Domowe lody krówkowe

Domowe lody krówkowe

Najlepsze lody jakie można zrobić z kajmaku. Mój przepis na domowe lody krówkowe to prawdziwy hit w naszym domu. Te lody robiłam jako jedne z ostatnich w sezonie letnim. Lody kajmakowe szykuję bez maszynki. 

Są nawet lepsze niż domowe lody jagodowe

- bez użycia maszynki do lodów
- tylko 3 składniki
- absolutnie bez mieszania w zamrażalniku

Przepyszne są również domowe lody cytrynowe oraz domowe lody waniliowe. Miłośników czekolady z pewnością zainteresuje przepis na  lody czekoladowe.

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Ilość porcji: 1200 ml

Składniki:
  • puszka kajmaku - 400 g masy krówkowej
  • 300 ml śmietanki słodkiej 30% - pełna po brzegi szklanka
  • 3 płaskie łyżki drobnego cukru

Z podanych składników otrzymasz około 1200 ml lodów. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Domowe lody krówkowe, 1

Jak zrobić lody krówkowe:

Do miski przełóż masę krówkową/kajmak. Dodaj do niej odrobinę słodkiej śmietanki (odlej z odmierzonej porcji 300 ml). Całość miksuj na gładko około 1 minuty. Odstaw do lodówki.

Resztę dobrze schłodzonej śmietanki oraz cukier umieść w wysokim naczyniu i schłodź w lodówce. Zacznij ubijanie na sztywno. Na początku ubijaj całość mikserem na mniejszych obrotach. Stopniowo zwiększaj obroty, aż do najwyższych. Krem miksuj około 4 minut. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a krem zrobić się bardzo gęsty. Do masy zacznij stopniowo dodawać krem kajmakowy. Łyżka po łyżce, miksując całość na małych obrotach. Na koniec tylko wymieszaj całość łyżką.

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 

Moje lody kajmakowe nie wymagają mieszania w zamrażalniku. Będą jednak jeszcze bardziej kremowe, jeśli po 1,5 godziny wyjmiesz na chwilę naczynie z zamrażarki i przemieszasz (zblendujesz) masę. Lody ponownie umieść w zamrażarce. 

Domowe lody krówkowe, 2

Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Przy dłuższym mrożeniu lody będą potrzebowały paru minut, zanim zmiękną na tyle, by można je było porcjować. Zamiast cukru możesz też użyć jasnego syropu np. z agawy lub pominąć go w przepisie. Wówczas krócej ubijaj śmietankę. Lody polecam podawać w pucharkach lub w domowych waflach karmelowych.

Jeśli lubicie takie mleczne lody, to zapraszam po przepis na lody waniliowe.. są przepyszne!
Domowe lody krówkowe, 3

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (30 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Candy Pandas
2017-08-28 11:34
Najlepsze bo kto nie lubi krówki? :D Mamy na nie mega ochotę :D
Pichceniomania
2017-08-28 23:29
Pyszna letnia rozpusta. Lato mija, a ja niewiele lodów jadłam... muszę to naprawić. A może pokuszę się i spróbuję właśnie tych...? Wyglądają smakowicie :)
Reklama
Beti
2017-08-29 09:38
A w maszynie do lodów wyjdą ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-29 09:49
Oczywiście. Wystarczy postępować według instrukcji.
Beti
2017-08-30 09:44
Kajmak bardzo słodki, myślę że cukier jest tu zbędny.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-30 14:02
Możesz pominąć. Cukier dodałam do przepisu, by łatwiej było ubić śmietankę. Przy dłuższym ubijaniu może się zacząć robić masło.

Domowe lody krówkowe

Mój najlepszy przepis na lody z kajmakiem z puszki. To niesamowite, że można zrobić tak pyszne lody tylko z trzech składników. Lody kajmakowe są niezwykle szybkie do zrobienia. Są też super kremowe i nieziemsko smaczne.. wręcz uzależniające. 

Lody z kajmakiem z puszki

Lody z kajmakiem i słodką śmietanką szykuję błyskawicznie. Uwielbiają je wszyscy w moim domu. Nie potrzebuję maszynki do lodów. Nie mieszam też masy w zamrażalniku. Takie lody bez jajek są cudowne. Gorąco polecam też mój przepis na lody czekoladowe oraz zachęcam do sprawdzenia innych przepisów na lody, które czekają na moim blogu kulinarnym.