Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Galaretka wieprzowa

Galaretka wieprzowa

Domowa galaretka wieprzowa, to super uniwersalne i bardzo proste do zrobienia danie, które podajemy na zimno. To idealny przepis na Święta, na Sylwestra i inne okazje. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania łącznie: 5 godzin
Czas tężenia galaretek minimum: 6 godzin
Liczba porcji: około 1800 ml - 6 x 300 ml

Kaloryczność kcal: 200 w 100 g [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki [ więcej ]

  • 2 nogi wieprzowe - łącznie około 1 kg
  • 1 golonka wieprzowa - około 800 g
  • 1800 ml wody - trochę ponad 7 szklanek
  • 2 średnie lub większe marchewki - około 260 g
  • 1 korzeń pietruszki - około 160 g
  • spory kawałek korzenia selera - około 150 g
  • pół główki czosnku - około 6 ząbków
  • przyprawy i zioła: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu

Galaretka wieprzowa przepis
Galaretka wieprzowa, 1

Krok 1: Przygotuj mięso

Oczyść dokładnie i umyj dwie nogi wieprzowe oraz sporą golonkę. W razie potrzeby opal skórę palnikiem, by pozbyć się resztki szczeciny. Nogi i golonkę umieść w sporym garnku o pojemności 5-6 litrów.

Porada: Golonka jest składnikiem niezbędnym, gdyż to z niej zdejmiesz potem najwięcej mięsa. Możesz zatem użyć nawet więcej małych golonek przednich, za to tylko jedną nogę. Nogi zaś dajemy głównie dlatego, że dzięki nim galaretką tężeje mocniej, bez użycia dodatkowej żelatyny. 

Przygotuj mięso

Krok 2: Zagotuj z wodą i dodaj warzywa

Do garnka wlej 1800 ml wody. Ganek przykryj przykrywką i doprowadź całość do wrzenia, a następnie (np. przy pomocy sitka) zbierz powstałe szumowiny. Dopiero po usunięciu piany ze ściętym białkiem, dodaj warzywa. Sporą cebulę dodaj w całości lub też przekrój ją na pół i podpiecz od płaskiej strony na suchej patelni. Marchewki obierz i dodaj całe lub w razie potrzeby przekrój je pół. Kawałek selera oraz pietruszkę tylko umyj i umieść w garnku (w razie potrzeby podziel). Na koniec dodaj jeszcze: pół główki czosnku; 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę soli oraz płaską łyżeczkę ziaren pieprzu. 

Porada: Zamiast cebuli można dodać kawałek pora. 

Zagotuj z wodą i dodaj warzywa

Krok 3: Całość gotuj przez 5h

Garnek przykryj przykrywką. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by zawartość garnka tylko lekko mrugała. Garnek zostaw na ogniu na całe pięć godzin.

Całość gotuj przez 5h

Krok 4: Przecedź bulion i dodaj do niego mięso oraz marchew

Po tym czasie do osobnego naczynia odcedź cały bulion. Marchewki odłóż na bok, by przestygły, ponieważ użyjesz ich potem do galaretki. Golonkę oraz nogi odłóż na deskę do przestudzenia, by po chwili zdjąć z nich samo mięso. Ono również zostanie użyte do galaretki. Pozostałe warzywa oraz przyprawy i ewentualnie zdjęte skóry można zmielić i dołożyć do składników na domowy pasztet. 

Przygotuj 6 salaterek/szklanek o pojemności około 300 ml każda (lub też mniej albo więcej, w zależności od tego ile wyszło Ci bulionu). Najlepsze będą gładkie pojemniczki, które lekko rozszerzają się ku górze. Z takich naczynek najłatwiej wyjmuje się gotową galaretkę wieprzową. W naczynkach umieść plasterki ugotowanej marchewki oraz podzielone na małe kawałki mięso z golonki. Na koniec rozlej bulion. 

Porada: Jeśli objawiasz się, że Twoje galaretki wieprzowe nie stężeją tak jak lubisz, to do odcedzonego, gorącego jeszcze bulionu, wsyp jedną łyżkę żelatyny. Całość mieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia się w bulionie. 

Przecedź bulion i dodaj do niego mięso oraz marchew

Krok 5: Odstaw do stężenia i podawaj

Zimne nóżki odłóż do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Po sześciu godzinach będą już idealne do podawania. Można je też śmiało zostawić w lodówce na całą noc.

Gotowe galaretki wieprzowe można podawać z naczynek, lub też wyłożyć je z foremek bezpośrednio na talerze. Aby galaretki przełożyć z salaterek na talerz, wystarczy obkroić cienkim nożem galaretki przy samych rantach wewnętrznych, by wyskoczyły na talerz po przekręceniu salaterki na drugą stronę. Jeśli naczynka są wykonane z cienkiego szkła, to można je też zanurzyć na chwilę we wrzątku (do 4/5 wysokości, by do naczynka nie dostała się woda) i tak samo odwrócić naczynie na drugą stronę (galaretka przy rantach lekko się rozpuści i całość z łatwością wyskoczy z naczynia). 

Odstaw do stężenia i podawaj

Porada: Jeśli chcesz, by Twój bulion był idealnie klarowny (ja tego nie robię), należy poddać go procesowi klarowania. Polega on na tym, że mętny wywar należy całkowicie przestudzić, a następnie wlać do niego jedno białko jaja kurzego oraz sok z cytryny (łyżka) lub ocet (łyżeczka) i całość ponownie zagotować. Aby oczyścić bulion, należy przecedzić go przez kilka warstw gazy lub tetry. 

Z podanej ilości składników wyszło mi sześć sporych porcji galaretek wieprzowych, czyli 6 naczynek o pojemności 300 ml każde.
Galaretka wieprzowa świetnie smakuje podana z odrobiną octu, ze świeżym pieczywem i natką pietruszki, lubczykiem lub kolendrą. 
Smacznego

Średnia 4.9 / 5 (379 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Galaretka wieprzowa

Galaretka wieprzowa, zimne nóżki, galert, studzienina, to różne nazwy, ale to samo danie. Galaretka wieprzowa to potrawa, która wpisane są głęboko w historię polskiej kuchni i ma za sobą długie tradycje. Przygotowywana z ogromną starannością i cierpliwością przez nasze babcie, przenosiła każdego, kto z niego skosztował, w inne czasy. Ale czemu warto postawić na domową galaretkę wieprzową? Dlaczego to danie powinno znaleźć się w naszych kulinarnych repertuarach, szczególnie gdy przychodzi okres świąteczny? Po pierwsze, galaretka wieprzowa to danie zdrowe. Brzmi to może nieco zaskakująco, biorąc pod uwagę, że mówimy tu o potrawie, która bazuje na wieprzowinie, ale to prawda. Galaretka zawiera bowiem sporo kolagenu, który korzystnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Co więcej, jest źródłem białka. Po drugie, przygotowanie galaretki wieprzowej w domu daje nam pełną kontrolę nad składnikami. Możemy wykluczyć sztuczne dodatki i chemiczne konserwanty, które często znajdują się w gotowych produktach. Kiedy decydujemy się na domową galaretkę wieprzową, mamy pewność, że składniki są wysokiej jakości, a sama potrawa jest świeża. Po trzecie, jest to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu. Kości, z których wywar normalnie byłby wylany, tutaj pełnią ważną rolę, jest bazą galaretki. To więc idealne rozwiązanie dla tych, którzy dbają o zero waste w kuchni. Zupa rybna to przepis, który również bardzo gorąco polecam. Na Wigilię i nie tylko bardzo dobrym wyborem jest ryba w zalewie octowej, którą można zrobić nawet na 10-14 dni przed podaniem. Koniecznie sprawdź też przepis na pyszne bliny, do podania na słodko lub na słono. Jajka faszerowane szpinakiem to świetna propozycja nie tylko na Wielkanoc. Zobacz też przepis na pyszne jajka faszerowane w skorupkach. Świetne są również roladki z łososia z kremowym serkiem i awokado z innymi dodatkami. 

Zimne nóżki

Co ważne, galaretka wieprzowa to danie uniwersalne. Świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnej wigilii, jak i na przyjęciu sylwestrowym. Podawana na zimno, idealnie komponuje się z gorącymi daniami. Przepis na zimne nóżki jest świetny również dlatego, że jest to danie, które można przygotować znacznie wcześniej i przechowywać w lodówce. Na zimne nóżki przepisy mogą być naprawdę bardzo różne i wiele z nich będzie świetna. Ja oczywiście polecam mój: zimne nóżki przepis prosty i szybki. To przepis na zimne nóżki, który składa się z niewielkiej ilości niezbędnych składników. Jest to galaretka wieprzowa z golonki oraz z nóg wieprzowych. To są typowe, tradycyjne zimne nóżki wieprzowe, które zrobisz bez użycia dodatkowej żelatyny. Na koniec kilka słów o smaku. Domowa galaretka wieprzowa jest po prostu pyszna! Jeżeli docenisz wartości tradycyjnej kuchni i pokochasz ten proces, danie to może stać się prawdziwą ucztą dla twoich kubków smakowych. Oczywiście, przygotowanie galaretki wieprzowej wymaga trochę czasu i cierpliwości. To jednak jeden z tych przepisów, który daje ogromną satysfakcję, zarówno ze względu na proces przygotowania, jak i ostateczny rezultat. Bo czy jest coś lepszego, niż siedzenie z rodziną czy przyjaciółmi przy stole, delektując się daniem, które przygotowaliśmy samodzielnie? Jeśli zatem masz ochotę spróbować, to zobacz jak zrobić zimne nóżki według mojego przepisu.