Domowe lody krówkowe

Domowe lody krówkowe

Te lody robiłam jako jedne z ostatnich w sezonie letnim. W moim rankingu to najlepsze lody, jakie zrobiłam w te wakacje :-) Chyba nawet lepsze niż domowe lody jagodowe! U mnie pod swojską nazwą - lody krówkowe. 

- bez użycia maszynki do lodów
- tylko 3 składniki
- absolutnie bez mieszania w zamrażalniku

Polecam również przepisy na lody:
Domowe lody Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu :-)
Sorbet truskawkowy - bardzo owocowe
Śmietankowe lody malinowe  - gładkie i aksamitne
Jogurtowe z mango i limonką - super orzeźwiające

Przepyszne są również domowe lody cytrynowe oraz domowe lody waniliowe. Miłośników czekolady z pewnością zainteresuje przepis na  lody czekoladowe oraz lody Oreo:-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • puszka kajmaku - 400 g masy krówkowej
  • 300 ml śmietanki słodkiej 30% - pełna po brzegi szklanka
  • 3 płaskie łyżki drobnego cukru

Z podanych składników otrzymasz około 1200 ml lodów. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

WYKONANIE
Do miski przełóż masę krówkową/kajmak. Dodaj do niej odrobinę słodkiej śmietanki (odlej z odmierzonej porcji 300 ml). Całość miksuj na gładko około 1 minuty. Odstaw do lodówki.

Resztę dobrze schłodzonej śmietanki oraz cukier umieść w wysokim naczyniu i schłodź w lodówce. Zacznij ubijanie na sztywno. Na początku ubijaj całość mikserem na mniejszych obrotach. Stopniowo zwiększaj obroty, aż do najwyższych. Krem miksuj około 4 minut. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a krem zrobić się bardzo gęsty. Do masy zacznij stopniowo dodawać krem kajmakowy. Łyżka po łyżce, miksując całość na małych obrotach. Na koniec tylko wymieszaj całość łyżką.

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 

Lody nie wymagają mieszania w zamrażalniku. Będą jednak jeszcze bardziej kremowe, jeśli po 1,5 godziny wyjmiesz na chwilę naczynie z zamrażarki i przemieszasz (zblendujesz) masę. Lody ponownie umieść w zamrażarce. 

domowe-lody-krowkowe-1

domowe-lody-krowkowe-2
PORADY
- Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Przy dłuższym mrożeniu lody będą potrzebowały paru minut, zanim zmiękną na tyle, by można je było porcjować.
- Zamiast cukru możesz też użyć jasnego syropu np. z agawy lub pominąć go w przepisie. Wówczas krócej ubijaj śmietankę.
- Lody polecam podawać w pucharkach lub w domowych waflach karmelowych.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-08-28 11:34
Najlepsze bo kto nie lubi krówki? :D Mamy na nie mega ochotę :D
user pic
Pichceniomania
2017-08-28 23:29
Pyszna letnia rozpusta. Lato mija, a ja niewiele lodów jadłam... muszę to naprawić. A może pokuszę się i spróbuję właśnie tych...? Wyglądają smakowicie :)
user pic
Beti
2017-08-29 09:38
A w maszynie do lodów wyjdą ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-29 09:49
Oczywiście. Wystarczy postępować według instrukcji.
user pic
Beti
2017-08-30 09:44
Kajmak bardzo słodki, myślę że cukier jest tu zbędny.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-30 14:02
Możesz pominąć. Cukier dodałam do przepisu, by łatwiej było ubić śmietankę. Przy dłuższym ubijaniu może się zacząć robić masło.