Boczek rolowany

Boczek rolowany

Pyszny boczek rolowany to mięsna propozycja, której nie może zabraknąć na Święta. Taki boczuś jest również świetny na co dzień, na zimno na kanapki, czy też podsmażony do obiadu. Przepis jest prosty, zapraszam!

- tylko kilka składników
- proste wykonanie
- na kanapki, do obiadu..

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Ilość porcji: 1300 gramów boczku

Kalorie: 310 w 100 gramach boczku
Dieta: bezglutenowa

Składniki:

Dodatkowy czas: 12 - 24 h marynowania zrolowanego boczku. 
Pieczenie: 70 minut w temperaturze 170 stopni.

Do zrobienia rolady pieczonej z boczku potrzebujesz: duża patelnia, folia do przechowywania żywności, sznurek kuchenny, rękaw do pieczenia, podłużna brytfanka do pieczenia.

Boczek rolowany, schab i karkówka.. to mięsa, które najczęściej pieczemy na Święta. Krojone w plasterki. Jedzone ze świeżym pieczywem i musztardą lub chrzanem. Warto pamiętać o pieczeniu mięs również bez okazji. Świetnie sprawdzają się na kanapki zamiast sklepowej wędliny.  

Boczek rolowany, 1

Boczek rolowany

Boczek surowy najczęściej sprzedawany jest ze skórą. Jeśli trafisz na ładny kawałek boczku bez skóry, to super.. nie będzie potrzeby zdejmowania skóry podczas szykowania mięsa. W sklepie wybierz jak najrówniejszy prostokąt mięsa. Jeśli boczek będzie za gruby, to ciężej będzie go rolować. Szukaj też chudszego kawałka. 

Najlepszy będzie boczek o wadze 1,5 - 2 kg. Mięso umyj w zlewie i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń skórę i dokładnie obejrzyj boczek od strony żeber. Wytnij małe chrząstki i kostki. Na zdjęciu widać, że rzeźnik wyciął żebra, jednak należy jeszcze samodzielnie usunąć cienkie i podłużne kostki z chrząstką. 

Boczek rolowany, 2

Jeśli boczek ma już zdjętą skórę, jest umyty i osuszony oraz wszystkie kostki i chrząstki zostały już wycięte, można obłożyć go w przyprawach. Opakowanie pieprzu ziołowego Galeo o wadze 12 gramów wystarczy, by obsypać z obu stron cały kawałek boczku.

Pieprz ziołowy Galeo to mieszanka ziół i przypraw, które idealnie sprawdzają się do pieczeni. Jego ostrość porównywalna jest z pieprzem naturalnym, a dodatkowo wzbogaca potrawy w bogaty, ziołowy smak. W mieszance znajdują się: gorczyca biała, kolendra, papryka słodka, majeranek, kminek, chili. 

Mięso obłóż dodatkowo jedną łyżką suszonego majeranku Galeo. Mięso połóż chudszą stroną do góry. Na boczek wyłóż jeszcze cztery ząbki czosnku obranego i pokrojonego w plasterki. Czosnek możesz też przepuścić przez praskę. Sześć suszonych śliwek bez pestek pokrój w paski i również wyłóż na mięso. W tym przepisie możesz też pominąć dodatek śliwek. 
Boczek rolowany, 3

Boczek zroluj ścisło. Dodatkowo warto w kilku miejscach związać roladę przy pomocy sznurka kuchennego. 
Boczek rolowany, 4

Tak przygotowaną roladę z boczku zawiń dokładnie w folię do żywności i odłóż do lodówki na 12-24 godzin. 
Boczek rolowany, 5

Po tym czasie zdejmij folię. Nagrzej dużą patelnię. Patelnia musi być na tyle duża, by zmieściła się na niej rolada. Na nagrzaną patelnię wyłóż roladę. Podsmażaj ją łącznie przez około 10 minut. Co minutę przekręcaj ją odrobinę, by równomiernie się podsmażyła. Dodatkowy tłuszcz nie powinien być potrzebny, ponieważ rolada z zewnątrz jest tłusta. Z tej bowiem strony zdejmowana była skóra. 

Podsmażoną roladę przełóż do rękawa do pieczenia. Zwiąż koniec przy pomocy sznurka lub dołączonego do folii zapięcia. Roladę z boczku umieść w brytfance. Tak przygotowany boczek umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Roladę z boczku piecz tak 70 minut.

Boczek rolowany, 6

Od razu po upieczeniu wyjmij roladę z piekarnika oraz z folii do pieczenia. Do osobnego naczynia odlej cały sos, który zebrał się w folii z pieczonym boczkiem. Taki sos przyda Ci się jako dodatek do ziemniaków, czy też baza pod sos mięsny. 
Boczek rolowany, 7

Boczek rolowany, 8

Boczek można jeść od razu po upieczeniu jako mięso do obiadu z ziemniakami i surówką. Jeśli planujesz boczek podać na zimno, to po przestudzeniu roladę z boczku zawiń w folię i odłóż do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Zimna rolada z boczku idealnie się kroi. 
Boczek rolowany, 9

Boczek rolowany, 10

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.8 / 5 (50 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/166709
Reklama

Komentarze

2018-12-17 11:44
Ale piękny! Miałam w tym roku nie robić, ale jednak będzie boczek. Ja czosnek ugniotę ze sliwką. A galeo to moje ulubione przyprawy 😀 i jeszcze takie mieszanki eko, ale to tylko u mnie lokalnie sprzedawane.
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło.. zapraszam po przepis.
2018-12-18 11:28
Rozumiem,iz nie nalezy solic boczku
-- Ania z AniaGotuje.pl Ja nie solę.
2018-12-20 15:20
O wow, ten przepis jest najlepszy. Już zapisałam sobie w przepiśniku. Dziś wypróbuję go w domu. Akurat kupiłam boczek od Dobrowolskich. ❤️❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci 😍
2018-12-20 19:10
Pani Aniu nie solimy ?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-20 20:19
Ja nie solę 🙂
2018-12-23 20:07
Wyszedl dla mnie pyszny a maz woli bardziej slony 😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-23 20:33
Super zwinięty! Brawo Kasiu🙂
2018-12-31 08:11
Ooo . Na boczek rolowany mam inny przepis, taki z zalewy ale ten jest bardzo ciekawy. Zapisuję do wypróbowania następnym razem🙂 pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-31 19:16
Super Lucynko! Zapraszam po mój boczek rolowany. Jest świetny na kanapki.
2019-01-05 08:02
Mój boczek robimy na kanapki przyprawy jakie daje to : sól, pieprz, czosnek świeży, majeranek i papryka słodka.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda super!
2019-01-10 18:39
Opis szczegółowy . Ślinka cieknie . Ale . . . tak bez soli ? Nie doczytałem, że boczek należy cokolwiek posolić !? Sam pieprz , chyba nie doda smaku i ostrości ?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-10 20:17
Taki boczek rolowany wychodzi przepyszny. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę woli, ale ja do tego przepisu nie używam.

Rolada z boczku

Pyszna rolada z pieczonego boczku nie tylko wspaniale smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Dobrze przyprawiony płat surowego boczku wystarczy zwinąć ścisło w rulon. Pieczony rolowany boczek to obok schabu pieczonego jedno z najczęściej szykownych na Święta mięs. Do obtoczenia surowego boczku tak naprawdę wystarczy Ci jedna mieszanka przypraw. Pieprz ziołowy to popularna mieszanka aromatycznych ziół i przypraw. Jego ostrość porównywalna jest z pieprzem naturalnym, a dodatkowo wzbogaca potrawy w bogaty, ziołowy smak. Pieprz ziołowy GALEO ma intensywny smak i ziołowy aromat. Polecany jest do dań mięsnych, zwłaszcza kotletów mielonych i pieczeni. Doskonały do przyprawiania zup, surówek i sałatek warzywnych oraz niektórych dań jarskich. Do dań mięsnych najlepiej dodawać go na początku gotowania, a do pozostałych w trakcie lub na koniec.

Rolada z pieczonego boczku

Boczek rolowany po upieczeniu można pokroić w grubsze plastry i umieścić na patelni razem z sosem, który powstał podczas pieczenia. Wystarczy wówczas dodać zasmażkę lub też śmietankę kremówkę, by zrobić pyszną bazę pod obiad z ziemniakami i surówką. Boczek rolowany to też wspaniałe mięso pieczone na Święta. Boczek rolowany świetnie smakuje położony ka kromkę chleba z dodatkiem chrzanu. Na świąteczny obiad polecam też mój przepis na schab duszony. Sałatka śledziowa to pyszna propozycja na jedno z dań wigilijnych. Na słodko.. gwiazda makowa. To wyjątkowy makowiec w formie gwiazdy.