Lody Oreo
Mój ulubiony i prosty przepis na śmietankowe i nieziemsko kremowe lody z Oreo i mascarpone. To szybkie do zrobienia domowe lody z ciastkami Oreo zrobisz bez maszynki i bez mieszania masy w zamrażalniku. Pycha!
- bez maszynki
- tylko 4 składniki
- bez mieszania w zamrażalniku
Przepyszne są również domowe lody cytrynowe oraz domowe lody waniliowe. Miłośników czekolady z pewnością zainteresuje przepis na lody czekoladowe.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Liczba porcji: 1000 ml
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 8 ciasteczek Oreo lub Neo
- 6 łyżek cukru
Lody Oreo
Z podanych składników otrzymasz ponad 1000 ml lodów.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jak zrobić lody z Oreo:
Śmietankę słodką oraz mascarpone umieść w wysokim naczyniu i schłodź w lodówce. Naczynie wyjmij z lodówki, dodaj cukier i zacznij ubijanie. Na początku ubijaj całość mikserem na mniejszych obrotach. Stopniowo zwiększaj obroty, aż do najwyższych. Krem miksuj około 4 minut. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a krem zrobić się bardzo gęsty.
Część masy przełóż do naczynia, w którym planujesz mrozić lody. Pokrusz kilka ciasteczek. Na masie z ciasteczkami wyłóż resztę ubitego kremu. Na wierzch pokrusz resztę ciastek.
Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.
Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Przy dłuższym mrożeniu lody będą potrzebowały paru minut, zanim zmiękną na tyle, by można je było porcjować. Zamiast cukru możesz też użyć mleka słodzonego, skondensowanego lub jasnego syropu np. z agawy. Lody polecam podawać w pucharkach lub w domowych waflach karmelowych.
Gorąco polecam również mój przepis na lody waniliowe.
Smacznego.