Domowe lody malinowe

Domowe lody malinowe

Cudowne, mleczne i aksamitne domowe lody malinowe. Najlepsze!

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez użycia wagi
- bez mieszania

Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu :-)
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!
Zapraszam też na najlepsze domowe lody jagodowe

Czas mrożenia: 4 godziny
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 500 g malin (mrożone lub świeże)
  • pół szklanki cukru
  • 200 g śmietanki 36% - małe opakowanie


Z podanych składników otrzymasz około 700 ml lodów.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Śmietankę bardzo dobrze schłodź w lodówce. 

Maliny świeże przepłucz ostrożnie pod zimną wodą i dobrze odcedź na sitku. Mrożone wystarczy lekko rozmrozić np. wyjmując je wcześniej z zamrażarki. Owoce umieść w garnku razem z cukrem (3 łyżki cukru zostaw do śmietanki) i gotuj na małej mocy palnika, aż całkiem się rozpadną a cukier rozpuści. Odstaw do przestudzenia a następnie dobrze przecedź/przetrzyj z pestek. Możesz użyć do tego drobnego, metalowego sitka i łyżki. Pulpę z pestek można dodatkowo wymieszać na koniec z 1/4 szklanki wody i jeszcze raz przetrzeć na sitku. Pestki wyrzuć. U mnie wychodzi około 350 ml syropu. Syrop po przestudzeniu odstaw do lodówki, by się schłodził razem ze śmietanką.

Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 5 minut. 

Część obitej śmietanki dodaj do miski z syropem malinowym. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i wmieszaj delikatnie. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. 

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki odczekaj kilka minut zanim zaczniesz nakładać lody. 

domowe-lody-malinowe-1
Jeśli chcesz podać swoje lody w domowych rożkach, to gorąco polecam mój przepis na domowe wafle karmelowe!
Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (20 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-07-10 13:34
Idealne dla takich lodomaniaków jak my :D
Irmina
2017-07-17 10:52
Idealny przepis na lato! Super. Pozdrawiam serdecznie