Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to najprostszy przepis na deser pieczony ze śliwkami. Domowe crumble śliwkowe zrobisz tylko z czterech składników oraz bez użycia miksera. Zapraszam!
- tylko 4 składniki
- gotowe do pieczenia w 15 minut
- przepis idealny dla osób początkujących
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 1500 gramów deseru
Kaloryczność kcal: 250 w 100 g deseru
Dieta: wegetariańska
- do 1 kg mniejszych śliwek
- kostka masła - 200 g
- około 1 szklanka drobnego cukru - 200 g
- 2 niepełne szklanki mąki - 300 g
Śliwki pod kruszonką
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śliwki ważone były przed usunięciem pestek i ogonków.
Do upieczenia crumble ze śliwkami użyłam prostokątnego naczynia do zapiekania o wymiarach około 20 x 29 cm.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz śliwki z kruszonką o wadze około 1500 gramów.
Zanim zaczniesz szykować crumble śliwkowe, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Śliwki pod kruszonką przepis
Aby zrobić kruszonkę do tego zapiekanego deseru ze śliwkami, skorzystałam z mojego sprawdzonego i niezawodnego przepisu na uniwersalną kruszonkę do ciast - kruszonka. Podwoiłam jedynie ilość składników. Mąkę - 300 gramów, cukier drobny- 200 gramów, oraz zimne masło - 200 gramów, umieściłam razem w większej misce. Całość wyrabiałam dłońmi i rozcierałam masło z cukrem i z mąką, aż wszystkie składniki połączyły się w kruche ciasto.
Porada: Użyłam tym razem 200 gramów mąki pszennej tortowej oraz 100 gramów mąki pszennej krupczatki. Na kruche ciasto sprawdzi się też mąka pszenna luksusowa typ. 550 oraz mąka typ. 500, czyli mąka poznańska i wrocławska. Do składników na kruszonkę możesz też dodać odrobinę cynamonu.

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia: góra/dół lub ewentualnie 170 stopni z termoobiegiem.
Około kilograma śliwek umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz dokładnie. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij pestkę. Naczynie do zapiekania (u mnie o wymiarach 20 x 29 cm) wysmaruj od środka odrobiną masła (nie jest to jednak konieczne). Naczynie wypełnij połówkami śliwek. Postaraj się tak ułożyć śliwki, by równo przykryły dno naczynia.

Na śliwki wyłóż całą kruszonkę. Wyrównaj powierzchnię i lekko dociśnij kruszonkę do owoców.

Naczynie ze śliwkami i kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół) lub termoobieg z temperaturą 170 stopni. Wybierz środkową półkę. Śliwki pod kruszonką piecz około 45 minut lub trochę dłużej, w zależności od stopnia podpieczenia kruszonki. Gotowe śliwki pod kruszonką można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Kruszonka powinna być chrupiąca i rumiana. Pod spodem zaś kawałki pieczonych śliwek z sokiem. Śliwki pod kruszonką zalecam podawać jeszcze gorące, np. z gałką lodów waniliowych. Można je też zajadać po przestudzeniu, lub też schłodzone, prosto z lodówki. Sok z owoców robi się wówczas gęstszy, zaś kruszonka lekko twardnieje.