Schab pieczony - przepis podstawowy

Schab pieczony - przepis podstawowy

Schab karkowy pieczony z dodatkiem cebuli oraz śliwek. To bardzo prosty i bardzo stary przepis na pieczony schab obiadowy.

Mięso podajemy na ciepło, gdyż pieczemy je na smalcu. Czas pieczenia zaś ograniczamy do minimum. Schab ma być soczysty :-)

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: pieczeń na 6-8 porcji

Składniki:
• 1 kg schabu środkowego  lub karkowego
• 200 g suszonych śliwek
• duża cebula
• 50 g smalcu
• po łyżeczce soli i mąki

Schab wyjmij wcześniej z lodówki. Opłucz i osusz go ręcznikiem papierowym.

Osuszone mięso natrzyj solą oraz oprósz mąką. Nagrzej mocno sporą patelnię i dodaj smalec. Podsmażaj schab po 30 sekund z każdej z czterech stron. Niech się ładnie zarumieni.

Przełóż mięso razem ze smalcem z patelni do brytfanki. Obierz cebulę i pokrój dowolnie na 4-8 kawałków. Brytfankę przykryj szczelnie folią i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Po 20 minutach dodaj śliwki i piecz tak samo jeszcze 30 minut.

Gorący schab podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami, oraz surówką.

schab-pieczony-przepis-podstawowy-1

Śliwki oraz cebula stanowią tylko dodatek do mięsa. Jeśli chcesz, by miały większy wpływ na jego smak, dodaj je do brytfanki od razu. Pokrój je również na mniejsze kawałki, by łatwo Ci było obtoczyć w nich mięso.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Basia Wiśniewska
2016-03-18 12:41
Jak zawsze, niesamowicie smacznie u Ciebie:)
Emaliowany Czajnik
2016-03-18 13:20
Zdarzało mi się robić taki pieczony schab. Ja jednak zwykle nacinam mięso i faszeruję je dodatkami (np. śliwki, morele, rodzynki, czosnek, cebula) i przyprawami od środka.
Ania
2016-03-18 14:21
Faszerowany też bardzo lubię :-)
abakercja
2016-03-18 13:21
o tym oprószeniu mąką pierwsze słyszę.
Miri | Be Creative & DIY PL
2016-03-18 13:33
dzięki za przepis, bardzo dokładnie napisane, mam nadzieję, że z twoja instrukcją mój obiad się uda, akurat już od dłuższego czasu nie mam pomysłów na obiady, muszę częściej do Ciebie zaglądać!
Ania
2016-03-18 14:22
Cieszę się, że przepis jest pomocny :-)
Kasia
2016-03-18 14:46
Wygląda smakowicie. Bardzo lubię połączenie schabu że śliwkami, ale nigdy nie dodawalam cebuli do tego układu.muszę wypróbować Twoja metodę. :)
Ania
2016-03-18 17:36
Kasiu, cebula leży sobie grzecznie obok w brytfance i nabiera smaku.. warto dodać :-)
Patrycja Kalkowska
2016-03-19 10:12
Pracochłonne gotowanie, ale efekt świetny.
amelushka
2016-03-19 10:28
Ja ogólnie jestem mało mięsna, chociaż ostatnio zaczęłam piec dla córeczki. Z chęcią więc wypróbuję Twój przepis,.
Ania
2016-03-19 10:35
Bardzo się cieszę, że Cię skusiłam.