Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami to mój wielki faworyt wśród deserów bez pieczenia. Sam przepis jest super prosty, a sernik wygląda i smakuje wprost bajecznie. Jest lepszy niż malinowe lody. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas tężenia sernika : 4 godziny
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 2650 g

Kaloryczność kcal: 130 w 100 g sernika [ więcej ]

Składniki na spód [ więcej ]

  • około 60 g dowolnych biszkoptów

Składniki na masę serową

  • 1 kg mielonego twarogu z kubełka
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • 250 ml wrzątku - 1 szklanka
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin

Składniki na galaretkę z malinami

  • 1 galaretka o smaku malinowym
  • 400 ml wrzątku - 1 i 3/5 szklanki
  • 350 g świeżych lub mrożonych malin

Sernik na zimno z malinami
Sernik na zimno z malinami, 1

Sernik na zimno z malinami, 2

Krok 1: Przygotuj formę z biszkoptami

Przygotuj formę o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia lub folią rantową (ranty od środka wysmaruj odrobiną masła, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy). Na dno wyłóż okrągłe biszkopty. Jeśli masz kwadratową formę, to warto sięgnąć po biszkopty podłużne lub dobrej jakości maślane herbatniki.

Przygotuj formę z biszkoptami

Krok 2: Ser zmiksuj z cukrem wanilinowym

Do tego sernika używam twarogu z wiaderka. Sięgam po gęstszy i nie za kwaśny twaróg, ale w tym serniku sprawdzi się zapewne nawet trochę rzadszy twaróg sernikowy. Kilogram mielonego twarogu umieść w misce. Wsyp saszetkę cukru wanilinowego lub 16-20 gramów domowego cukru waniliowego. Całość miksuj chwilę, by wmieszać cukier i rozluźnić masę serową. Miskę odłóż na bok.

Porada: Można też sięgnąć po twarogi z mascarpone lub takie o smaku waniliowym. Do tych słodzonych nie trzeba już dodawać cukru wanilinowego. 

Ser zmiksuj z cukrem wanilinowym

Krok 3: Rozpuść 2 galaretki malinowe

Dwie galaretki o smaku malinowym rozpuść w 250 ml wrzątku (obie saszetki w jednej szklance wrzątku). Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal całkiem płynna. 

Rozpuść 2 galaretki malinowe

Krok 4: Ser miksuj z galaretkami

Do miski z mielonym twarogiem zacznij powoli wlewać rozpuszczone i przestudzone galaretki. Tak więc cały czas, bardzo powoli miksując masę mikserem na niskich obrotach, wlewaj po odrobinie całkiem płynnej galaretki (może być jeszcze lekko ciepła). Wlej trochę galaretki, miksuj aż się połączy i wlewaj kolejną mini porcję. Po wlaniu całej galaretki zawartość miski wymieszaj dokładnie przy pomocy szpatułki. 

Ser miksuj z galaretkami

Krok 5: Wykładaj masę + maliny

Część masy wykładaj łyżka po łyżce na spód z biszkoptami. Wyrównaj nieco powierzchnię, a następnie wyłóż na nią część przeznaczonych na masę serową malin. Na warstwę malin wyłóż resztę różowej masy serowej, a na koniec daj resztę malin. Polecam wciskać je w masę do połowy. Formę z sernikiem odłóż do lodówki. 

Porada: Jeśli masz maliny mrożone, to zalecam wcześniej je rozmrozić, by odlać ewentualną glazurę. 

Wykładaj masę + maliny
 

Krok 6: Szykuj galaretkę z malinami

W trakcie tężenia masy przygotuj galaretkę z malinami (można też nieco wcześniej). Jedną galaretkę malinową zalej wrzątkiem. Potrzebujesz 400 ml wrzątku. Tak samo jak wcześniej, mieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową galaretkę odstaw na bok do przestudzenia. Gdy całkowicie przestygnie dodaj do niej do 350 gramów malin i odłóż do lodówki. Zaglądaj do niej co kilka minut i mieszaj. Gdy osiągnie konsystencję kisielu można wyłożyć ją na sernik. Ponieważ w galaretce jest dużo owoców, to polecam wykładać ją do formy łyżka po łyżce.

Uwaga: Jeśli wylejesz do formy za rzadką lub jeszcze ciepłą galaretkę, to możesz mieć "wyciek" galaretki poza formę, unoszące się na powierzchni owoce lub nawet zmętnienie galaretki przez niezamierzone wymieszanie jej z masą serową.

Szykuj galaretkę z malinami

Krok 7: Schłodź i podawaj sernik

Sernik na zimno z malinami ostrożnie umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to trwać od trzech do maksymalnie pięciu godzin. Przed podaniem sernik trzymaj w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez cztery dni. 

Schłodź i podawaj sernik

Sernik na zimno z malinami, 10

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (31 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik na zimno z malinami

Czy kiedykolwiek marzyliście o przygotowaniu deseru, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wygląda tak wspaniale, że aż szkoda do jeść? Malinowy sernik na zimno to idealna propozycja. Ten lekki, kremowy deser jest nieziemsko pyszny i naprawdę prosty do wykonania. Nie potrzebujecie ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, ani specjalistycznych narzędzi. Aby zrobić przepis na sernik na zimno z malinami wystarczy garść podstawowych składników, które często znajdują się już w Waszej kuchni. Szykując sernik na zimno z malinami, macie gwarancję, że rezultat zrobi wrażenie na każdym, kto go spróbuje. Połączenie delikatnego, kremowego sernika z orzeźwiającymi, soczystymi malinami to prawdziwie harmonijna kompozycja smaków. Co więcej, cały proces przygotowania jest szybki i przyjemny. Bez konieczności pieczenia, bez długiego stania przy kuchence – prawdziwa magia dzieje się w lodówce. Mój sernik na zimno z malinami przepis, który spodoba się każdemu. Masz gotowe biszkopty, kilka galaretek, owoce i twaróg z wiaderka? To wszystko czego potrzebujesz, by zabrać się za przepis na sernik na zimno z malinami bez pieczenia. Ten sernik nie tylko zachwyca smakiem, ale również wyglądem. Wyobraźcie sobie, jak pięknie prezentują się na talerzu warstwy jasnego serowego kremu, przetykane intensywnymi czerwonymi plamkami malin. Malinowy sernik bez pieczenia jest idealny na letnie spotkania, weekendowe popołudnia lub jako wyjątkowy deser po obiedzie. Składniki do jego przygotowania są łatwo dostępne i naprawdę nie ma ich dużo. Wystarczy kilka chwil, by całość była gotowa do schłodzenia, a potem tylko czekacie na moment, kiedy możecie cieszyć się jego cudownym smakiem. Zachęcam Was serdecznie do spróbowania, bo sernik na zimno z malinami to deser, który sam w sobie staje się małym dziełem sztuki. Idealny do samodzielnego przygotowania, nawet dla tych, którzy do tej pory unikali stania w kuchni. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak łatwo można stworzyć coś tak fantastycznego. Sprawdź również przepis na delikatny i lekkostrawny kleik ryżowy. W sezonie warto zrobić też przepyszny sernik na zimno z wiśniami na ciasteczkowym spodzie z kakao.