Ciasto truskawkowy puch
Ciasto bez pieczenia z truskawkami to prosty przepis wart wypróbowania. Cudownie delikatny, owocowe sernik.
- kilka składników
- bez pieczenia
- prosty i pyszny
W przygotowaniu zbliżony do ciasto śnieżny puch, który również gorąco polecam.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: 10-12
Składniki
- 2 galaretki truskawkowe (u mnie 1 malinowa, druga truskawkowa)
- 300 ml wrzątku
- 400 g serka naturalnego, gładkiego lub jogurt grecki
- 200 g śmietanki 30-36%
- mała paczka biszkoptów
- 300-400 g truskawek
Ciasto truskawkowe bez pieczenia
Tortownica o wymiarach 18-20 cm średnicy lub większa (wówczas ciasto będzie niższe).
Galaretki truskawkowe zalej wrzątkiem (300 ml na obie torebki). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia. Galaretka powinna zrobić się chłodna.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Na dno wyłóż dowolne biszkopty. Wolne przestrzenie wypełnij drobno pokrojonymi truskawkami - wystarczy kilka sztuk.
Serek lub gęsty jogurt (nie kwaśny) umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką. Masę serową odstaw na 10 minut do lodówki, by lekko stężała. Następnie ostrożnie przełóż ją do tortownicy.
Na górze sera kładź umyte i osuszone truskawki bez szypułek. Część w całości, inne w połówkach i w ćwiartkach.
Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy serowej. Wystarczą 3-4 godziny.
Polecam też sprawdzony przepis na tort anielski. Idealny na urodziny czy Walentynki. Wypróbuj też mój przepis na pyszne ciasto z galaretką. Z deserów absolutnym hitem jest panacotta.
Smacznego :-)