Domowe lody czekoladowe
Cudownie mleczne i kremowe lody czekoladowe bez maszyny. Takie lody robi się błyskawicznie a do tego bez jajek. Lody czekoladowe podaję w pucharkach z dodatkiem owoców. Lody te można też zrobić na patyku.
Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów w starym stylu - lody Big Milk. To prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu. Domowe lody waniliowe z trzech składników też są boskie!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Liczba porcji: 1500 ml lodów
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
- 2 dobrej jakości mleczne czekolady 2 x 100 g
- 1 dobrej jakości czekolada gorzka - 100 g
- 1,5 szklanki śmietanki słodkiej (kremówki) 36 %
- 3 łyżki drobnego cukru
Lody czekoladowe
Z podanych składników otrzymasz do 1500 ml lodów.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę słodką umieść w lodówce, by dobrze się schłodziła.

Mleko zagęszczone podgrzej w rondelku - nie gotuj. Zdejmij z palnika. Dodaj pokruszone czekolady i mieszaj, do całkowitego rozpuszczenia się czekolad. Po przestudzeniu umieść krem w lodówce do schłodzenia.
Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 4 minuty.
Do naczynia ze śmietanką przełóż lekko tężejący krem czekoladowy. Całość wymieszaj szpatułką. Możesz też najpierw dobrze wymieszać część bitej śmietany z całym kremem czekoladowym. Następnie delikatnie wmieszać resztę bitej śmietany pozostawiając niewymieszane smugi śmietanowe. Masę przełóż do naczynia, w którym planujesz mrozić lody.
Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.
Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Przy dłuższym mrożeniu lody będą potrzebowały paru minut, zanim zmiękną na tyle, by można je było porcjować.

- Przed umieszczeniem masy lodowej w zamrażalniku możesz posypać ją kawałkami czekolady.
- Jeśli lubisz delikatniejsze, mleczne lody użyj 3 czekolad mlecznych zamiast 2 mlecznych i 1 gorzkiej.
- Lody nie są bardzo słodkie. Jeśli wolisz słodsze lody dodaj więcej cukru.
Smacznego.