Golonka z indyka pieczona z czosnkiem i miodem

Golonka z indyka pieczona z czosnkiem i miodem

Praca przy tym daniu jest praktycznie żadna :-) Trochę czekania i tyle.
Golonki po upieczeniu są lekko słodkie od czosnku i miodu, bardzo soczyste a skórka perfekcyjna.. czyli mięciutka jak galaretka.

Czas przygotowania: 12 godzin
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 2-4

Składniki:
  • 2 golonki z indyka - około 800 g łącznie
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki miodu
  • średnia główka czosnku

Golonki umyj pod bieżącą, zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. W małym rondelku umieść razem zioła, miód oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość lekko podgrzej na małej mocy palnika. tylko do rozpuszczenia miodu.

Golonki natrzyj dobrze mieszanką. Zawiń szczelnie w worek/folię do pieczenia i odłóż do lodówki na 12 h. Najlepiej więc przygotować mięso wieczorem. Piec zaś następnego dnia :-)

Golonki w tej samej folii/workach umieść na brytfance w zimnym piekarniku. Ustaw temperaturę 190 stopni. Piecz je od tego momentu równo 1,5 godziny. 

Po upieczeniu golonki ostrożnie odwiń z folii. Powstały sos zlej do sosjerki. Takim sosem polewaj golonki na talerzu. Bęzie on również pysznie smakował z domowymi kopytkami czy kluskami śląskimi.

Z czym podawać golonki:
- świeże warzywa, zioła, ogórki kiszone, surówka z białej kapusty
- tradycyjne kopytka lub kluski śląskie

golonka-z-indyka-pieczona-z-czosnkiem-i-miodem-1

golonka-z-indyka-pieczona-z-czosnkiem-i-miodem-2

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl