Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Domowe lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe

Cudownie mleczne i kremowe lody czekoladowe bez maszyny. Takie lody robi się błyskawicznie a do tego bez jajek. Lody czekoladowe podaję w pucharkach z dodatkiem owoców. Lody te można też zrobić na patyku.

Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów w starym stylu - lody Big Milk. To prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu. Domowe lody waniliowe z trzech składników też są boskie!

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Liczba porcji: 1500 ml lodów

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
  • 2 dobrej jakości mleczne czekolady 2 x 100 g
  • 1 dobrej jakości czekolada gorzka - 100 g
  • 1,5 szklanki śmietanki słodkiej (kremówki) 36 %
  • 3 łyżki drobnego cukru

Lody czekoladowe

Z podanych składników otrzymasz do 1500 ml lodów. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę słodką umieść w lodówce, by dobrze się schłodziła.

Domowe lody czekoladowe, 1

Mleko zagęszczone podgrzej w rondelku - nie gotuj. Zdejmij z palnika. Dodaj pokruszone czekolady i mieszaj, do całkowitego rozpuszczenia się czekolad. Po przestudzeniu umieść krem w lodówce do schłodzenia. 

Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 4 minuty.  

Do naczynia ze śmietanką przełóż lekko tężejący krem czekoladowy. Całość wymieszaj szpatułką. Możesz też najpierw dobrze wymieszać część bitej śmietany z całym kremem czekoladowym. Następnie delikatnie wmieszać resztę bitej śmietany pozostawiając niewymieszane smugi śmietanowe. Masę przełóż do naczynia, w którym planujesz mrozić lody.

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Przy dłuższym mrożeniu lody będą potrzebowały paru minut, zanim zmiękną na tyle, by można je było porcjować.
Domowe lody czekoladowe, 2

- Przed umieszczeniem masy lodowej w zamrażalniku możesz posypać ją kawałkami czekolady.
- Jeśli lubisz delikatniejsze, mleczne lody użyj 3 czekolad mlecznych zamiast 2 mlecznych i 1 gorzkiej.
- Lody nie są bardzo słodkie. Jeśli wolisz słodsze lody dodaj więcej cukru.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (1157 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Domowe lody czekoladowe bez maszynki

Moja ulubiona wersja domowych lodów, które szykuje się błyskawicznie i nie ma potrzeby mieszania mrożącej się masy. Przepis na lody czekoladowe bez śmietany kremówki też będzie pyszny, jednak słodka śmietanka sprawia, że są one jeszcze bardziej kremowe i mleczne. Polecam też pyszne i proste do zrobienia lody pistacjowe

Domowe lody czekoladowe bez jajek

Do zrobienia lodów czekoladowych nie używam jajek. Takie lody kakaowe robi się wówczas znacznie szybciej. Jeśli posiadasz sprzęt, to możesz też zrobić lody czekoladowe z maszynki. Jeśli jednak nie masz maszynki, to zobacz u mnie jak zrobić lody czekoladowe bez maszynki. Jeśli lubisz lody na patyku, wystarczy, że wylejesz masę do formy i już masz przepis na lody czekoladowe na patyku. Lodożercom polecam też inne moje przepisy na domowe lody. A miłośnikom karmelu przepis na lody naturalne solony karmel - lody solony karmel. Zapomniałabym o super lodach - lody kawowe.. marzenie!