"Suche" puree z dyni Hokkaido

"Suche" puree z dyni Hokkaido

Pieczona dynia japońska Hokkaido :-)

Czemu na sucho?
Ponieważ szczelnie zawinięta w folię oraz długo pieczona w wyższej temperaturze charakteryzuje się intensywnym smakiem i mocnym aromatem. Bez nadmiaru wody, esencjonalna, uniwersalna..

Czas przygotowywania: 10 minut
Pieczenie: 1h
Ilość Pulpy: 600-800 g

Składniki:
• 1 dynia Hokkaido

Dynia Hokkaido, to japońska odmiana jadalnej dyni o małych rozmiarach. Ma dość cienką skórę oraz zwarty, pomarańczowy miąższ.

Uważana jest za jedną ze smaczniejszych odmian.. i ja się z tym zgadzam :-) Poza tym jest idealna do pieczenia "na raz".

suche-puree-z-dyni-hokkaido-1

Dynię umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odetnij ogonki z obu stron. Obcinamy je po to, by po przecięciu jej na pół ładnie stały na blaszce do pieczenia :-)

Dynię przetnij na pół w poprzek i wydrąż cały miąższ. Obie połówki zawiń szczelnie w folię i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - najlepiej na środkowej szynie, na blaszce.

Po tym czasie wyjmij dynie z pieca i odstaw na 20 minut, by lekko przestygły. Zdejmij folię i delikatnie, łyżką wybierz upieczony miąższ do miski.

UWAGA: Możesz też zblendować całą dynię razem ze skórą. Dynia hokkaido jest w całości jadalna :-)

Przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj pulpę na gładki, gęsty krem. 

suche-puree-z-dyni-hokkaido-2

Uwagi i porady:
• Nie wyrzucaj miąższu z dyni. Opłucz i wyłuskaj pestki. Osusz je na ręczniku  i umieść w gorącym piekarniku, w którym piekła się dynia. Po uprażeniu pestki stają się bardzo smaczną przekąską.
• Uważaj przy wyjmowaniu miąższu z upieczonej dyni. Skóra po tak długim pieczeniu w folii będzie krucha i "sucha" tak samo jak miąższ. Mimo, że miąższ będzie odchodził od skóry płatami należy uważać, by nie umieścić skóry w misce z pulpą :-)
• gotowe puree/pulpę przechowuj po ostudzeniu w szklanym naczyniu, pod przykrywką do 7 dni.

Do czego puree z dyni:
do placków i sałatek
• do sosów i past
• do dżemów marmolad
• Do zupy dyniowej
• Do ciast i babeczek

suche-puree-z-dyni-hokkaido-3

...i wiele, wiele innych :-)
Smacznego pieczenia!

Średnia 3.7 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Paulina
2016-10-03 20:55
Widuję tą dynię w moim sklepie ale nie wiedziałam jak się do niej sensownie zabrać. To jest dobry przepis! Już wiem po co sięgnę na kolejnych zakupach
Ania
2016-10-03 21:14
Dziękuję Paulino.. udanego pieczenia :-)
monika
2016-10-03 21:05
Mega! Tego szukałam. Lubię pasty i na pewno wykorzystam.
Ania
2016-10-03 21:14
:-)
My Home Rules
2016-10-03 21:05
Sezon dyni czas zacząć!
Ania
2016-10-03 21:14
Zdecydowanie :-)
Aleksandra z oliwadochleba.pl
2016-10-03 21:22
Zawsze jesienią robię ogromne zapasy dyni: piekę ją a pulpę zamrażam. Dyni Hokkaido jeszcze nie używałam, muszę spróbować :-) Dziękuję za inspirację!
Ania
2016-10-04 13:45
Bardzo proszę Olu ;-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-04 15:00
Solo byśmy takie puree mogły wyjadać! Albo wymieszać z powidłami <3 Hokkaido i piżmowa to nasze ulubione dynie :D
Ania
2016-10-05 09:33
:-)
Fly Nerd
2016-10-10 17:35
Jak to w końcu jest z tymi pestkami Hokkaido - jedni mówią, że są jadalne inni, że zupełnienie :O
Ania
2016-10-10 18:31
Są jadalne :-)
Ania
2016-10-10 18:35
Są jadalne, jednak trzeba uważać, by dynia była dojrzała.