Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Lody solony karmel

Lody solony karmel

Super hit wśród lodów naturalnych - lody solony karmel to ostatnio najlepszy przepis na szybkie, pyszne domowe lody. Te lody zrobisz bez jajek, bez użycia maszynki do lodów i bez mieszania w trakcie mrożenia. 

Uwielbiam robić domowe lody. Dokładnie wiem jakie składniki dodaję do swoich lodów. Lody naturalne są świeże i pyszne. Okazuje się też, że zrobienie lodów w warunkach domowych może być niezwykle proste i przyjemne. Zerknij koniecznie na przepis na lody jagodowe. Ten smak lodów owocowych ciężko pobić! 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia: 5 godzin
Liczba porcji: 1300 ml lodów
W 100 ml: Wartość energetyczna 280 kcal Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • puszka masy kajmakowej - masa krówkowa 460 g
  • szklanka śmietanki 30 % - 250 ml
  • opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • płaska łyżeczka soli
  • pół szklanki orzechów ziemnych prażonych, solonych - 100 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietanka 30 % powinna być bardzo dobrze schłodzona. 

Domowe, niezwykłe lody naturalne z solonym karmelem to rozkosz, której nie sposób się oprzeć. Jest w nich to coś, a nawet więcej! Te lody są tak aksamitne, kremowe, idealnie słodkie i słone zarazem, że zwyczajnie trzeba je zrobić. Jeśli trafiłeś/łaś na ten przepis to jestem pewna, że je zrobisz! Czekam na Twoje zdjęcia lodów.

Lody solony karmel, 1

Domowe lody naturalne solony karmel

Otwórz puszkę masy krówkowej. To masa kajmakowa, która powstała ze słodzonego mleka skondensowanego. Możesz samemu zrobić taką masę krówkową gotując w garnku zamkniętą puszkę mleka skondensowanego. Ostatnio jednak prawie w każdym sklepie można już kupić gotową, bardzo dobrą masę krówkową. Kajmak możesz lekko podgrzać w rondelku, by było Ci go łatwiej wymieszać z serkiem mascarpone. Nie jest to jednak konieczne.

Lody solony karmel, 2

Trzy łyżki masy kajmakowej odłóż sobie do osobnej miseczki. Możesz od razu wsypać do tej miseczki również orzechy ziemne prażone, solone. Ten kajmak z orzeszkami dodasz na lody na samym końcu, przez samym mrożeniem masy lodowej. 
Lody solony karmel, 3

Do naczynia z większością masy kajmakowej dodaj całe opakowanie serka mascarpone, czyli 250 gramów. W tym momencie dodaj też łyżeczkę drobnej soli. 
Lody solony karmel, 4

Całość bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Ja używam do tego miksera. Ustawiam wolne obroty i miksuję masę aż będzie gładka. 
Lody solony karmel, 5

Szklankę śmietanki słodkiej 30 % (to ta rzadka śmietanka) ubij na sztywno. Polecam umieścić ją wcześniej w lodówce, w wysokim naczyniu. Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona. Schłodzić możesz nawet mieszadła miksera. Polecam umieścić je na kilka minut w zamrażalniku.

Śmietankę miksuj najpierw na niższych obrotach, by nie zachlapać nią kuchni. Stopniowo zwiększaj moc do maksymalnej. Jeśli śmietanka była bardzo dobrze schłodzona, to już po 30 sekundach ubijania zacznie szybko gęstnieć. Ubijanie przerwij, gdy śmietanka zrobi się sztywna. Jeśli będziesz ją ubijać za długo, to może się rozwarstwić i zaczniesz ubijać masło. 
Lody solony karmel, 6

Łyżka po łyżce dodawaj ubitą śmietankę do kremu kajmakowego z mascarpone. Powoli mieszaj masę. Ja nigdy nie robię tego super dokładnie. Zawsze zostawiam niedomieszane smugi. Takie lody wyglądają i smakują jeszcze lepiej. Lody są też potem bardziej puszyste, bo skracasz czas mieszania i nie zabijasz pęcherzyków powietrza w ubitej śmietance.
Lody solony karmel, 7

Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Wiem, że macie czasem problem z wyborem pudełka. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka o pojemności minimum 1,5 litra. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika. 
Lody solony karmel, 8

Na krem pod lody solony karmel wyłóż resztę odłożonej masy krówkowej oraz orzechy. Możesz wymieszać masę kajmakową z orzechami i w takiej formie rozłożyć po powierzchni lodów. 

Te lody z solonym karmelem odłożone do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi są idealne po pięciu godzinach mrożenia. Są wówczas najlepsze i cudownie nakłada się je na gałki do wafelków. Jeśli lody będę mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilku minut, by zmięknąć. 

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch godzinach mrożenia będą idealne. 



Lody solony karmel, 9

Lody solony karmel, 10

Taką perełką wśród domowych lodów są naturalne lody jagodowe. Polecam je robić w pełni sezonu na jagody, czyli pod koniec czerwca a na początku lipca. Warto też zamrozić jagody, by nawet zimą mieć możliwość zrobienia takich pysznych lodów. 
Lody solony karmel, 11

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (995 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Domowe lody solony karmel

Cudowne lody naturalne solony karmel, które możesz zrobić bardzo szybko i prosto w warunkach domowych. Aby zrobić lody z solonym karmelem nie potrzebujesz użyć maszynki do lodów. Naturalne lody z solonym karmelem wkładasz do zamrażalnika i gotowe. Tych lodów solony karmel nie trzeba bowiem mieszać w trakcie mrożenia. 

Lody o smaku solonego karmelu

Lody naturalne z solonym karmelem to ostatnio prawdziwy hit wśród przepisów na domowe lody. Mój przepis na lody solony karmel jest super prosty do zrobienia. Lody robi się przyjemnie i szybko. Smak domowych lodów z solonym karmelem jest cudowny. Gorąco polecam dodać do lodów solony karmel garść prażonych i solonych orzechów ziemnych. 

Przepis na lody solony karmel

To super przepis na lody z solonym karmelem bez użycia maszynki do lodów, bez potrzeby mieszania w trakcie mrożenia oraz bez dodatku jajek. Lody są bardzo kremowe i cudownie się je nakłada do rożków. To prawdziwy hit wśród przepisów na domowe lody naturalne. Zobacz też cudowny przepis na lody krówkowe oraz na lody waniliowe przepis a także inne moje przepisy na lody naturalne. Szczególnie polecam hit - domowe lody porzeczkowe