Mango lassi
Mango lassi jest najpopularniejszym napojem indyjskim. Najważniejszymi składnikami jest oczywiście pulpa z mango oraz jogurt naturalny i mleko lub woda. To najlepszy i sprawdzony przepis na pyszne mango lassi!
Mój przepis na koktajl mango lassi nie zawiera dodatku cukru. Uważam, że dojrzałe mango jest wystarczająco słodkie. Jeśli jednak masz ochotę na więcej słodyczy, to polecam użyć gotowej pulpy z mango sprzedawanej w puszkach. Taka pulpa jest znacznie słodsza od świeżo zblendowanego owocu.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 1200 ml
Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 2 bardzo duże dojrzałe mango - 1100 g łącznie
- 250 ml jogurtu naturalnego - 300 g
- szklanka mleka - 250 ml
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Koktajl mango lassi szykuję zazwyczaj z owoców świeżych. Zawsze jednak warto mieć w spiżarce przynajmniej jedną puszkę gotowej pulpy.. tak na wszelki wypadek. Moje mango były bardzo duże i wystarczyły mi dwie sztuki. Jeśli masz mniejsze owoce, to użyj trzech lub nawet czterech mango.

Jak zrobić mango lassi:
Jeśli Twoje mango lassi powstaje z owoców świeżych, to w pierwszej kolejności należy je umyć i usunąć pestkę oraz skórkę. Jak obrać mango? Ja zawsze odcinam dwa boki owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki. Następnie wydrążam łyżką miąższ z odciętych boków lub najpierw nadkrawam przy pomocy ostrego nożyka szatkownicę. Obieram pozostałe fragmenty przy pestce i odkrawam resztki miąższu. Z dwóch mango o wadze łącznej 1100 gramów wyszło mi 650 gramów miąższu.

Miąższ z mango umieść w małym garnuszku lub kielichu miksera z opcją blendowania. Ja zazwyczaj miksuję miąższ przy pomocy ręcznego blendera żyrafy. Po blendowaniu na ostrzu zbierają się włókna z miąższu. Należy je wyrzucić i umyć ostrze. Dzięki temu koktajl jest jeszcze gładszy.

Do gotowej pulpy (tak samo będzie z pulpą z puszki) wystarczy już tylko dodać szklankę jogurtu naturalnego oraz szklankę mleka i całość dobrze wymieszać lub jeszcze raz zblendować. Koktajl jest już gotowy do picia. Latem najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Aby mango lassi było słodsze można do koktajlu dodać łyżeczkę cukru, miodu lub ulubionego syropu. Aby koktajl miał wyraźniejszy, lekko kwaskowy smak, polecam dodać dwie łyżki soku z limonki lub cytryny. Zaś dla wyostrzenia smaku zalecam dodać szczyptę kardamonu lub imbiru.
Bardzo gorąco polecam również doskonały, orzeźwiający ayran. Sprawdź też jak zrobić mrożoną kawę.
Smacznego!