Puree z dyni
Pieczona dynia japońska Hokkaido Szczelnie zawinięta w folię oraz długo pieczona w wyższej temperaturze charakteryzuje się intensywnym smakiem i mocnym aromatem. Bez nadmiaru wody, esencjonalna, uniwersalna..
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 600-800 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1 dynia Hokkaido
Dynia Hokkaido, to japońska odmiana jadalnej dyni o małych rozmiarach. Ma dość cienką skórę oraz zwarty, pomarańczowy miąższ.
Uważana jest za jedną ze smaczniejszych odmian.. i ja się z tym zgadzam :-) Poza tym jest idealna do pieczenia "na raz".

Dynię umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odetnij ogonki z obu stron. Obcinamy je po to, by po przecięciu jej na pół ładnie stały na blaszce do pieczenia :-)
Dynię przetnij na pół w poprzek i wydrąż cały miąższ. Obie połówki zawiń szczelnie w folię i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - najlepiej na środkowej szynie, na blaszce.
Po tym czasie wyjmij dynie z pieca i odstaw na 20 minut, by lekko przestygły. Zdejmij folię i delikatnie, łyżką wybierz upieczony miąższ do miski.
UWAGA: Możesz też zblendować całą dynię razem ze skórą. Dynia hokkaido jest w całości jadalna :-)
Przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj pulpę na gładki, gęsty krem.

Uwagi i porady:
• Nie wyrzucaj miąższu z dyni. Opłucz i wyłuskaj pestki. Osusz je na ręczniku i umieść w gorącym piekarniku, w którym piekła się dynia. Po uprażeniu pestki stają się bardzo smaczną przekąską.
• Uważaj przy wyjmowaniu miąższu z upieczonej dyni. Skóra po tak długim pieczeniu w folii będzie krucha i "sucha" tak samo jak miąższ. Mimo, że miąższ będzie odchodził od skóry płatami należy uważać, by nie umieścić skóry w misce z pulpą :-)
• gotowe puree/pulpę przechowuj po ostudzeniu w szklanym naczyniu, pod przykrywką do 7 dni.
Do czego puree z dyni:
- placki i sałatki
- sosy i pasty
- dżemy i marmolady
- muffinki dyniowe
- zup z dyni
- ...i wiele, wiele innych :-)

Smacznego pieczenia!