Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony

Schab karkowy pieczony z niewielką ilością wybranych ziół. Bardzo prosty przepis na idealne mięso

- tylko 4 składniki
- idealny do obiadu
- super na kanapki
- prosto na Świąteczny stół

Czas przygotowywania: 10 minut
Leżakowanie w ziołach: 12 - 24 h
Czas pieczenia: 95 minut temperatura 180 stopni
Ilość porcji: pieczeń na 6-8 porcji

Reklama

Składniki:
• 1,2 kg schabu karkowego
• łyżka majeranku
• łyżeczka soli
• łyżeczka pieprzu

Opłucz mięso pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Osuszone mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. (Możesz je dodatkowo obwinąć ścisło nicią kuchenną do mięsa). Zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na 12 - 12 godzin. Mięso zawiń tak, by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz, ponieważ będziesz piec mięso w tej właśnie folii.

Po tym czasie schab wyjmij z lodówki i odłóż na blat na minimum 1 godzinę, by mięso nabrało temperatury pomieszczenia. Nie odwijaj mięsa z folii! 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni . Umieść schab na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piecz około 1,5 godziny.

Po wyjęciu mięsa z piekarnika zdejmij folię nad dużym naczyniem. Sos zlej do naczynia, zaś mięso wyłóż na deskę do wystudzenia.

Schab możesz podawać od razu do domowego obiadu.

Schab karkowy pieczony, 1

Możesz również po wystudzeniu trzymać mięso w lodówce. Po schłodzeniu można je kroić na plasterki.

Schab karkowy pieczony, 2

Co zrobić z sosem zebranym po upieczeniu mięsa?
Powinno Ci powstać do 200 ml rzadkiego sosu. Możesz go zagęścić i dodać do obiadu. Przepis wkrótce.

Czemu nie pieczemy mięsa wyjętego z lodówki?
Mięso od razu wyjęte z lodówki potrzebuje więcej czasu na upieczenie. Zanim temperatura wewnątrz mięsa wyrówna się, może minąć nawet 30 minut przebywania w piekarniku. Ciężko wówczas ocenić jak długo piec mięso, by było idealnie soczyste i dopieczone.

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (25 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Dominika
2017-12-09 17:52
Wyszedł pyszny :-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 18:23
Schabik wygląda bosko.
Ania
2018-03-29 17:08
Aniu, schab karkowy to tzw. karkówka? Folia aluminiowa do pieczenia ,tak?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-29 17:38
Aniu, schab karkowy to taki, który znajduje się najbliżej karkówki. Możesz też użyć schabu bez żyłek. Tak, folia aluminiowa do pieczenia.
Iwona
2018-03-30 10:05
Świetny przepis.Nie szukam już innego.Schab wyszedł idealny.Dziękuję.🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🌼
Ewa
2018-03-31 17:13
Oj rozpędziłam się z Twoimi przepisami ostatnio!!! Schab dzisiaj był na obiad, reszta na kanapki będzie 😊 Powiem tak mąż stwierdził, że pychotka! Rozpływał się w ustach 😊 na bank zagości na stale na naszym stole! Dzięki Aniu
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-01 16:06
Super Ewo! Bardzo mi miło. Najważniejsze jest, by mięso upiekło się idealnie a nadal było delikatne i soczyste. 🌼