Puree z dyni
Zobacz jak w prosty sposób przygotować najlepsze, esencjonalne i bardzo uniwersalne puree z dyni. Przepis sprawdzi się nie tylko do zup, ale i do ciast, serników oraz domowych past.
- idealne z dyni Hokkaido
- można je dzielić na porcje i mrozić
- niesamowicie szerokie zastosowanie w kuchni
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 780 g puree
Kaloryczność kcal: 60 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 dynia Hokkaido - waga około 1500 g
Puree z dyni
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego przepisu.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z dyni o wadze 1500 gramów otrzymałam ostatecznie około 780 gramów gotowego puree.
Takie samo puree zrobisz też z dyni piżmowej, z której trzeba jednak najpierw usunąć skórkę.
Puree z dyni przepis
Dynia Hokkaido, to japońska odmiana jadalnej dyni o małych rozmiarach. Ma dość cienką skórę oraz zwarty, pomarańczowy miąższ. Uważana jest za jedną ze smaczniejszych odmian.. i ja się z tym zgadzam. Poza tym jest idealna do pieczenia, ponieważ nie trzeba jej obierać. Dynia Hohhaido jest dynią niewielką. Jej waga nie przekracza zazwyczaj trzech kilogramów. To jedna z mniejszych spośród około 20 odmian dyń. Szczególnie, gdy dynia olbrzymia potrafi osiągnąć wagę ponad 200 kilogramów.
Dynię umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem przekrój ją na pół, a potem jeszcze na trzy kawałki. Wydrąż całe gniazdo nasienne i odetnij resztę ogonka oraz zgrubienie po szypułce. Kawałki dyni (skórką do dołu) umieść na cienkiej blaszce (ja wykładam ją papierem do pieczenia, ale można bezpośrednio na blaszce).
Blaszkę z kawałkami dyni unieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 175 stopni. Dynię piecz tak około 35-45 minut, aż będzie miękka.
Porada: Możesz też umieścić kawałki dyni bezpośrednio na kratce z wyposażenia piekarnika. Pod spodem umieść wówczas blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób sok/woda wyciekający z pieczonej dyni będzie spływał do blaszki niżej.
Kawałki dyni przed pieczeniem:
Upieczoną dynię można od razu wyjmować z piekarnika. Sok, który mógł się zebrać na blaszce wylej. Jeśli dynia ma być użyta do deseru, to podpieczone kawałki dyni (zarumienione końcówki) odetnij i zjedz lub dodaj do sałatki.
Kawałki dyni po upieczeniu:
Upieczone kawałki dyni umieść w misce i zblenduj na gładko np. przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. W taki sposób z dyni Hokkaido o wadze 1500 gramów wyszło mi 780 gramów purée.
Purée z dyni pieczonej Hokkaido można użyć do placków, ciast i serników oraz dżemów i marmolad. Będzie świetne do sosów i do zup oraz mięs. Idealnie sprawdza się nawet do kawy z cynamonem.
Porady: Nie wyrzucaj miąższu z dyni. Opłucz i wyłuskaj pestki. Osusz je na ręczniku i umieść w gorącym piekarniku, w którym piekła się dynia. Po uprażeniu pestki stają się bardzo smaczną przekąską. Gotowe puree/pulpę przechowuj po ostudzeniu w szklanym naczyniu, pod przykrywką do 7 dni lub też zamróź.
Smacznego.