Schab pieczony - przepis podstawowy

Schab pieczony - przepis podstawowy

Schab karkowy pieczony z dodatkiem cebuli oraz śliwek. To bardzo prosty i bardzo stary przepis na pieczony schab obiadowy.

Mięso podajemy na ciepło, gdyż pieczemy je na smalcu. Czas pieczenia zaś ograniczamy do minimum. Schab ma być soczysty :-)

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1 kg schabu środkowego  lub karkowego
  • 200 g suszonych śliwek
  • duża cebula
  • 50 g smalcu
  • po łyżeczce soli i mąki

Schab wyjmij wcześniej z lodówki. Opłucz i osusz go ręcznikiem papierowym.

Osuszone mięso natrzyj solą oraz oprósz mąką. Nagrzej mocno sporą patelnię i dodaj smalec. Podsmażaj schab po 30 sekund z każdej z czterech stron. Niech się ładnie zarumieni.

Przełóż mięso razem ze smalcem z patelni do brytfanki. Obierz cebulę i pokrój dowolnie na 4-8 kawałków. Brytfankę przykryj szczelnie folią i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Po 20 minutach dodaj śliwki i piecz tak samo jeszcze 30 minut.

Gorący schab podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami, oraz surówką.

Schab pieczony - przepis podstawowy, 1

Śliwki oraz cebula stanowią tylko dodatek do mięsa. Jeśli chcesz, by miały większy wpływ na jego smak, dodaj je do brytfanki od razu. Pokrój je również na mniejsze kawałki, by łatwo Ci było obtoczyć w nich mięso.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/11332
Reklama

Komentarze

2016-03-18 12:41
Jak zawsze, niesamowicie smacznie u Ciebie:)
2016-03-18 13:20
Zdarzało mi się robić taki pieczony schab. Ja jednak zwykle nacinam mięso i faszeruję je dodatkami (np. śliwki, morele, rodzynki, czosnek, cebula) i przyprawami od środka.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-18 14:21
Faszerowany też bardzo lubię :-)
2016-03-18 13:21
o tym oprószeniu mąką pierwsze słyszę.
dzięki za przepis, bardzo dokładnie napisane, mam nadzieję, że z twoja instrukcją mój obiad się uda, akurat już od dłuższego czasu nie mam pomysłów na obiady, muszę częściej do Ciebie zaglądać!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-18 14:22
Cieszę się, że przepis jest pomocny :-)
2016-03-18 14:46
Wygląda smakowicie. Bardzo lubię połączenie schabu że śliwkami, ale nigdy nie dodawalam cebuli do tego układu.muszę wypróbować Twoja metodę. :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-18 17:36
Kasiu, cebula leży sobie grzecznie obok w brytfance i nabiera smaku.. warto dodać :-)
2016-03-19 10:12
Pracochłonne gotowanie, ale efekt świetny.
2016-03-19 10:28
Ja ogólnie jestem mało mięsna, chociaż ostatnio zaczęłam piec dla córeczki. Z chęcią więc wypróbuję Twój przepis,.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-19 10:35
Bardzo się cieszę, że Cię skusiłam.