Torcik - sernik mango z andrutami i bezą

Torcik - sernik mango z andrutami i bezą

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Aksamitny, delikatny, pyszny..
Torcik - sernik na zimno z mango.

Zamiast klasycznego biszkoptowego spodu, andruty :-)

Czas przygotowywania: do godziny + 2-3 godzin w lodówce
Ilość porcji: torcik o średnicy 20 cm

Składniki na spód i pierwszą warstwę:
• 10 sztuk pokruszonych andrutów
• 1 galaretka cytrynowa
• 300 ml wrzątku
• 200 ml śmietanki 30 %
• odrobina żółtego barwnika spożywczego

Składniki na masę serową:
• 300 g serka waniliowego
• 1 płaska łyżka żelatyny
• 100 ml wody

Składniki na masę mango:
• 1 płaska łyżka żelatyny
• 100 ml wody
• 250 ml pulpy z mango
• pokruszone bezy do dekoracji

Spód
Galaretkę cytrynową zalej wrzątkiem i mieszaj do do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do galaretki dodaj odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia.

W tym czasie spód tortownicy o średnicy do 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce lub wałkiem przez folię pokrusz andruty na mniejsze kawałki i ułóż na dnie tortownicy.

Do miski z galaretką dodaj dobrze schłodzoną i lekko ubitą śmietankę. Wymieszaj masę i przelej do tortownicy.

Jeśli nie chcesz, by andruty uniosły się i wymieszały z masą, wylej tylko trzecią jej część. Formę wstaw do lodówki na 20 minut. Po lekkim stężeniu spodu wylej resztę masy i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. (Ja wylałam całość od razu, co widać na zdjęciu).

Masa serowa
Żelatynę zalej wodą i podgrzej lekko w małym rondelku tylko do jej rozpuszczenia. W misce umieść serek waniliowy i małą strużką wlewaj żelatynę ciągle mieszać masę. Masę wylej na sernik i ponownie umieść go w lodówce na minimum 30 minut.

Masa mango i dekoracja
Żelatynę zalej wodą i podgrzej lekko w małym rondelku tylko do jej rozpuszczenia. W misce umieść pulpę z mango - zblendowany miąższ owocu mango. Po 10 minutach powoli wlewaj żelatynę ciągle mieszać pulpę. Masę wylej na sernik i ponownie umieść go w lodówce na minimum 30 minut.

Przed podaniem ozdób sernik pokruszonymi kawałkami bezy.

 

torcik-sernik-mango-z-andrutami-i-beza-1

torcik-sernik-mango-z-andrutami-i-beza-2
Smacznego!

 

art
2016-04-13 11:20
Wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje! :)
Ania
2016-04-13 11:36
Smakuje nawet lepiej ;-)
Iza Nowalska | Dar rozstania
2016-04-13 12:36
Aż się rozmarzyłam. Wygląda przepysznie:-)
Ania
2016-04-13 12:51
Dziękuję Izo.. bardzo mi miło :-)
Magda
2016-04-13 13:37
Uwielbiam mango :) torcik wygląda fantastycznie :) Pozdrawiam,
Ania
2016-04-13 15:26
Dziękuję Magdo.. bardzo mi miło.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-13 14:17
Uwielbiamy jak robi się ciepło na dworze, bo wszędzie jest coraz więcej serników na zimno a my je tak kochamy :D Samo mango nie jest naszym ulubionym owocem ale już w formie musu na ciachu smakuje wybornie :D
Ania
2016-04-13 15:27
:-) Jestem tego samego zdania :-)
Marzena
2016-04-14 07:03
Super ciacho. Często wykorzystuje pulpę z owoców do ciast na zimno. Twoja propozycja Aniu jest świetna. Serniczek wygląda bardzo apetycznie :-)
Ania
2016-04-14 08:15
Bardzo mi miło Marzenko!
Gosia (Mycarlow)
2016-04-14 13:36
Wygląda wspaniale i smakowicie, kolory pięknie się komponują. Nigdy nie jadłam jeszcze sernika z mango. Bardzo chciałabym spróbować :)
Ania
2016-04-14 15:12
Dziękuję Gosiu.. zakup składniki i zrób.. ten torcik jest bardzo prosty. Wystarczy podążać za przepisem.
Agata
2016-04-14 13:52
Wow! Właśnie potrzebuję fajnego przepisu na ciacho. I znalazłam. Dzięki!
Ania
2016-04-14 15:13
Bardzo proszę Agato :-)
Sosna
2016-04-15 16:55
Wow! Wygląda perfekcyjnie! Muszę taki zrobić :D
Ania
2016-04-15 18:12
Będziesz zadowolona!