Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Boczek rolowany

Boczek rolowany

Pyszny boczek rolowany to mięsna propozycja, której nie może zabraknąć na Święta. Taki boczuś jest również świetny na co dzień, na zimno na kanapki, czy też podsmażony do obiadu. Przepis jest prosty, zapraszam!

- tylko kilka składników
- proste wykonanie
- na kanapki, do obiadu..

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 1300 gramów boczku

Kaloryczność kcal: 310 w 100 gramach boczku
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • do 2 kg surowego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 suszonych śliwek bez pestki
  • przyprawy: płaska łyżeczka majeranku; po pół płaskiej łyżeczki gorczycy białej, kolendry i słodkiej papryki; po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i chili

Boczek rolowany przepis

Dodatkowy czas: 12 - 24 h marynowania zrolowanego boczku. 
Pieczenie: 70 minut w temperaturze 170 stopni.

Do zrobienia rolady pieczonej z boczku potrzebujesz: duża patelnia, folia do przechowywania żywności, sznurek kuchenny, rękaw do pieczenia, podłużna brytfanka do pieczenia.

Boczek rolowany, schab i karkówka.. to mięsa, które najczęściej pieczemy na Święta. Krojone w plasterki. Jedzone ze świeżym pieczywem i musztardą lub chrzanem. Warto pamiętać o pieczeniu mięs również bez okazji. Świetnie sprawdzają się na kanapki zamiast sklepowej wędliny.  

Boczek rolowany, 1

Boczek rolowany

Boczek surowy najczęściej sprzedawany jest ze skórą. Jeśli trafisz na ładny kawałek boczku bez skóry, to super.. nie będzie potrzeby zdejmowania skóry podczas szykowania mięsa. W sklepie wybierz jak najrówniejszy prostokąt mięsa. Jeśli boczek będzie za gruby, to ciężej będzie go rolować. Szukaj też chudszego kawałka. 

Najlepszy będzie boczek o wadze 1,5 - 2 kg. Mięso umyj w zlewie i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń skórę i dokładnie obejrzyj boczek od strony żeber. Wytnij małe chrząstki i kostki. Na zdjęciu widać, że rzeźnik wyciął żebra, jednak należy jeszcze samodzielnie usunąć cienkie i podłużne kostki z chrząstką. 

Boczek rolowany, 2

Jeśli boczek ma już zdjętą skórę, jest umyty i osuszony oraz wszystkie kostki i chrząstki zostały już wycięte, można obłożyć go w przyprawach. Mięso obłóż mieszanką: płaska łyżeczka majeranku; po pół płaskiej łyżeczki gorczycy białej, kolendry i słodkiej papryki; po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i chili. Możesz również użyć gotowej mieszanki przyprawy: 1 opakowanie dobrego pieprzu ziołowego. 

Mięso połóż chudszą stroną do góry. Na boczek wyłóż jeszcze cztery ząbki czosnku obranego i pokrojonego w plasterki. Czosnek możesz też przepuścić przez praskę. Sześć suszonych śliwek bez pestek pokrój w paski i również wyłóż na mięso. W tym przepisie możesz też pominąć dodatek śliwek. 
Boczek rolowany, 3

Boczek zroluj ścisło. Dodatkowo warto w kilku miejscach związać roladę przy pomocy sznurka kuchennego. 
Boczek rolowany, 4

Tak przygotowaną roladę z boczku zawiń dokładnie w folię do żywności i odłóż do lodówki na 12-24 godzin. 
Boczek rolowany, 5

Po tym czasie zdejmij folię. Nagrzej dużą patelnię. Patelnia musi być na tyle duża, by zmieściła się na niej rolada. Na nagrzaną patelnię wyłóż roladę. Podsmażaj ją łącznie przez około 10 minut. Co minutę przekręcaj ją odrobinę, by równomiernie się podsmażyła. Dodatkowy tłuszcz nie powinien być potrzebny, ponieważ rolada z zewnątrz jest tłusta. Z tej bowiem strony zdejmowana była skóra. 

Podsmażoną roladę przełóż do rękawa do pieczenia. Zwiąż koniec przy pomocy sznurka lub dołączonego do folii zapięcia. Roladę z boczku umieść w brytfance. Tak przygotowany boczek umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Roladę z boczku piecz tak 70 minut.

Boczek rolowany, 6

Od razu po upieczeniu wyjmij roladę z piekarnika oraz z folii do pieczenia. Do osobnego naczynia odlej cały sos, który zebrał się w folii z pieczonym boczkiem. Taki sos przyda Ci się jako dodatek do ziemniaków, czy też baza pod sos mięsny. 
Boczek rolowany, 7

Boczek rolowany, 8

Boczek można jeść od razu po upieczeniu jako mięso do obiadu z ziemniakami i surówką. Jeśli planujesz boczek podać na zimno, to po przestudzeniu roladę z boczku zawiń w folię i odłóż do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Zimna rolada z boczku idealnie się kroi.
Boczek rolowany, 9

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1156 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Boczek rolowany

Pyszna rolada z pieczonego boczku nie tylko wspaniale smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Dobrze przyprawiony płat surowego boczku wystarczy zwinąć ścisło w rulon. Pieczony rolowany boczek to obok schabu pieczonego jedno z najczęściej szykownych na Święta mięs. Do obtoczenia surowego boczku tak naprawdę wystarczy Ci jedna mieszanka przypraw. Pieprz ziołowy to popularna mieszanka aromatycznych ziół i przypraw. Jego ostrość porównywalna jest z pieprzem naturalnym, a dodatkowo wzbogaca potrawy w bogaty, ziołowy smak. Pieprz ziołowy GALEO ma intensywny smak i ziołowy aromat. Polecany jest do dań mięsnych, zwłaszcza kotletów mielonych i pieczeni. Doskonały do przyprawiania zup, surówek i sałatek warzywnych oraz niektórych dań jarskich. Do dań mięsnych najlepiej dodawać go na początku gotowania, a do pozostałych w trakcie lub na koniec. Koniecznie sprawdź też jak upiec tradycyjny schab ze śliwkami. Gorąco polecam Ci też mój przepis na boczek pieczony. Zobacz też przepis na roladki z kurczaka

Rolada z pieczonego boczku

Boczek rolowany pieczony po upieczeniu można pokroić w grubsze plastry i umieścić na patelni razem z sosem, który powstał podczas pieczenia. Wystarczy wówczas dodać zasmażkę lub też śmietankę kremówkę, by zrobić pyszną bazę pod obiad z ziemniakami i surówką. Boczek rolowany to też wspaniałe mięso pieczone na Święta. Boczek rolowany świetnie smakuje położony ka kromkę chleba z dodatkiem chrzanu. Sałatka śledziowa to pyszna propozycja na jedno z dań wigilijnych. Na słodko.. gwiazda makowa. To wyjątkowy makowiec w formie gwiazdy. Boczek pieczony rolowany jest świetny nie tylko z okazji Świąt.