Śledzie z suszonymi pomidorami
Bardzo kolorowa, szybka i prosta sałatka śledziowa. Pyszna mieszanka smaków. Śledzie z suszonymi pomidorami doskonałe również na Święta.
- super sałatka na Święta
- kolorowa i bardzo smaczna
- idealna do podania z ziemniakami
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 8 płatów gotowego fileta śledziowego z zalewy lub oleju
- po pół papryki zielonej, żółtej i czerwonej
- 3 cebulki dymki ze szczypiorem
- mała papryczka chilli - opcjonalnie
- 5 sztuk suszonych kawałków pomidora z oleju + olej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- pieprz do oprószenia
Śledź z suszonymi pomidorami
Wyjmij śledzie ze słonej zalewy lub oleju. Jeśli lubisz bardziej słone śledzie - przepłucz je i wysusz ręcznikiem papierowym. Jeśli zaś wolisz delikatne w smaku - namaczaj w wodzie 1-3 godzin a następnie wysusz ręcznikiem papierowym. Śledzie z oleju przepłucz lekko pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na paseczki grubości około 1 cm.
Papryki umyj osusz i pokrój w drobną kosteczkę. Cebule dymki i szczypior posiekaj i wymieszaj w misce ze śledziem i papryką. Jeśli wybierasz wersję śledzia na ostro, dodaj również papryczkę chilli.
Suszone pomidory posiekaj drobno i dodaj do sałatki. Dodaj również 5 łyżek oleju ze słoika z pomidorami oraz kilka łyżek oleju rzepakowego. Sałatkę odstaw ją do lodówki pod przykryciem na minimum godzinę, do przegryzienia wszystkich składników. Sałatkę szykujemy najpóźniej na dzień przed podaniem. Najlepiej wymieszać składniki i zamknąć w słoiku. Można trzymać w lodówce do 10 dni. Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Szukasz ciekawych dań? Sprawdź też mój przepis sałatka z ikry śledzia oraz najlepszy przepis na śledzie w occie.
Smacznego!