Domowe lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe

Cudownie mleczne, kremowe lody czekoladowe.

- bez jajek
- bez maszynki do lodów
- bez mieszania w trakcie mrożenia

Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu :-) Domowe lody waniliowe z trzech składników są boskie!
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!
Zapraszam też na najlepsze domowe lody jagodowe , śmietankowe lody malinowe oraz niesamowicie orzeźwiające lody cytrynowe.

Czas mrożenia: 4 godziny
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
  • 2 dobrej jakości mleczne czekolady 2 x 100 g
  • 1 dobrej jakości czekolada gorzka - 100 g
  • 1,5 szklanki śmietanki słodkiej (kremówki) 36 %
  • 3 łyżki drobnego cukru

Z podanych składników otrzymasz do 1500 ml lodów. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę słodką umieść w lodówce, by dobrze się schłodziła.

Mleko zagęszczone podgrzej w rondelku - nie gotuj. Zdejmij z palnika. Dodaj pokruszone czekolady i mieszaj, do całkowitego rozpuszczenia się czekolad. Po przestudzeniu umieść krem w lodówce do schłodzenia. 

Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 4 minuty.  

Do naczynia ze śmietanką przełóż lekko tężejący krem czekoladowy. Całość wymieszaj szpatułką. Możesz też najpierw dobrze wymieszać część bitej śmietany z całym kremem czekoladowym. Następnie delikatnie wmieszać resztę bitej śmietany pozostawiając niewymieszane smugi śmietanowe. Masę przełóż do naczynia, w którym planujesz mrozić lody.

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Przy dłuższym mrożeniu lody będą potrzebowały paru minut, zanim zmiękną na tyle, by można je było porcjować. 

domowe-lody-czekoladowe-1

domowe-lody-czekoladowe-2

Uwagi i porady:
- Przed umieszczeniem masy lodowej w zamrażalniku możesz posypać ją kawałkami czekolady.
- Jeśli lubisz delikatniejsze, mleczne lody użyj 3 czekolad mlecznych zamiast 2 mlecznych i 1 gorzkiej.
- Lody nie są bardzo słodkie. Jeśli wolisz słodsze lody dodaj więcej cukru.

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (20 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

jogalifestyle
2017-08-06 11:42
Wyglądają przepysznie -w sam raz na dzień wolny <3
markny0056
2017-08-18 22:26
lepiej kupić- znacznie taniej
Candy Pandas
2017-08-06 17:19
Z tych lodów najbardziej zachwycony byłby nasz tato :D