Schab pieczony - przepis podstawowy

Schab pieczony - przepis podstawowy

Schab karkowy pieczony z dodatkiem cebuli oraz śliwek. To bardzo prosty i bardzo stary przepis na pieczony schab obiadowy.

Mięso podajemy na ciepło, gdyż pieczemy je na smalcu. Czas pieczenia zaś ograniczamy do minimum. Schab ma być soczysty :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1 kg schabu środkowego  lub karkowego
  • 200 g suszonych śliwek
  • duża cebula
  • 50 g smalcu
  • po łyżeczce soli i mąki

Schab wyjmij wcześniej z lodówki. Opłucz i osusz go ręcznikiem papierowym.

Osuszone mięso natrzyj solą oraz oprósz mąką. Nagrzej mocno sporą patelnię i dodaj smalec. Podsmażaj schab po 30 sekund z każdej z czterech stron. Niech się ładnie zarumieni.

Przełóż mięso razem ze smalcem z patelni do brytfanki. Obierz cebulę i pokrój dowolnie na 4-8 kawałków. Brytfankę przykryj szczelnie folią i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Po 20 minutach dodaj śliwki i piecz tak samo jeszcze 30 minut.

Gorący schab podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami, oraz surówką.

Schab pieczony - przepis podstawowy, 1

Śliwki oraz cebula stanowią tylko dodatek do mięsa. Jeśli chcesz, by miały większy wpływ na jego smak, dodaj je do brytfanki od razu. Pokrój je również na mniejsze kawałki, by łatwo Ci było obtoczyć w nich mięso.

Zapraszam wypróbuj też mój przepis na schab pieczony ze śliwką.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (10 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷