Lody miętowe

Lody miętowe

Zapraszam po mój pyszny przepis na domowe lody miętowe z czekoladą. Kremowe, śmietankowe lody na bazie świeżych listków mięty a do tego śmietanka i serek mascarpone, to idealne połączenie. Gorąco je polecam!

- tylko kilka składników 
- domowe lody bez dodatku jajek
- bez potrzeby użycia maszynki do lodów

Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia lodów: 6 godzin
Ilość porcji: 1000 ml lodów

Kaloryczność kcal: 245 w 100 ml lodów

Składniki:
  • 2 garście listków świeżej mięty
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego - 250 g
  • 1 szklanki śmietanki 30 % - 250 g
  • 6 pełnych łyżek mascarpone - 200 g
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 kostki czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej
  • ewentualnie kropla zielonego barwnika

Lody miętowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietankę kremówkę trzymaj schłodzoną w lodówce. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1000 ml lodów miętowych z czekoladą. 

Lody miętowe, 1

Lody miętowe, 2

Lody miętowe przepis

Aby zrobić lody miętowe potrzebujesz dwie pełne garście listków mięty. Zatem zużyjesz zapewne jeden średniej wielkości krzaczek/doniczkę mięty. Gałązki przepłucz pod zimną wodą i osusz. 

Lody miętowe, 3

Zdejmij wszystkie listki i umieść je w moździerzu lub też w kielichu blendera. Sięgnij po takie urządzenie, którym bez problemu zmiksujesz listki na zieloną papkę. Do listków wlej trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Całość miksuj na papkę. 
Lody miętowe, 4

Do naczynia z papką miętowo cytrynową dodaj 200 gramów serka mascarpone, czyli mniej więcej sześć pełnych łyżek. Całość miksuj dalej, aż do połączenia się składników w jednolitą masę. Kawałki mięty mogą być widoczne. Jeśli kolor powstałego kremu jest zbyt delikatny, to możesz dodać do niego odrobinę zielonego barwnika spożywczego. 
Lody miętowe, 5

W większej misce umieść 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (z puszki lub z tubki). Będzie to mniej więcej 250 gramów słodkiego, gęstego mleczka. Dodaj do niego krem z mascarpone i mięty. Całość wymieszaj dokładanie np. szpatułką. 
Lody miętowe, 6

Naczynie ze schłodzoną śmietanką (jedna szklanki śmietanki 30 % = 250 gramów) polecam dodatkowo umieścić na 20 minut w zamrażalniku. Im lepiej schłodzona śmietanka, tym szybciej i łatwiej się ubija. Możesz też w zamrażalniku umieścić mieszadła miksera. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Sugeruję wysokie naczynie, ponieważ z początku śmietanka jest rzadka i może chlapać po kuchni :) 

Śmietankę ubijaj tak tylko do momentu, gdy zrobi się gęsta. Może to trwać minutę albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka może się zacząć warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. Śmietanka może być gotowa nawet po 40 sekundach ubijania (sporo zależy od jej stopnia schłodzenia i mocy miksera).

Porcjami dodawaj ją do miski ze słodkim płynem miętowym. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość. Możesz do tego użyć miksera na niskich obrotach. Pamiętaj jednak, by trwało to tylko chwilę. 

Lody miętowe, 7

Masę pod lody miętowe przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Wiem, że Czytelnicy mają czasem problem z wyborem pudełka. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika. Dobrym pomysłem będzie użycie pudełka po zjedzonych już lodach sklepowych o pojemności minimum jednego litra.

Na masę wysyp drobno posiekaną czekoladę. Ja użyłam trzech kostek czekolady mlecznej. Możesz też sięgnąć po czekoladę deserową lub gorzką. 
Lody miętowe, 8

Lody miętowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po maksymalnie sześciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Jeśli lody będą mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilkunastu lub więcej minut, by zmięknąć. 

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch lub trzech godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. 

Lody możesz też zamrozić używając maszynki do lodów. Wystarczy wówczas gotową masę miętową przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją.

Lody miętowe, 9

Lody miętowe, 10

Lody miętowe, 11

Jak pisałam wcześniej domowe lody miętowe polecam podawać po pięciu, do sześciu godzinach mrożenia. Ich struktura jest idealna do nakładania i nie trzeba wówczas mieszać masy w trakcie mrożenia. Jeśli lody mają być zjedzone następnego dnia, to polecam przykryć naczynie, by nie wysuszać lodów. Lody mrożone dłużej mogą się zrobić twarde i trudniejsze do nakładania. Trzeba je wtedy wyjąc i zostawić na blacie na 30 minut, by zmiękły. Takich lodów nie odkładaj już do ponownego mrożenia. 

Jakie są Twoje ulubione lody?

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (146 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Lody miętowe

Bardzo lubię szykować lody domowe. Zazwyczaj zabierak się za nie, gdy na dworze robi się coraz cieple, jednak i zimą lubię zrobić pyszne lody, np. lody truskawkowe. Tym razem przygotowałam przepis na lody miętowe z czekoladą. I są to lody wyjątkowo proste do zrobienia, ponieważ nie używam do nich ani maszynki do lodów, ani też jajek. Mój przepis na lody miętowe jest niezwykle prosty. I nie jest to sorbet a pyszne, kremowe lody śmietankowe z prawdziwą miętą, orzeźwiającym sokiem z cytryny lub linki oraz kawałkami czekolady. Zapraszam też na pyszne i proste lody bananowe

Lody miętowe przepis

Jeśli więc chcesz zobaczyć jak zrobić lody miętowe w najprostszej i najpyszniejsze postaci, to zapraszam po przepis. Domowe lody miętowe to słodki smakołyk, którym zachwycisz nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Lody miętowe domowej roboty polecam szykować z rana, by po kilku godzinach można je było porcjować na gałki. Po mniej więcej sześciu godzinach mrożenia lody miętowe ją najlepsze do nakładania. Jeśli będą się bowiem mroziły dłużej, to bardzo możliwe, że zrobią się dość twarde. Bardzo orzeźwiająca i to z dużym udziałem mięty... jest moja lemoniada, którą bardzo gorąco polecam na ugaszenia pragnienia. Zapraszam też po inne moje przepisy, bowiem Blog Kulinarny AniaGotuje to nie tylko lody i wspaniałe desery, ale pyszne domowe obiady, sałatki, czy sosy.