Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik na zimno z wiśniami

Sernik na zimno z wiśniami

Sernik na zimno z wiśniami na pysznym, ciasteczkowym spodzie o smaku czekolady, a do tego z niezwykle prostą i rozpływająca się w ustach masą serową, to coś wspaniałego w sezonie na świeże wiśnie! 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas tężenia sernika: 4 godziny
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 2700 g
W 100 g sernika: Wartość energetyczna 195 kcal

Składniki na ciasteczkowy spód [ więcej ]

  • 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
  • 80 g miękkiego masła - lub trochę więcej
  • 2 łyżki kakao - do 20 g

Składniki na masę serową

  • 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
  • 1 puszka kajmaku (masa korówkowa) - 460 g
  • 30 g żelatyny spożywczej - około 3 łyżki
  • 120 ml wrzątku - niecałe pół szklanki

Składniki na galaretkę z wiśniami

  • 500 g świeżych wiśni - waga przed drylowaniem
  • 1 galaretka np. o smaku wiśniowym
  • 400 ml wrzątku - do rozpuszczenia galaretki

Sernik na zimno z wiśniami

Przeczytaj najpierw cały przepis, by móc dobrze zaplanować pracę. Galaretkę można bowiem zacząć szykować już wcześniej. 

Zanim skompletujesz składniki możesz zdecydować, czy zrobisz masę serową z kajmakiem, czy może jednak bez. W przepisie na sernik na zimno z malinami możesz skorzystać z opcji masy serowej z dodatkiem galaretki (dajesz wiśniowe zamiast malinowych). Najpopularniejszy sernik na zimno również ma masę serową z twarogu z wiaderka, ale do tego zawiera jeszcze śmietankę. Możesz szykować słodką masę serową dokładnie tak samo i zastosować w przepisie na sernik na zimno z wiśniami. Polecam też masę z serków waniliowych i mascarpone w przepisie na sernik na zimno z mascarpone.

Sernik na zimno z wiśniami, 1
Krok 1: Umieść spód w formie

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia lub folią rantową (ranty od środka wysmaruj odrobiną masła, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy). 

Do miski malaksera włóż ciasteczka (200 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek dodaj do 20 gramów kakao i 80 gramów (lub nieco więcej, jeśli wolisz zwarty spód) bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Tym razem podniosłam nieco spód na "bokach". Na czas szykowania masy serowej, formę z przygotowanym spodem możesz odłożyć do lodówki lub zostawić na blacie kuchennym.

Porady: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczka zbożowe (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive. Jeśli masa wydaje się zbyt sypka, to dodaj do niej nieco więcej masła. Można śmiało sięgnąć po formę 26-28 cm bez zmian w proporcjach składników, ponieważ spód wychodzi wysoki, tak samo jak masa serowa. 

Umieść spód w formie

Krok 2: Połącz twaróg z kajmakiem

Do tego sernika używam twarogu z wiaderka. Sięgam po gęstszy i nie za kwaśny twaróg, ale w tym serniku sprawdzi się zapewne nawet trochę rzadszy twaróg sernikowy. Kilogram mielonego twarogu umieść w misce. Dodaj do niego całą puszkę kajmaku. Polecam użyć masę tradycyjną, kajmakową. Popularne masy korówkowe jakich możesz użyć: Bakalland, Helio, SM Gostyń. Smaki do wyboru: tradycyjny kajmak, masa orzechowa, masa czekoladowa, masa tiramisu. Twaróg i kajmak miksuj chwilę do całkowitego ujednolicenia masy. 

Porada: Masę krówkową można zamienić na mleko słodzone zagęszczone - w tej samej ilości.  

Połącz twaróg z kajmakiem

Krok 3: Rozpuść żelatynę

30 gramów żelatyny spożywczej, uniwersalnej wsyp do miseczki z wrzątkiem. Wystarczy nie więcej niż 120 ml przegotowanej wody, by rozpuścić żelatynę. Mieszaj całość tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się w wodzie. Miseczkę odstaw na bok, na około 15 minut. 

Rozpuść żelatynę

Krok 4: Połącz masę z żelatyną

Cały czas, bardzo powoli miksując masę, wlewaj po odrobinie płynnej żelatyny (może być jeszcze lekko ciepła). Wlej trochę żelatyny, miksuj aż się połączy i wlewaj kolejną mini porcję. Po wlaniu całej żelatyny zawartość miski wymieszaj dokładnie przy pomocy szpatułki. Całą masę przełóż do formy ze spodem i wyrównaj powierzchnię. 

Połącz masę z żelatyną

Krok 5: Wyłóż część wiśni

Na masę serową wyłóż 250 gramów umytych i wydrylowanych wiśni. Delikatnie zatop je w masie dla efektu dekoracyjnego. Formę z sernikiem odłóż do lodówki. 

Wyłóż część wiśni

Krok 6: Zrób i schłodź galaretkę

Przygotuj galaretkę. Jedną galaretkę wiśniową (truskawkowa, malinowa, poziomkowa lub owoce leśne też będzie super) zalej wrzątkiem. Potrzebujesz do 400 ml wrzątku. Galaretkę mieszaj cały czas, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową galaretkę odstaw na bok do przestudzenia (w upały przestudzoną możesz odłożyć do lodówki, ale sprawdzaj często jej konsystencję, by za mocno nie stężała).

Zrób i schłodź galaretkę

Krok 7: Dokończ sernik

Gdy galaretka będzie miała już konsystencję kisielu, wymieszaj ją z pozostałymi wydrylowanymi wiśniami i wyłóż na sernik z lodówki. 

Dokończ sernik

Krok 8: Schłodź i podawaj

Sernik na zimno z wiśniami ostrożnie umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to trwać od trzech do maksymalnie pięciu godzin. Przed podaniem sernik trzymaj w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez cztery dni. 

Schłodź i podawaj

Sernik na zimno z wiśniami, 10

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (129 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik na zimno z wiśniami

Domowy sernik na zimno z wiśniami i galaretką to deser idealny na lato. To wspaniała okazja, by wykorzystać sezonowe owoce i poczuć prawdziwą letnią świeżość na swoim talerzu. Wyobraź sobie idealnie kremowy sernik, którego smaku dopełniają soczyste wiśnie i delikatna galaretka. Sernik na zimno z wiśniami i galaretką jest nie tylko wyjątkowo pyszny, ale również niezwykle prosty w przygotowaniu. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, z pewnością poradzisz sobie z tym przepisem. To mój ulubiony sernik na zimno z wisniami. Sernik na zimno z wiśniami i galaretką to także niezwykle uniwersalny deser. Możesz go przygotować na wiele okazji: rodzinne spotkania, urodziny, święta czy po prostu jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Twoi goście będą zachwyceni, a Ty z dumą będziesz cieszyć się z sukcesu, jakie daje samodzielne przygotowanie tego przysmaku. A może chcesz urozmaicić swoją kuchnię? Możliwości są nieograniczone! Możesz zastąpić wiśnie innymi sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, czy nawet borówki. Każda wersja sernika na zimno z galaretką będzie smakować wyśmienicie i zaskoczy Twoje kubki smakowe. Aby zrobić sernik na zimno z wiśniami nie musisz stosować się ściśle do zasad. Możesz ciasteczkowy spód zamienić na podłużne lub okrągłe biszkopty. Mój sernik na zimno z wiśniami można też zrobić z zupełnie inną masą serową, o czym napisałam szerzej w samym przepisie. Nie czekaj dłużej. Wykorzystaj sezon na świeże owoce i zafunduj sobie oraz swoim bliskim wyjątkową ucztę, jaką jest sernik na zimno z wiśniami i galaretką. Połącz przyjemność gotowania z radością delektowania się czymś naprawdę wyjątkowym. Na lato i nie tylko polecam też przepis na owoce pod kruszonką z płatków owsianych. W sezonie letnim i nie tylko bardzo gorąco polecam świetny przepis na Clafoutis z wiśniami, który jest tak prosty, że trzeba go upiec.