Sałatka śledziowa z papryką i suszonym pomidorem

Sałatka śledziowa z papryką i suszonym pomidorem

Bardzo kolorowa, szybka i prosta sałatka śledziowa.
Pyszna mieszanka smaków.

Czas przygotowywania: do 20 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 8 płatów gotowego fileta śledziowego z zalewy lub oleju
• po pół papryki zielonej, żółtej i czerwonej
• 3 cebulki dymki ze szczypiorem
• mała papryczka chilli - opcjonalnie
• 5 sztuk suszonych kawałków pomidora z oleju + olej
• 5 łyżek oleju rzepakowego
• pieprz do oprószenia

Wyjmij śledzie ze słonej zalewy lub oleju. Jeśli lubisz bardziej słone śledzie - przepłucz je i wysusz ręcznikiem papierowym. Jeśli zaś wolisz delikatne w smaku - namaczaj w wodzie 1-3 godzin a następnie wysusz ręcznikiem papierowym. Śledzie z oleju przepłucz lekko pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na paseczki grubości około 1 cm.

Papryki umyj osusz i pokrój w drobną kosteczkę. Cebule dymki i szczypior posiekaj i wymieszaj w misce ze śledziem i papryką. Jeśli wybierasz wersję śledzia na ostro,  dodaj również papryczkę chilli.

Suszone pomidory posiekaj drobno i dodaj do sałatki. Dodaj również 5 łyżek oleju ze słoika z pomidorami oraz kilka łyżek oleju rzepakowego.

Sałatkę odstaw ją do lodówki pod przykryciem na minimum godzinę, do przegryzienia wszystkich składników.

Sałatkę szykujemy najpóźniej na dzień przed podaniem. Najlepiej wymieszać składniki i zamknąć w słoiku. Można trzymać w lodówce do 10 dni. 

Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

salatka-sledziowa-z-papryka-i-suszonym-pomidorem-1

salatka-sledziowa-z-papryka-i-suszonym-pomidorem-2

salatka-sledziowa-z-papryka-i-suszonym-pomidorem-3

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Joanna
2016-12-28 13:41
Dobry pomysł na sylwestrową przekąskę :)
Ania
2016-12-28 15:48
To prawda :-)
Magdalena
2016-12-28 16:49
Kolorowo i smacznie. Prawie świątecznie :)
Ania
2016-12-28 18:06
Podobno dobry na Sylwestra ;-) Takie wspomnienie Świąt..
DookolaPracy
2016-12-28 22:14
Brzmi przepysznie!
Ania
2016-12-29 10:44
Dziękuję