Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik z mango

Sernik z mango

Aksamitny, delikatny, pyszny sernik z mango. Zamiast klasycznego biszkoptowego spodu, andruty.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 8

Składniki na spód i pierwszą warstwę

  • 10 sztuk pokruszonych andrutów
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 ml wrzątku
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego

Składniki na masę serową

  • 300 g serka waniliowego
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 100 ml wody

Składniki na masę mango

  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 100 ml wody
  • 250 ml pulpy z mango
  • pokruszone bezy do dekoracji

Sernik z mango

Spód
Galaretkę cytrynową zalej wrzątkiem i mieszaj do do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do galaretki dodaj odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia.

W tym czasie spód tortownicy o średnicy do 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce lub wałkiem przez folię pokrusz andruty na mniejsze kawałki i ułóż na dnie tortownicy.

Do miski z galaretką dodaj dobrze schłodzoną i lekko ubitą śmietankę. Wymieszaj masę i przelej do tortownicy.

Jeśli nie chcesz, by andruty uniosły się i wymieszały z masą, wylej tylko trzecią jej część. Formę wstaw do lodówki na 20 minut. Po lekkim stężeniu spodu wylej resztę masy i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. (Ja wylałam całość od razu, co widać na zdjęciu).

Masa serowa
Żelatynę zalej wodą i podgrzej lekko w małym rondelku tylko do jej rozpuszczenia. W misce umieść serek waniliowy i małą strużką wlewaj żelatynę ciągle mieszać masę. Masę wylej na sernik i ponownie umieść go w lodówce na minimum 30 minut.

Masa mango i dekoracja
Żelatynę zalej wodą i podgrzej lekko w małym rondelku tylko do jej rozpuszczenia. W misce umieść pulpę z mango - zblendowany miąższ owocu mango. Po 10 minutach powoli wlewaj żelatynę ciągle mieszać pulpę. Masę wylej na sernik i ponownie umieść go w lodówce na minimum 30 minut.

Przed podaniem ozdób sernik pokruszonymi kawałkami bezy.

Sernik z mango, 1
Sernik z mango, 2

Polecam też wspaniały seromakowiec oraz bardzo ciekawy sernik gotowany. Zawsze doskonały jest też po prostu sernik tradycyjny.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (97 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania