Sernik Amaretti - budyń z pieca

Sernik Amaretti - budyń z pieca

Niebiański sernik bez jajek i mąki pszennej.
Jest słodki, lepki pierwszego dnia, następnego zaś zwarty i kremowy.. bardzo smaczny!

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas : 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 10 (średnica 23 cm)

Składniki:
  • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 budyń śmietankowy - (70 g bez cukru)
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g ciasteczek włoskich amaretti
  • płatki migdałowe, chipsy lub wiórki kokosowe do dekoracji

Tortownicę wysmaruj od środka masłem lub wpuść w obręcz papier do pieczenia, oraz obłóż boki od wewnątrz taśmą z papieru. Dno tortownicy wyłóż ciasteczkami. Resztę pozostaw do dekoracji po upieczeniu sernika.

Schłodzoną śmietankę ubijaj chwilę z cukrem pudrem, by lekko się zagęściła. Dodaj sypki budyń oraz sery (sery warto wcześniej energicznie wymieszać razem łyżką, by były bardziej kremowe). Całość ubijaj chwilę, by nie było żadnych grudek.

Wyłóż masę sernikową na ciasteczka. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 90 minut w temperaturze 170 stopni. 

Po upieczeniu, sernik zostaw na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy, obsyp chipsami kokosowymi lub wiórkami oraz wyłóż resztę ciasteczek.


Sernik Amaretti - budyń z pieca, 1

Sernik Amaretti - budyń z pieca, 2


Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12926

Komentarze

I to bez mąki! :D Ciekawe czy dałybyśmy radę sprawdzić jak smakuje następnego dnia :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-02 10:58
Ha ha.. no właśnie. Dlatego trzeba robić duuuuży sernik :-)
2016-09-03 21:26
Sernik jak marzenie.. słodkie i pyszne?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-04 14:21
Dzięki wielkie!