Sorbet mango

Sorbet mango

Poznaj super przepis na pyszne lody domowe ze świeżych owoców! Sorbet mango jest niezwykle orzeźwiający. To jedne z lodów, które zawsze szykuję latem, mimo że mamy w kraju dużo świetnych owoców sezonowych. 

Zobacz koniecznie jak zrobić sorbet z truskawek oraz moje ukochane lody kajmakowe. A warto dodać, że aby zrobić te wszystkie lody nie potrzebujesz maszynki do lodów. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość porcji: 700 ml lodów

Kalorie: 120 w 100 ml

Składniki:
  • 2-3 duże owoce mango - 1 kg
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki wody - 125 ml
  • 1/3 szklanki cukru - 65 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.

Aby zrobić idealny sorbet z mango bardzo ważne są dobrej jakości, super dojrzałe i soczyste owoce mango. Do tych lodów użyłam dwóch wyjątkowo dorodnych owoców mango, ale te mniejsze mogą być nawet pyszniejsze.

Zapytacie na pewno, czy można użyć pulpy z mango sprzedawanej w puszce. Tak, jak najbardziej możecie jej użyć. Nie dodawajcie wtedy cukru do przepisu. Takie pulpy są bardzo słodkie. Wystarczy wówczas pulpę przełożyć do rondelka. Dodać pół szklanki wody oraz sok z cytryny i całość zagotować. Dalej postępuj tak jak w przepisie poniżej.

Sorbet mango, 1

Sorbet mango

Owoce mango umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Miąższ pokrój w kostkę. Skórę i pestki wyrzuć. 

Sorbet mango, 2

Miąższ z mango zmiksuj dokładnie na gładko. Powinna Ci powstać gęsta pulpa z mango. Do rondelka wlej pół szklanki wody. Dodaj 1/3 szklanki cukru i sok z cytryny. Wodę z cukrem i sokiem doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj syrop na małej mocy przez 20 minut. 
Sorbet mango, 3

Do syropu dodaj pulpę z mango. Całość zamieszaj i zagotuj. Rondelek zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.
Sorbet mango, 4

Przestudzoną pulpę przelej do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Tym razem wybrałam duży, głęboki talerz. Możesz też użyć plastikowych pudełek do mrożenia lodów lub małej keksówki.

Sorbet mango mieszaj łyżką co godzinę od włożenia lodów do zamrażalnika. Szybko przemieszaj masę. Wyrównaj powierzchnię i odłóż naczynia z powrotem do zamrażalnika. Na zdjęciu poniżej pierwsze mieszanie masy lodowej.
Sorbet mango, 5

Mieszaj masę trzy razy. Lody są gotowe po 4-6 godzinach mrożenia. 
Sorbet mango, 6

Jeśli lody będę mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilku minut, by zmięknąć. Jeśli sorbet z mango przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch godzinach mrożenia będą idealne do jedzenia.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Sorbet z mango

Latem domowe lody to obok serników na zimno najlepszy deser. Lody naturalne są niezwykle proste do zrobienia. Lody domowe z owoców mango smakują cudownie. Przygotujesz je niezwykle szybko. To lody, którymi z pewnością zaskoczysz swoich gości. Sorbet z mango szykuję zazwyczaj z dodatkiem soku z cytryny, dzięki któremu lody smakują jeszcze lepiej. Z mango mam jeszcze na moim Blogu Kulinarnym przepis na lody jogurtowe z mango i limonką. Są lekkie i pyszne. 

Sorbet z mango bez maszyny do lodów

Najprzyjemniej na tę chwilę, gdy piszę ten tekst nie posiadam maszynki do robienia lodów. Szykuję więc lody, które nie wymagają jej użycia. Lody domowe można przygotować tak, by nie było potrzeby mieszania ich w pojemniku w trakcie mrożenia, lub można to robić przy pomocy łyżki lub ręcznego blendera typu żyrafa. Mój sorbet z mango mieszałam w trakcie mrożenia co godzinę, zwykłą łyżką. Gorąco zachęcam też do zerknięcia na lody śmietankowe. Polecam przepis na lody solony karmel oraz lody czekoladowe. Zapraszam również po inne moje przepisy na lody naturalne