Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Budyniowiec bez pieczenia

Budyniowiec bez pieczenia

Zapraszam po najpyszniejsze ciasto budyniowiec bez pieczenia. Jest super proste do zrobienia, wspaniale smakuje i przepięknie się prezentuje. To przepis dla każdego.

- można je podać nawet jako tort
- masa budyniowa bez ubijania masła
- dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas studzenia galaretki: 3 godziny
Czas chłodzenia ciasta: 3 godziny
Liczba porcji: tortownica 20 cm - około 1960 g

Kaloryczność kcal: 125 w 100 g ciasta

Składniki

  • 130 g podłużnych biszkoptów - około 16 sztuk
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru - 2 x 40 g
  • 625 ml mleka lub napoju roślinnego - 2,5 szklanki
  • 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
  • 4 płaskie łyżki cukru - około 40 g
  • 2 galaretki np. truskawkowe - 2 x saszetka po 77 g
  • 750 ml wrzątku - 3 szklanki ugotowanej wody
  • 500 go owoców - np. truskawki + maliny

Budyniowiec bez pieczenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: u mnie była to tortownica o średnicy 20 cm i wysokości 8 cm.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymałam budyniowiec bez pieczenia z galaretką i owocami o wadze około 1960 gramów. Zanim zaczniesz szykować deser, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Możesz bowiem np. już na początku szykowania ciasta zalać galaretki wrzątkiem. 

Kupuj sprawdzone i dobrej jakości galaretki (nie za kwaśne). Jedna saszetka galaretki ważyła u mnie 77 gramów. Na opakowaniu galaretki powinno być napisane, że jest to galaretka, którą rozpuszcza się w 500 ml wrzątku. Uwaga - my rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku - wszystko się zgadza 😁

Budyniowiec bez pieczenia, 1

Przepis na ciasto budyniowiec bez pieczenia

Przygotuj małą formę. U mnie była to wysoka tortownica o średnicy 20 cm. Możesz wybrać taką lub nieco większą foremkę, np. 22 cm (ciasto wyjdzie nieco niższe i zapewne użyjesz o kilka biszkoptów więcej). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze zaś rozłóż biszkopty. W razie potrzeby podziel je na mniejsze kawałki, by jak najdokładniej wypełnić nimi dno formy. 

Ranty wyłóż od wewnątrz folią rantową lub wyższymi paskami papieru do pieczenia. Pamiętaj o tym, że kawałki pergaminu będą się trzymać wewnętrznych rantów formy, jeśli formę od środka wysmarujesz najpierw np. masłem.

Porada: Do tego przepisu polecam użyć podłużnych biszkoptów. Są delikatniejsze i lżejsze niż okrągłe. Chłoną wilgoć z ciepłego budyniu, zatem nie trzeba ich niczym nasączać. To idealny zestaw składników. Jeśli chodzi o biszkopty, to użyłam tym razem "losowo" kupionych w Lidlu biszkoptów podłużnych z odrobiną posypki z cukru. Polecam też lady fingers marki Andante, Savoiardi oraz Matilde Vicenzi Vicenzovo il Savoiardo. Te ostatnie trochę trudniej dostać, ale też są świetne. 

Budyniowiec bez pieczenia, 2

Przygotuj gęsty budyń. Do garnka wlej 1,5 szklanki (375 ml) mleka i dodaj 50 gramów masła. Do osobnego naczynia, np. do dużego kubka, wlej pozostałe mleko, czyli jedna szklanka (250 ml) i wsyp dwie saszetki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2 x 40 gramów) oraz 40 gramów cukru drobnego lub cukru pudru. Całość mieszaj, aż mleko połączy się ze skrobią i cukrem na gładki płyn. 

Mleko z masłem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej płyn z pozostałego mleka, proszku budyniowego i cukru. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj na początku energicznie. Gdy zacznie już lekko gęstnieć, mieszaj go powoli, aż się zagotuje. Następnie mieszaj go dalej przez około minutę lub nieco dłużej, aż znikną grudki, nie będzie widać mąki i budyń osiągnie odpowiednią, gładką i gęstą konsystencję.

Budyniowiec bez pieczenia, 3

Jeszcze gorący budyń (od razu po wyłączeniu) przelej ostrożnie do formy z wyłożonymi na dnie biszkoptami. Wyrównaj powierzchnię budyniu. 

Porada: Nie czekaj dłużej z wyłożeniem budyniu do formy, ponieważ tak gęsty budyń z dodatkiem masła bardzo szybko tężeje. 
Budyniowiec bez pieczenia, 4

Po około 5 minutach od wyłożenia do formy budyniu, możesz ułożyć na nim drugą warstwę biszkoptów. Tak samo jak poprzednio, odpowiednio je przytnij.
Budyniowiec bez pieczenia, 5

Na warstwie biszkoptów rozłóż równo umyte i osuszone owoce. W truskawkach usuń jeszcze szypułki i w razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki. Do formy zmieściło mi się łącznie 500 gramów mieszanki truskawek z malinami. Bardzo dobrze sprawdzą się też jagody leśne i borówki. Polecam też plasterki bananów, kawałki moreli oraz brzoskwiń, czy też mango. Jeśli budyń już ostygł, to na czas oczekiwania na galaretkę, formę z ciastem umieść w lodówce. Jeśli nie zdążysz przygotować całości w jeden dzień, to w takiej formie ciasto odłóż do lodówki, a galaretkę przygotuj dnia następnego. 

Porada: Możesz też użyć owoców mrożonych. Teoretycznie nie trzeba ich rozmrażać (jeśli będą zalewane tężejącą galaretką), jak ja wolę to zrobić, by odlać ewentualną glazurę. Nie upychaj jednak mokrych owoców w za dużej ilości, ponieważ nawet galaretka z mniejszą ilością wody może nie stężeć idealnie i galaretka nie będzie się wówczas dobrze kroić. 
Budyniowiec bez pieczenia, 6

Przygotuj galaretkę. Dwie galaretki truskawkowe (malinowe, wiśniowe, poziomkowe lub owoce leśne) zalej wrzątkiem. Potrzebujesz około 750 ml wrzątku. Galaretkę mieszaj cały czas, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową galaretkę odstaw na bok do przestudzenia (w upały przestudzoną możesz odłożyć do lodówki, ale sprawdzaj często jej konsystencję, by za mocno nie stężała). Galaretkę wylewaj na owoce dopiero wtedy, gdy całkowicie przestygnie i zacznie już tężeć, czyli osiągnie konsystencję gęstszego kisielu. Jeśli wylejesz rzadką lub jeszcze ciepłą galaretkę, to możesz mieć "wyciek" galaretki poza formę, galaretkę wsiąkniętą w biszkopty, unoszące się na powierzchni owoce lub nawet zmętnienie galaretki przez niezamierzone wymieszanie jej z warstwą budyniową. Budyniowiec bez pieczenia umieść w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Może to trwać od trzech do maksymalnie pięciu godzin. 
Budyniowiec bez pieczenia, 7

Budyniowiec bez pieczenia, 8

Porcje deseru polecam przed podaniem udekorować listkami mięty lub melisy oraz świeżymi owocami. Ciasto budyniowiec bez pieczenia trzymamy w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez cztery dni. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (674 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Budyniowiec bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia na biszkoptach z budyniem oraz z galaretką i owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia i niezaprzeczalnie jeden z najlepszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. To lekka, soczysta kompozycja smaków, która doskonale wpisuje się w potrzeby każdej chwili - nie tylko tradycyjnej rodzinnego obiadu, ale również weekendowego spotkania z przyjaciółmi czy imprezy na świeżym powietrzu. Budyniowiec bez pieczenia przepis to hit w moim domu. Co więcej, łatwość przygotowania ciasta bez pieczenia sprawia, że możemy cieszyć się nim w każdej chwili, nawet spontanicznie, gdy odwiedzi nas niezapowiedziana wizyta. Różnorodne warstwy ciasta bez pieczenia na biszkoptach z budyniem z galaretką i owocami tworzą doskonałą harmonię smaków. Przepis na ciasto budyniowiec bez pieczenia to delikatne biszkopty doskonale łączące się z aksamitnym budyniem, a galaretka z owocami, z których można użyć dowolnej mieszanki - np. truskawek, malin, borówek, dodaje deserowi świeżości i lekkości. To sprawia, że każdy kęs ciasta dostarcza nam nie tylko przyjemności z jedzenia, ale również soczystości i uczucia idealnego zaspokojenia smaku. Przepis na ciasto budyniowiec na biszkoptach sprawdzi się przez cały rok. Możesz bowiem do jego zrobienia użyć owoców rozmrożonych, nawet mieszanki owocowej. Zaletą ciasta bez pieczenia na biszkoptach z budyniem oraz z galaretką i owocami jest nie tylko wyjątkowy mak, ale także prostota przygotowania. Optymalne proporcje każdej z warstw sprawiają, że ciasto nie jest zbyt ciężkie, a do tego jest wyjątkowo niskokaloryczne. Co więcej, krótki czas przygotowania i brak konieczności używania piekarnika sprawiają, że ten deser jest idealny nawet na ostatnią chwilę. wystarczy odpowiednio wcześnie schłodzić warstwy w lodówce, aby uzyskać wymarzone ciasto. Warto więc śmiało uwzględnić ciasto budyniowiec na biszkoptach bez pieczenia w swoim repertuarze deserów do podawania swoim bliskim, bądź gościom. Ciasto budyniowiec z biszkoptami i galaretką zawsze wzbudza zachwyt nie tylko swoim wspaniałym, ale także atrakcyjnym wyglądem. Ciasto budyniowiec bez pieczenia z galaretką i owocami to deser, który z powodzeniem można też podać jako tort. Zobacz też przepis na alkoholowy Sex on the beach drink oraz zerknij na listę najlepszych ciast pieczonych w wersji błyskawicznej. Szybkie ciasta pieczone są idealne na każdą okazję. W sezonie zapraszam też po przepisy na ciasta z truskawkami oraz po pieczony sernik z truskawkami. Latem polecam też przepis na domowy syrop z mięty na zimę. Bardzo pyszne i szybkie ciasto z dodatkiem malin, to ciasto czekoladowe z malinami, które polecam.