Sałatka z awokado i jalapeno
Ta fantastyczna sałatka z awokado i jalapeno powstała podczas przygotowywania spotkania ze Znajomymi :-) Miałam zaplanowane burgery z wołowiny i brakowało ostrego dodatku.
Nie chciałam użyć gotowego sosu, więc zajrzałam do lodówki i wpadłam na pomysł połączenia marynowanej papryczki jalapeno z awokado i pomidorami.. wyszło cudownie!
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- łyżka oleju z awokado
- 1 duży pomidor
- kilka plasterków marynowanej papryczki jalapeno (5-6)
- szczypta soli i pieprzu
- pęczek szczypioru
Pomidora umyj i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i przełóż do miseczki razem z sokiem.
Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Dłońmi obierz połówki ze skóry. Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do pomidorów.
Plasterki jalapeno wyłów z marynaty, ze słoiczka i pokrój na drobne kawałki. Sałatkę polej olejem (może być też olej o neutralnym smaku np. ryżowy) posyp pieprzem i solą. Zamieszaj.
Szczypior poszatkuj i przykryj nim sałatkę.
Taką sałatkę polecam do burgerów, do taco, burrito i chili con carne.
Z awokado warto wypróbować też przepis sałatka z awokado oraz guacamole. Koniecznie sprawdź też mój przepis sałatka gyros. Jest pyszna!
Smacznego!