Lody pistacjowe
Bardzo proste i super smaczne domowe lody pistacjowe. To przepis sprawdzony i mocno orzechowy. Lody wychodzą delikatne, kremowe i z drobnymi kawałkami orzeszków. To przepis dla prawdziwych lodowych łasuchów ;)
- tylko 4 proste składniki
- domowe lody bez dodatku jajek
- bez potrzeby użycia maszynki do lodów
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia masy orzechowej: 1 godzina
Czas mrożenia lodów: 5 godzin
Liczba porcji: 850 ml lodów
Kaloryczność kcal: 220 w 100 ml lodów
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 250 g pistacji solonych, niełuskanych
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 5 łyżek cukru - do 80 g
- 1 szklanka śmietanki 30 % - około 280 g
- ewentualnie odrobina zielonego barwnika spożywczego
Domowe lody pistacjowe.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietankę kremówkę trzymaj schłodzoną w lodówce.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 850 ml lodów pistacjowych.
Lody pistacjowe przepis
Do zrobienia lodów pistacjowych potrzebujesz 250 gramów pistacji niełuskanych solonych lub też niesolonych. Nie ma to większego znaczenia, czy orzeszki będą solone czy nie, ponieważ po usunięciu skorupki i oczyszczeniu ich w miękkich łupinek orzeszki tracą praktycznie całą sól.
Orzechy obierz z łupinek twardych oraz tych miękkich. Łuskanie i nieoczyszczanie orzechów zajmuje sporo czasu, więc jeśli masz taką możliwość, to możesz też kupić już oczyszczone orzechy bez łupinek albo gotową pastę. Ostatecznie potrzebujesz około 120 gramów samych orzechów.
Oczyszczone orzechy umieść w melakserze i zmiel na drobny piasek. Ja nie mielę ich dłużej, ale możesz to zrobić, by uzyskać konsystencję masła orzechowego. Wybieram średni stopień zmielenia, by czuć było w lodach kawałki orzechów.
Zmielone orzechy pistacjowe umieść w rondelku. Wlej też szklankę mleka i wsyp pięć łyżek cukru. Całość zagotuj i zmniejsz moc palnika do minimum. Mleko z cukrem i orzechami gotuj przez pięć minut na małej mocy, bez przykrywki.
Po tym czasie wyłącz masę i odstaw do przestudzenia a następnie dodaj odrobinę zielonego barwnika spożywczego, by gotowe lody miały żywszy, świeżo zielony kolor.
Porada: Zamiast zielonego barwnika możesz do masy dodać też sok wyciśnięty z mięty lub bazylii. Ważne jest to, by listki były młode i świeże. Wystarczy mała garść zblendowanej pasty z listów lub też samego soku, by lody miały apetyczny kolor.
Zieloną masę odłóż do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Naczynie ze schłodzoną śmietanką polecam dodatkowo umieścić na 20-30 minut w zamrażalniku. Im lepiej schłodzona śmietanka, tym szybciej i łatwiej się ubija. Możesz też w zamrażalniku umieścić mieszadła miksera. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Sugeruję wysokie naczynie, ponieważ z początku śmietanka jest rzadka i może chlapać po kuchni :)
Śmietankę ubijaj tak tylko do momentu, gdy zrobi się gęsta. Może to trwać minutę lub dwie albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka może się zacząć warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. Śmietanka bardziej tłusta, czyli 36 % może być gotowa nawet po 30 sekundach ubijania (sporo zależy od jej stopnia schłodzenia i mocy miksera).
Z lodówki wyjmij mleczną, dobrze schłodzoną masę orzechową i dodaj do niej ubitą śmietanę. Całość ostrożnie i powoli wymieszaj.
Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Wiem, że macie czasem problem z wyborem pudełka. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika. Dobrym pomysłem będzie użycie pudełka po zjedzonych już lodach sklepowych.
Lody pistacjowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po pięciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Jeśli lody będą mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilkunastu lub więcej minut, by zmięknąć.
Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia.
Lody możesz też zamrozić używając maszynki do lodów. Wystarczy wówczas gotową masę (masa pistacjowa wymieszana z ubitą śmietanką) przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją.
Jak pisałam wcześniej domowe lody pistacjowe polecam podawać po pięciu godzinach mrożenia. Ich struktura jest idealna do nakładania i nie trzeba wówczas mieszać masy w trakcie mrożenia. Jeśli lody mają być zjedzone następnego dnia, to polecam przykryć naczynie, by nie wysuszać lodów. Lody mrożone dłużej mogą się zrobić twarde i trudniejsze do nakładania. Trzeba je wtedy wyjąc i zostawić na blacie na 30 minut, by zmiękły. Takich lodów nie odkładaj już do ponownego mrożenia.
Smacznego.