Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Golonka z indyka

Golonka z indyka

Super prosty przepis na golonki z indyka pieczone z czosnkiem i miodem. Soczysty środek oraz doskonała, aromatyczna skórka.

Czas przygotowania: 12 godzin
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 2-4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 2 golonki z indyka - około 800 g łącznie
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki miodu
  • średnia główka czosnku

Golonka z indyka

Golonki umyj pod bieżącą, zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. W małym rondelku umieść razem zioła, miód oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość lekko podgrzej na małej mocy palnika. tylko do rozpuszczenia miodu.

Golonki natrzyj dobrze mieszanką. Zawiń szczelnie w worek/folię do pieczenia i odłóż do lodówki na 12 h. Najlepiej więc przygotować mięso wieczorem. Piec zaś następnego dnia.

Golonki w tej samej folii/workach umieść na brytfance w zimnym piekarniku. Ustaw temperaturę 190 stopni. Piecz je od tego momentu równo 1,5 godziny. 

Po upieczeniu golonki ostrożnie odwiń z folii. Powstały sos zlej do sosjerki. Takim sosem polewaj golonki na talerzu. Będzie on również pysznie smakował z domowymi kopytkami - kopytka ziemniaczane, czy kluskami śląskimi. Zobacz jak zrobić kluski śląskie.  

Z czym podawać golonki:
- świeże warzywa, zioła, ogórki kiszone, surówka z białej kapusty
- tradycyjne kopytka lub kluski śląskie

Golonka z indyka, 1
Golonka z indyka, 2


Wypróbuj też mój przepis na udziec z indyka oraz na pyszny krupnik na golonce.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (1217 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania