Sernik amaretto
Niebiański sernik amaretto bez jajek i mąki pszennej. Jest słodki, lepki pierwszego dnia, następnego zaś zwarty i kremowy.. bardzo smaczny!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 10 (średnica 23 cm)
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
- 200 g śmietanki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 1 budyń śmietankowy - (70 g bez cukru)
- 50 g cukru pudru
- 200 g ciasteczek włoskich amaretti
- płatki migdałowe, chipsy lub wiórki kokosowe do dekoracji
Sernik amaretto
Tortownicę wysmaruj od środka masłem lub wpuść w obręcz papier do pieczenia, oraz obłóż boki od wewnątrz taśmą z papieru. Dno tortownicy wyłóż ciasteczkami. Resztę pozostaw do dekoracji po upieczeniu sernika.
Schłodzoną śmietankę ubijaj chwilę z cukrem pudrem, by lekko się zagęściła. Dodaj sypki budyń oraz sery (sery warto wcześniej energicznie wymieszać razem łyżką, by były bardziej kremowe). Całość ubijaj chwilę, by nie było żadnych grudek.
Wyłóż masę sernikową na ciasteczka. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 90 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu, sernik zostaw na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy, obsyp chipsami kokosowymi lub wiórkami oraz wyłóż resztę ciasteczek.