Ciasto jak żółty ser

Ciasto jak żółty ser

Zapraszam po przepis na przepyszny i super prosty deser, który do złudzenia przypomina krążek żółtego sera z dziurami. Jogurtowiec jak żółty ser zachwyca i wyglądem i smakiem. 

- tylko 4 składniki
- deser bez pieczenia
- bez mąki, bez spodu, bez jajek

Czas przygotowania: 10 minut
Czas tężenia deseru: 6 godzin
Liczba porcji: tortownica 20 cm

Kaloryczność kcal: 80 w 100 g
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 duży kubełek gęstego jogurtu naturalnego - 400 g
  • 1 niepełna szklanka pulpy z mango - zmiksowany miąższ z mango - 250 g
  • 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub brzoskwiniowe
  • niecałe 1,5 szklanki wrzątku - 370 ml

Deser jak "żółty ser"

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Naczynie/forma do jogurtowca: tortownica o średnicy 18 cm (lub nawet mniejsza). Dobrze sprawdzi się też forma sylikonowa o pojemności około 1500 ml. 
Do wykonania w deserze dziurek użyłam słomek o różnej średnicy oraz specjalnej łyżeczki do wycinania okrągłych kształtów w owocach. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów deseru. Zanim zaczniesz szykować to "ciasto", polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ciasto jak żółty ser, 1

Przepis na deser "żółty ser"

Zagotuj 370 ml wody (niecałe 1,5 szklanki o pojemności 250 ml). Wsyp dwa opakowania galaretki cytrynowej, pomarańczowej lub brzoskwiniowej (u mnie cytrynowa) i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Może Ci się wydawać, że nie da rady rozpuścić tak dużej ilości żelatyny w 370 ml wrzątku, jednak z minuty na minutę zauważysz, że drobinki żelatyny stopniowo się rozpuszczają. Cały czas mieszaj płyn, aż zrobi się jednolity i bez drobinek żelatyny. Odstaw go do przestudzenia.

Ciasto jak żółty ser, 2

W osobnej misce umieść 400 gramów gęstego, kremowego jogurtu naturalnego. Może to być zwykły jogurt gęsty lub kremowy jogurt grecki. Opakowanie 400 gramów, to większy kubełek jogurtu (standardowe, popularne opakowanie). Dodaj też 250 gramów pulpy z mango. Będzie to niepełna szklanka pulpy - blendowany na gładko miąższ z mango. Gotową pulpę można kupić w sklepie, zazwyczaj w puszce. Takie pulpy są lekko dosładzane, więc szykując domową pulpę ze świeżego mango, możesz je trochę dosłodzić (2 łyżki delikatnego syropu lub cukru pudru). 

Porada: Jeśli chodzi o samą pulpę z mango, to osobiście wolę sięgać po mango z puszki, ponieważ jest idealnie gładkie. Samodzielnie miksowany miąższ może mieć już sporo włókien, które trzeba potem dodatkowo przetrzeć przez sito. Pulpę z mango można w ostateczności zastąpić morelami lub brzoskwiniami z puszki. Owoce wyjęte z syropu należy bardzo dokładnie zmiksować na gładko. 
Ciasto jak żółty ser, 3

Do miski z jogurtem wymieszanym z pulpą wlej całkowicie przestudzoną, ale ciągle płynną galaretkę. Całość mieszaj dokładnie (jednak bez napowietrzania) np. przy pomocy rózgi kuchennej, by otrzymać idealnie jednolitą masę. Jogurtowiec dość szybko tężeje. Polecam więc jak najszybciej przelać całość do wybranego naczynia. Aby otrzymać kształt krążka sera, wystarczy sięgnąć po małą, okrągłą tortownicę (najlepiej z odpinanymi bokami). Moja miała 18 cm średnicy, ale całość śmiało zmieści się w jeszcze mniejszej tortownicy.

Przed wylaniem masy, dno formy i boki koniecznie wyłóż papierem do pieczenia, by później tylko odpiąć boki i zdjąć papier ze sztywnego deseru. Deser można też wlać do formy sylikonowej lub dowolnej innej foremki, z której z łatwością wyjmiesz jogurtowiec na zimno. 

Formę z tężejącym deserem umieść w lodówce na minimum 6 godzin. 
Ciasto jak żółty ser, 4

Po tym czasie deser jak żółty ser powinien już stężeć. Po wyjęciu go z formy pozostaje już tylko charakteryzacja :) Do zrobienia małych dziurek w "cieście" używam słomek o różnej średnicy otworu. Aby zrobić większe dziury używam specjalnej łyżeczki do wykrawania kulek z owoców.
Ciasto jak żółty ser, 5

Ciasto jak żółty ser, 6


Ciasto jak "żółty ser" to super pomysłowy i pyszny deser. 

Polecam sprawdź tez moje inne serniki jak sernik japoński, sernik tradycyjny czy sernik gotowany.

Smacznego!

Inspiracja do przepisu: gotujemywdomu.pl

Średnia 4.8 / 5 (449 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto jak "żółty ser"

Czasem mam ochotę trochę poeksperymentować w kuchni. Bardzo lubię też zainspirować się daniem lub deserem, które gdzieś mi mignie przypadkowo lub ktoś mi prześle w formie ciekawostki. Tak też było w przypadku ciasteczek o wyglądzie kawy. Ciasteczka kawowe widziałam gdzieś na zdjęciu i postanowiłam przygotować swoją, najprostszą wersję. Jeśli zaś chodzi o ten sernik jak żółty ser, to natknęłam się na niego całkiem gdzieś na facebooku. Tak naprawdę nie jest to ani ciasto jak żółty ser, ponieważ nie pieczemy go i nie ma nawet spodu. Nie jest to też do końca sernik na zimno o wyglądzie żółtego sera, ponieważ nie robię go z użyciem twarogu, czy serka kremowego. Jest to najprędzej jogurtowiec na zimno o wyglądzie żółtego sera z dziurami. 

Jogurtowiec jak żółty ser

Deser, który wygląda jak kostka żółtego sera z dziurami jest super prosty do zrobienia. Sama używam tylko czterech składników, z czego jeden z nich to tylko wrzątek. Do zrobienia tego jogurtowca używam gęstego jogurtu naturalnego, kremowego lub kremowego jogurtu greckiego. Aby deser wyszedł sztywny używam galaretek w kolorze żółtym lub ewentualnie pomarańczowym. Sprawdzą się zatem galaretki: cytrynowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa lub ananasowa. Jeśli zaś chodzi o pulpę z mango, czyli zmielony miąższ z dojrzałych owoców z mango (zazwyczaj trochę dosładzany, jeśli jest kupowany w puszce) to można go zastąpić bardzo dokładnie zmiksowanymi brzoskwiniami lub morelami z puszki. Aby sernik wyszedł aksamitny, to owoce muszą być bardzo dokładnie zblendowane. Ciasto żółty ser bez spodu, bez pieczenia i bez mąki jest świetne. Sprawdź też moje inne przepisy na serniki. Polecam gorąco i życzę smacznego.