Lody jogurtowe z mango i limonką

Lody jogurtowe z mango i limonką

Cudownie orzeźwiające.. niesamowicie owocowe i pachnące latem :-)

- tylko 4 składniki
- bez maszynki do lodów

Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu :-)
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!
Zapraszam też na najlepsze domowe lody jagodowe oraz śmietankowe lody malinowe

Przepyszne są również domowe lody cytrynowe oraz domowe lody waniliowe. Miłośników czekolady z pewnością zainteresuje przepis na  lody czekoladowe :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 3 godziny
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 200 g jogurtu
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki cukru

Z podanych składników otrzymasz około 500 ml lodów. 

Mango
Zamiast dojrzałego, świeżego mango możesz też użyć gotowej pulpy z mango o wadze około 230 gramów (z puszki), bądź też mango w kawałkach w syropie o tej samej wadze po odsączeniu syropu.

Jogurt
Użyj jogurtu greckiego lub jogurtu pod nazwą "typ grecki". Możesz również wybrać innego, bardzo gęstego jogurtu naturalnego.

WYKONANIE
Cukier rozpuść z dwiema łyżkami ciepłej wody. Możesz podgrzać cukier z wodą lub syropem z puszki po mango. Nie gotuj.
Mango obierz i odkrój miąższ od pestki - kawałek po kawałku. Jeśli używasz pulpy wystarczy, że umieścisz ją w misce. Mango z syropu zaś odsącz i umieść w misce.
Mango, lekki syrop z cukru, sok wyciśnięty z limonki oraz jogurt zmiksuj na gładko, najlepiej ręcznym blenderem. 

Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. Krem lodowy mieszaj co 30-50 minut. Ja używam do tego blendera.

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 3 godziny. 
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

lody-jogurtowe-z-mango-i-limonka-1

Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki odczekaj kilka minut zanim zaczniesz nakładać lody. Jeśli mrozisz lody znacznie dłużej, będą potrzebowały więcej czasu, by zmięknąć na tyle, by można je było nakładać na gałki. 

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-08-14 23:45
Spokojnie mogłybyśmy do Ciebie jeździć latem na takie desery <3