Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

Sernik z jagodami na zimno z nutą cytrynową i dojrzałym owocem mango. Smaku dopełnia delikatna słodycz jagód.

Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 6-8

Masa serowa

  • galaretka cytrynowa z torebki
  • 250 ml wrzątku
  • 300 g sera twarogowego mielonego

Jagodowy wierzch

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 150 g jagód
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 200 ml wody

Pozostałe

  • kilka okrągłych biszkoptów
  • 1 dojrzałe mango

Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłóż spód biszkoptami. Ewentualne wolne przestrzenie wypełnij kawałkami biszkoptów.

W międzyczasie zagotuj 250 ml wody i wrzątek wlej do miski z sypką galaretką. Energicznie mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Do lekko ciepłej galaretki dodaj ser. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Ja nie używam miksera, tylko blendera, by uniknąć pryskania rzadkiej masy.

Dojrzale mango umyj i obierz. Miąższ pokrój na małe kawałki i dodaj do masy serowej. Gdy masa serowa zacznie tężeć wylej ją na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej - koło 1-2h.

Po wstawieniu sernika do lodówki zacznij szykować jagodowy wierzch. Jagody - u mnie mrożone -  umieść w małym garnku i podgrzej lekko, do częściowego rozpadnięcia owoców. Nie gotuj. Dodaj cukier. Do 200 ml ciepłej wody dodaj żelatynę. Odstaw na kilka minut, wymieszaj. Dodaj wodę z  żelatyną i chwilę mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gdy jagodowy wierzch całkiem ostygnie wylej go na wierzch stężałej masy serowej i trzymaj w lodówce jeszcze godzinę do całkowitego stężenia.

Sernik z jagodami, 1
Sernik z jagodami, 2

Sprawdź też mój przepis na sernik na zimno bezglutenowy.

Smacznego :-)

 

Średnia 4.9 / 5 (55 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania