Ciasto truskawkowy puch

Ciasto truskawkowy puch

Cudownie delikatne, owocowe ciasto bez pieczenia. Sernik podobny jest do ciasta Śnieżny Puch, który również gorąco polecam.

- kilka składników
- bez pieczenia
- prosty i pyszny

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Ilość porcji: 10-12

Składniki:
  • 2 galaretki truskawkowe (u mnie 1 malinowa, druga truskawkowa)
  • 300 ml wrzątku
  • 400 g serka naturalnego, gładkiego lub jogurt grecki
  • 200 g śmietanki 30-36%
  • mała paczka biszkoptów
  • 300-400 g truskawek

Tortownica o wymiarach 18-20 cm średnicy lub większa (wówczas ciasto będzie niższe).

Galaretki truskawkowe zalej wrzątkiem (300 ml na obie torebki). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia. Galaretka powinna zrobić się chłodna.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Na dno wyłóż dowolne biszkopty. Wolne przestrzenie wypełnij drobno pokrojonymi truskawkami - wystarczy kilka sztuk.

Serek lub gęsty jogurt (nie kwaśny) umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką. Masę serową odstaw na 10 minut do lodówki, by lekko stężała. Następnie ostrożnie przełóż ją do tortownicy.

Na górze sera kładź umyte i osuszone truskawki bez szypułek. Część w całości, inne w połówkach i w ćwiartkach.

Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy serowej. Wystarczą 3-4 godziny.

ciasto-truskawkowy-puch-1

ciasto-truskawkowy-puch-2
Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-06-17 11:53
Prawdziwy truskawkowy raj <3
codojedzenia
2017-06-18 08:35
Pięknie się prezentuje!
wisienka
2017-06-25 13:11
Bardzo dobre i szybko sie robi 😊
Ania
2017-06-25 13:40
Dziękuję :-)
Ilona
2017-07-11 11:09
A jaki serek najlepszy ?
Ania
2017-07-11 11:36
Najlepszy jest Rolmlecz, a z bardziej popularnych - Bieluch.
Ilona
2017-07-11 12:24
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie :-)