Mango lassi

Mango lassi

Mango lassi jest najpopularniejszym napojem indyjskim. Najważniejszymi składnikami jest oczywiście pulpa z mango oraz jogurt naturalny i mleko lub woda. To jeden z lepszych i pyszniejszych koktajli na upały. 

Mój przepis na smoothie mango lassi nie zawiera dodatku cukru. Uważam, że dojrzałe mango jest wystarczająco słodkie. Jeśli jednak masz ochotę na więcej słodyczy, to polecam użyć gotowej pulpy z mango sprzedawanej w puszkach. Taka pulpa jest znacznie słodsza od świeżo zblendowanego owocu. 

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: 1200 ml

Kalorie: 60 w 100 ml
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 2 duże dojrzałe mango - 1100 g łącznie
  • 250 ml jogurtu naturalnego - 300 g
  • szklanka mleka - 250 ml

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Ja zazwyczaj koktajl mango lassi szykuję z owoców świeżych. Zawsze jednak warto mieć w spiżarce przynajmniej jedną puszkę gotowej pulpy.. tak na wszelki wypadek. 
Mango lassi , 1

 

Jak zrobić mango lassi:

Jeśli Twoje mango lassi powstaje z owoców świeżych, to w pierwszej kolejności należy je umyć i usunąć pestkę oraz skórkę. Jak obrać mango? Ja zawsze odcinam dwa boki owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki. Następnie wydrążam łyżką miąższ z odciętych boków lub najpierw nadkrawam przy pomocy ostrego nożyka szatkownicę. Obieram pozostałe fragmenty przy pestce i odkrawam resztki miąższu. Z dwóch mango o wadze łącznej 1100 gramów wyszło mi 650 gramów miąższu.

Mango lassi , 2

Miąższ z mango umieść w małym garnuszku lub kielichu miksera z opcją blendowania. Ja zazwyczaj miksuję miąższ przy pomocy ręcznego blendera żyrafy. Po blendowaniu na ostrzu zbierają się włókna z miąższu. Należy je wyrzucić i umyć ostrze. Dzięki temu koktajl jest jeszcze gładszy.
Mango lassi , 3

Do gotowej pulpy (tak samo będzie z pulpą z puszki) wystarczy już tylko dodać szklankę jogurtu naturalnego oraz szklankę mleka i całość dobrze wymieszać lub jeszcze raz zblendować. Koktajl jest już gotowy do picia. Latem najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. 
Mango lassi , 4

Aby mango lassi było słodsze można do koktajlu dodać łyżeczkę cukru, miodu lub ulubionego syropu. Aby koktajl miał wyraźniejszy, lekko kwaskowy smak, polecam dodać dwie łyżki soku z limonki lub cytryny. Zaś dla wyostrzenia smaku zalecam dodać szczyptę kardamonu lub imbiru.

Bardzo gorąco polecam również pyszny koktajl owsiany z truskawkami

Mango lassi , 5

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (15 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Kadia
2018-04-12 21:29
Aniu, a nie dodajesz lodu?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-13 09:34
Dodaję czasem, gdy chcę się mocno schłodzić. Gdzieś na końcu postu wspomniałam o tym 👍

Mango lassi przepis pulpa

Koktajl mango lassi jest najpopularniejszym napojem indyjskim z owocem mango w roli głównej. Mango lassi najczęściej szykujemy latem, by się schłodzić. Warto wówczas dodatkowo dodać do koktajlu kilka kostek lodu. Do koktajlu mango lassi polecam używać świeżych i bardzo dojrzałych owoców mango. Najszybszym jednak sposobem na mango lassi jest użycie gotowej pulpy z puszki.

Jak zrobić mango lassi

Nie ma chyba prostszego koktajlu niż mango lassi. Najważniejsza jest bowiem pulpa z mango oraz jogurt naturalny lub jogurt grecki i dodatkowo płyn dla rozrzedzenia napoju. Ja używam mleka, jednak może to być też woda. Niektórzy dodatkowo słodzą kwoktaj cukrem lub syropem, czy miodem. Do mango lassi można też dodać szczyptę kardamonu lub imbiru. Koktajl będzie lekko kwaśny jeśli doda się do niego soku z cytryny lub limonki.  

Mango lassi kalorie

W 100 ml smoothie mango lassi jest zaledwie 60 kalorii. Należy jednak pamiętać o tym, że jest to ilość kalorii liczona przy użyciu świeżych owoców mango i bez dodatku cukru. Serdecznie zapraszam również po inne moje przepisy na domowe koktajle