Golonka z indyka
Super prosty przepis na golonki z indyka pieczone z czosnkiem i miodem. Soczysty środek oraz doskonała, aromatyczna skórka.
Czas przygotowania: 12 godzin
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 2-4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 2 golonki z indyka - około 800 g łącznie
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3 łyżki miodu
- średnia główka czosnku
Golonka z indyka
Golonki umyj pod bieżącą, zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. W małym rondelku umieść razem zioła, miód oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość lekko podgrzej na małej mocy palnika. tylko do rozpuszczenia miodu.
Golonki natrzyj dobrze mieszanką. Zawiń szczelnie w worek/folię do pieczenia i odłóż do lodówki na 12 h. Najlepiej więc przygotować mięso wieczorem. Piec zaś następnego dnia.
Golonki w tej samej folii/workach umieść na brytfance w zimnym piekarniku. Ustaw temperaturę 190 stopni. Piecz je od tego momentu równo 1,5 godziny.
Po upieczeniu golonki ostrożnie odwiń z folii. Powstały sos zlej do sosjerki. Takim sosem polewaj golonki na talerzu. Będzie on również pysznie smakował z domowymi kopytkami - kopytka ziemniaczane, czy kluskami śląskimi. Zobacz jak zrobić kluski śląskie.
Z czym podawać golonki:
- świeże warzywa, zioła, ogórki kiszone, surówka z białej kapusty
- tradycyjne kopytka lub kluski śląskie
Wypróbuj też mój przepis na udziec z indyka oraz na pyszny krupnik na golonce.
Smacznego!