Ciasto jak żółty ser
Zapraszam po przepis na przepyszny i super prosty deser, który do złudzenia przypomina krążek żółtego sera z dziurami. Jogurtowiec jak żółty ser zachwyca i wyglądem i smakiem.
- tylko 4 składniki
- deser bez pieczenia
- bez mąki, bez spodu, bez jajek
Czas przygotowania: 10 minut
Czas tężenia deseru: 6 godzin
Liczba porcji: tortownica 20 cm
Kaloryczność kcal: 80 w 100 g
Dieta: bezglutenowa
- 1 duży kubełek gęstego jogurtu naturalnego - 400 g
- 1 niepełna szklanka pulpy z mango - zmiksowany miąższ z mango - 250 g
- 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub brzoskwiniowe
- niecałe 1,5 szklanki wrzątku - 370 ml
Deser jak "żółty ser"
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Naczynie/forma do jogurtowca: tortownica o średnicy 18 cm (lub nawet mniejsza). Dobrze sprawdzi się też forma sylikonowa o pojemności około 1500 ml.
Do wykonania w deserze dziurek użyłam słomek o różnej średnicy oraz specjalnej łyżeczki do wycinania okrągłych kształtów w owocach.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów deseru. Zanim zaczniesz szykować to "ciasto", polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Przepis na deser "żółty ser"
Zagotuj 370 ml wody (niecałe 1,5 szklanki o pojemności 250 ml). Wsyp dwa opakowania galaretki cytrynowej, pomarańczowej lub brzoskwiniowej (u mnie cytrynowa) i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Może Ci się wydawać, że nie da rady rozpuścić tak dużej ilości żelatyny w 370 ml wrzątku, jednak z minuty na minutę zauważysz, że drobinki żelatyny stopniowo się rozpuszczają. Cały czas mieszaj płyn, aż zrobi się jednolity i bez drobinek żelatyny. Odstaw go do przestudzenia.

W osobnej misce umieść 400 gramów gęstego, kremowego jogurtu naturalnego. Może to być zwykły jogurt gęsty lub kremowy jogurt grecki. Opakowanie 400 gramów, to większy kubełek jogurtu (standardowe, popularne opakowanie). Dodaj też 250 gramów pulpy z mango. Będzie to niepełna szklanka pulpy - blendowany na gładko miąższ z mango. Gotową pulpę można kupić w sklepie, zazwyczaj w puszce. Takie pulpy są lekko dosładzane, więc szykując domową pulpę ze świeżego mango, możesz je trochę dosłodzić (2 łyżki delikatnego syropu lub cukru pudru).
Porada: Jeśli chodzi o samą pulpę z mango, to osobiście wolę sięgać po mango z puszki, ponieważ jest idealnie gładkie. Samodzielnie miksowany miąższ może mieć już sporo włókien, które trzeba potem dodatkowo przetrzeć przez sito. Pulpę z mango można w ostateczności zastąpić morelami lub brzoskwiniami z puszki. Owoce wyjęte z syropu należy bardzo dokładnie zmiksować na gładko.

Do miski z jogurtem wymieszanym z pulpą wlej całkowicie przestudzoną, ale ciągle płynną galaretkę. Całość mieszaj dokładnie (jednak bez napowietrzania) np. przy pomocy rózgi kuchennej, by otrzymać idealnie jednolitą masę. Jogurtowiec dość szybko tężeje. Polecam więc jak najszybciej przelać całość do wybranego naczynia. Aby otrzymać kształt krążka sera, wystarczy sięgnąć po małą, okrągłą tortownicę (najlepiej z odpinanymi bokami). Moja miała 18 cm średnicy, ale całość śmiało zmieści się w jeszcze mniejszej tortownicy.
Przed wylaniem masy, dno formy i boki koniecznie wyłóż papierem do pieczenia, by później tylko odpiąć boki i zdjąć papier ze sztywnego deseru. Deser można też wlać do formy sylikonowej lub dowolnej innej foremki, z której z łatwością wyjmiesz jogurtowiec na zimno.
Formę z tężejącym deserem umieść w lodówce na minimum 6 godzin.

Po tym czasie deser jak żółty ser powinien już stężeć. Po wyjęciu go z formy pozostaje już tylko charakteryzacja :) Do zrobienia małych dziurek w "cieście" używam słomek o różnej średnicy otworu. Aby zrobić większe dziury używam specjalnej łyżeczki do wykrawania kulek z owoców.


Ciasto jak "żółty ser" to super pomysłowy i pyszny deser.
Polecam sprawdź tez moje inne serniki jak sernik japoński, sernik tradycyjny czy sernik gotowany. Więcej inspiracji na stronie ciasta bez pieczenia.
Smacznego!
Inspiracja do przepisu: gotujemywdomu.pl