Sernik z mango
Aksamitny, delikatny, pyszny sernik z mango. Zamiast klasycznego biszkoptowego spodu, andruty.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 8
Składniki na spód i pierwszą warstwę
- 10 sztuk pokruszonych andrutów
- 1 galaretka cytrynowa
- 300 ml wrzątku
- 200 ml śmietanki 30 %
- odrobina żółtego barwnika spożywczego
Składniki na masę serową
- 300 g serka waniliowego
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 100 ml wody
Składniki na masę mango
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 100 ml wody
- 250 ml pulpy z mango
- pokruszone bezy do dekoracji
Sernik z mango
Spód
Galaretkę cytrynową zalej wrzątkiem i mieszaj do do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do galaretki dodaj odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
W tym czasie spód tortownicy o średnicy do 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce lub wałkiem przez folię pokrusz andruty na mniejsze kawałki i ułóż na dnie tortownicy.
Do miski z galaretką dodaj dobrze schłodzoną i lekko ubitą śmietankę. Wymieszaj masę i przelej do tortownicy.
Jeśli nie chcesz, by andruty uniosły się i wymieszały z masą, wylej tylko trzecią jej część. Formę wstaw do lodówki na 20 minut. Po lekkim stężeniu spodu wylej resztę masy i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. (Ja wylałam całość od razu, co widać na zdjęciu).
Masa serowa
Żelatynę zalej wodą i podgrzej lekko w małym rondelku tylko do jej rozpuszczenia. W misce umieść serek waniliowy i małą strużką wlewaj żelatynę ciągle mieszać masę. Masę wylej na sernik i ponownie umieść go w lodówce na minimum 30 minut.
Masa mango i dekoracja
Żelatynę zalej wodą i podgrzej lekko w małym rondelku tylko do jej rozpuszczenia. W misce umieść pulpę z mango - zblendowany miąższ owocu mango. Po 10 minutach powoli wlewaj żelatynę ciągle mieszać pulpę. Masę wylej na sernik i ponownie umieść go w lodówce na minimum 30 minut.
Przed podaniem ozdób sernik pokruszonymi kawałkami bezy.
Polecam też wspaniały seromakowiec oraz bardzo ciekawy sernik gotowany. Zawsze doskonały jest też po prostu sernik tradycyjny.
Smacznego!