Sernik na zimno z wiśniami
Sernik na zimno z wiśniami na pysznym, ciasteczkowym spodzie o smaku czekolady, a do tego z niezwykle prostą i rozpływająca się w ustach masą serową, to coś wspaniałego w sezonie na świeże wiśnie!
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas tężenia sernika: 4 godziny
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 2700 g
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
195 kcal
Składniki na ciasteczkowy spód [ więcej ]
- 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
- 80 g miękkiego masła - lub trochę więcej
- 2 łyżki kakao - do 20 g
Składniki na masę serową
- 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
- 1 puszka kajmaku (masa korówkowa) - 460 g
- 30 g żelatyny spożywczej - około 3 łyżki
- 120 ml wrzątku - niecałe pół szklanki
Składniki na galaretkę z wiśniami
- 500 g świeżych wiśni - waga przed drylowaniem
- 1 galaretka np. o smaku wiśniowym
- 400 ml wrzątku - do rozpuszczenia galaretki
Sernik na zimno z wiśniami
Przeczytaj najpierw cały przepis, by móc dobrze zaplanować pracę. Galaretkę można bowiem zacząć szykować już wcześniej.
Zanim skompletujesz składniki możesz zdecydować, czy zrobisz masę serową z kajmakiem, czy może jednak bez. W przepisie na sernik na zimno z malinami możesz skorzystać z opcji masy serowej z dodatkiem galaretki (dajesz wiśniowe zamiast malinowych). Najpopularniejszy sernik na zimno również ma masę serową z twarogu z wiaderka, ale do tego zawiera jeszcze śmietankę. Możesz szykować słodką masę serową dokładnie tak samo i zastosować w przepisie na sernik na zimno z wiśniami. Polecam też masę z serków waniliowych i mascarpone w przepisie na sernik na zimno z mascarpone.
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia lub folią rantową (ranty od środka wysmaruj odrobiną masła, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy).
Do miski malaksera włóż ciasteczka (200 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek dodaj do 20 gramów kakao i 80 gramów (lub nieco więcej, jeśli wolisz zwarty spód) bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Tym razem podniosłam nieco spód na "bokach". Na czas szykowania masy serowej, formę z przygotowanym spodem możesz odłożyć do lodówki lub zostawić na blacie kuchennym.
Porady: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczka zbożowe (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive. Jeśli masa wydaje się zbyt sypka, to dodaj do niej nieco więcej masła. Można śmiało sięgnąć po formę 26-28 cm bez zmian w proporcjach składników, ponieważ spód wychodzi wysoki, tak samo jak masa serowa.
Do tego sernika używam twarogu z wiaderka. Sięgam po gęstszy i nie za kwaśny twaróg, ale w tym serniku sprawdzi się zapewne nawet trochę rzadszy twaróg sernikowy. Kilogram mielonego twarogu umieść w misce. Dodaj do niego całą puszkę kajmaku. Polecam użyć masę tradycyjną, kajmakową. Popularne masy korówkowe jakich możesz użyć: Bakalland, Helio, SM Gostyń. Smaki do wyboru: tradycyjny kajmak, masa orzechowa, masa czekoladowa, masa tiramisu. Twaróg i kajmak miksuj chwilę do całkowitego ujednolicenia masy.
Porada: Masę krówkową można zamienić na mleko słodzone zagęszczone - w tej samej ilości.
30 gramów żelatyny spożywczej, uniwersalnej wsyp do miseczki z wrzątkiem. Wystarczy nie więcej niż 120 ml przegotowanej wody, by rozpuścić żelatynę. Mieszaj całość tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się w wodzie. Miseczkę odstaw na bok, na około 15 minut.
Cały czas, bardzo powoli miksując masę, wlewaj po odrobinie płynnej żelatyny (może być jeszcze lekko ciepła). Wlej trochę żelatyny, miksuj aż się połączy i wlewaj kolejną mini porcję. Po wlaniu całej żelatyny zawartość miski wymieszaj dokładnie przy pomocy szpatułki. Całą masę przełóż do formy ze spodem i wyrównaj powierzchnię.
Na masę serową wyłóż 250 gramów umytych i wydrylowanych wiśni. Delikatnie zatop je w masie dla efektu dekoracyjnego. Formę z sernikiem odłóż do lodówki.
Przygotuj galaretkę. Jedną galaretkę wiśniową (truskawkowa, malinowa, poziomkowa lub owoce leśne też będzie super) zalej wrzątkiem. Potrzebujesz do 400 ml wrzątku. Galaretkę mieszaj cały czas, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową galaretkę odstaw na bok do przestudzenia (w upały przestudzoną możesz odłożyć do lodówki, ale sprawdzaj często jej konsystencję, by za mocno nie stężała).
Gdy galaretka będzie miała już konsystencję kisielu, wymieszaj ją z pozostałymi wydrylowanymi wiśniami i wyłóż na sernik z lodówki.
Sernik na zimno z wiśniami ostrożnie umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to trwać od trzech do maksymalnie pięciu godzin. Przed podaniem sernik trzymaj w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez cztery dni.
Smacznego!