powinno Ci powstać do 200 ml rzadkiego sosu. Możesz go zagęścić i dodać do obiadu. Przepis wkrótce.

Czemu nie pieczemy mięsa wyjętego z lodówki?
Mięso od razu wyjęte z lodówki potrzebuje więcej czasu na upieczenie. Zanim temperatura wewnątrz mięsa wyrówna się, może minąć nawet 30 minut przebywania w piekarniku. Ciężko wówczas ocenić jak długo piec mięso, by było idealnie soczyste i dopieczone.

Jeżeli lubisz karkówkę to wypróbuj też mój przepis karkówka po cygańsku, karkówka w sosie własny oraz karkówka w soli.

Ze schabu polecam koniecznie schab ze śliwką oraz tradycyjny schab pieczony. Jest w czym wybierać.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (155 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷