Clafoutis z wiśniami
Clafoutis z wiśniami to jeden z deserów, które zachwyca swoją prostotą, niezwykłym smakiem i fantastycznym dobraniem tylko najważniejszych składników. Przepis jest tak ciekawy, że zwyczajnie trzeba go wypróbować.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: niska forma 25-26 cm - 1100 g
Kaloryczność kcal: 145 w 100 g deseru
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 500 g wiśni - waga przed usunięciem pestek
- 4 małe jajka lub 3 duże - 200 g po rozbiciu
- 250 ml mleka - 1 szklanka
- 100 g cukru drobnego - około 5 czubatych łyżek
- 100 g mąki pszennej - trochę ponad pół szklanki
- małe opakowanie cukru wanilinowego - 16 g
- 5-10 g masła - do posmarowania formy
Clafoutis z wiśniami
Wszystkie składniki na ciasto umieść w jednej misce i zmiksuj na gładko, najlepiej przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Będą to: 4 małe lub 3 duże jajka; 250 ml najlepiej tłustego mleka; 100 g cukru drobnego lub cukru pudru oraz saszetka cukru wanilinowego; 100 gramów mąki pszennej np. tortowej. Ciasto odstaw na kilka minut, by odpoczęło. W tym czasie można szykować owoce i formę.
Porada: Część mleka można zastąpić śmietanką kremówką 30 %. Cukier wanilinowy warto zamienić na domowy cukier waniliowy lub łyżeczką esencji waniliowej.
Niską (ale nie niższą niż na 4 cm) formę do zapiekania (szklana, ceramiczna lub metalowa oraz pełna - bez zapięć) o średnicy 25-26 cm bardzo dokładnie wysmaruj od środka miękkim masłem. 500 gramów świeżych wiśni umyj, osusz i usuń w nich pestki. Owoce rozłóż w formie (bez soku, który się zebrał w misce po drylowaniu).
Porada: Wiśnie można też zapiekać bez drylowania. Trzeba jednak bezwzględnie pamiętać o tym podczas degustacji 😉 Wiśnie z powodzeniem zastąpisz borówkami, czereśniami, czy też kawałkami moreli lub brzoskwiń.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 175-180 stopni z funkcją pieczenia góra/dół lub 165 stopni z termoobiegiem.
Bardzo dokładnie raz jeszcze wymieszaj ciasto, a następnie wylej je na owoce w formie. Uwaga - ciasta może być tak dużo, że prawie całkowicie wypełni naczynie. Formę z gotowym do pieczenia deserem umieść w dobrze już nagrzanym piekarniku na środkowej lub piętro niższej półce.
Clafoutis z wiśniami piecz pełne 40 minut (w razie potrzeby nawet nieco dłużej) do ładnego zarumieniania się deseru. Można go wyjąć i podawać od razu po upieczeniu.
Porada: Jeśli deser za szybko rumieni się od góry, to albo umieść go niżej albo daj o 5-10 stopni mniej. Nie piecz go jednak za krótko, by środek też się ładnie ściął.
Clafoutis z wiśniami podaję po lekkim przestudzeniu. Zawsze z dodatkiem świeżych wiśni oraz z odrobiną cukru pudru. Deser przypomina w smaku słodki, ścisły budyń z dużą ilością owoców. Całkowicie przestudzony Clafoutis przechowuj w lodówce. Świeżość i świetny smak zachowa przynajmniej przez 4 dni.
Smacznego.