Sorbet mango
Poznaj super przepis na pyszne lody domowe ze świeżych owoców! Sorbet mango jest niezwykle orzeźwiający. To jedne z lodów, które zawsze szykuję latem, mimo że mamy w kraju dużo świetnych owoców sezonowych.
Zobacz koniecznie jak zrobić sorbet truskawkowy oraz moje ukochane lody kajmakowe. A warto dodać, że aby zrobić te wszystkie lody nie potrzebujesz maszynki do lodów.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 700 ml lodów
Kaloryczność kcal: 120 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 2-3 duże owoce mango - 1 kg
- sok z 1 cytryny
- pół szklanki wody - 125 ml
- 1/3 szklanki cukru - 65 g
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Jak zrobić sorbet z mango
Aby zrobić idealny sorbet z mango bardzo ważne są dobrej jakości, super dojrzałe i soczyste owoce mango. Do tych lodów użyłam dwóch wyjątkowo dorodnych owoców mango, ale te mniejsze mogą być nawet pyszniejsze.
Zapytacie na pewno, czy można użyć pulpy z mango sprzedawanej w puszce. Tak, jak najbardziej możecie jej użyć. Nie dodawajcie wtedy cukru do przepisu. Takie pulpy są bardzo słodkie. Wystarczy wówczas pulpę przełożyć do rondelka. Dodać pół szklanki wody oraz sok z cytryny i całość zagotować. Dalej postępuj tak jak w przepisie poniżej.

Sorbet mango
Owoce mango umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Miąższ pokrój w kostkę. Skórę i pestki wyrzuć. Zobacz mój wpis na to, jak obrać mango.

Miąższ z mango zmiksuj dokładnie na gładko. Powinna Ci powstać gęsta pulpa z mango. Do rondelka wlej pół szklanki wody. Dodaj 1/3 szklanki cukru i sok z cytryny. Wodę z cukrem i sokiem doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj syrop na małej mocy przez 20 minut.

Do syropu dodaj pulpę z mango. Całość zamieszaj i zagotuj. Rondelek zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.

Przestudzoną pulpę przelej do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Tym razem wybrałam duży, głęboki talerz. Możesz też użyć plastikowych pudełek do mrożenia lodów lub małej keksówki.
Sorbet mango mieszaj łyżką co godzinę od włożenia lodów do zamrażalnika. Szybko przemieszaj masę. Wyrównaj powierzchnię i odłóż naczynia z powrotem do zamrażalnika. Na zdjęciu poniżej pierwsze mieszanie masy lodowej.

Mieszaj masę trzy razy. Lody są gotowe po 4-6 godzinach mrożenia.

Jeśli lody będę mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilku minut, by zmięknąć. Jeśli sorbet z mango przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch godzinach mrożenia będą idealne do jedzenia.
Smacznego!