Sernik matcha
Sernik matcha to nieziemski sernik na zimno z pyszna i zdrową zieloną herbatą.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Liczba porcji: tortownicy 20 cm
Spód
- herbatniki typu petitki - około 8-10 sztuk
Masa biała
- 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
- 80 ml wody
- 2 serki waniliowe po 200 g każdy
- łyżka soku z limonki lub cytryny
Masa zielona
- 250 g serka mascarpone
- galaretka agrestowa
- 300 ml wrzątku
- 2 łyżki matcha w proszku
Sernik matcha
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód herbatnikami. Ewentualne wolne przestrzenie wypełnij kawałkami ciastek. Możesz też pokruszyć wszystkie herbatniki - jak ja.
Żelatynę oraz 80 ml wody umieść w małym rondelku. Lekko podgrzej na małej mocy palnika, ale nie gotuj. Wyłącz i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Do miski włóż serki waniliowe, dodaj sok z limonki. Żelatynę wlej po 10-15 minutach. Dobrze wymieszaj masę. Po kilku minutach wylej masę na herbatniki (szybko tężeje). Wstaw do lodówki.
W większej misce galaretkę agrestową zalej 300 ml wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Po 15 minutach dodaj serek mascaropne oraz 2 łyżki matcha w proszku. Tym razem wymieszaj składniki przy pomocy ręcznego blendera.
Jeśli nie chcesz, by herbaciana masa była napowietrzona; po zblendowaniu mieszaj ją kilka minut łyżką, by pozbyć się bąbelków powietrza.
Zieloną masę wylej na białą. Wstaw sernik do lodówki na minimum trzy godziny.
Przed podaniem możesz oprószyć sernik matchą wymieszaną z cukrem pudrem. Po kilku minutach oba składniki zamienią się w delikatną, mokrą rosę :-)


Polecam sprawdź też mój przepis na sernik amaretto oraz pyszny sernik na zimno z jagodami.
Smacznego :-)