Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe to śliczne, małe słodkości dla każdego łasucha. Są połączeniem ciasta drożdżowego i kruchego. A do tego możesz je nadziewać zarówno marmoladą, czekoladą, czy nawet kawałkiem jabłka.

- bez dodatku jajek
- tylko kilka składników na ciasto
- na drożdżach świeżych lub suszonych

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia rogalików: 17 minut
Liczba porcji: 32 rogaliki

Kaloryczność kcal: 135 w 1 rogaliku
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto krucho drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej*
  • kostka masła - 200 g
  • niecałe 3/4 szklanki śmietany 18 % - 180 g
  • 40 g świeżych drożdży lub niecałe 2 saszetki suszonych
  • 2 łyżki cukru pudru - 25 g

Pozostałe składniki

  • 160 g marmolady**
  • 2 łyżki cukru pudru

Rogaliki drożdżowe kruche

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. 

Z podanej ilości składników wychodzą 32 rogaliki długości mniej więcej 10 cm (mierzone po upieczeniu).
Pieczenie: 200 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 17 minut. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach uwzględniłam też cukier puder, którym oprószyłam rogaliki krucho drożdżowe. 

* Polecam wymieszać mąkę pszenną tortową typ. 450 z mąką pszenną krupczatką (najlepiej pół na pół). Zamiast mąki tortowej możesz też użyć mąkę poznańską. 
** Na jednego rogalika wykładaj po około 5 gramów (niecała mała łyżeczka) dowolnej twardej marmolady. Może to być też pół kostki ulubionej czekolady lub np. jabłka. 

Rogaliki krucho drożdżowe, 1

Rogaliki krucho drożdżowe, 2

Rogaliki krucho drożdżowe przepis

Zacznij od przygotowania trochę nietypowego "zaczynu". W misce umieść około 3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18 % (może być tez jogurt grecki). Śmietana ma ważyć 180 gramów. Śmietana nie może być zimna. Ja lekko ją podgrzewam przez umieszczenie szklanki w naczyniu z gorącą wodą. Niech gorąca woda sięga do połowy wysokości szklanki. Mieszam śmietanę i sprawdzam co chwilę, czy jest już wystarczająco ciepła.  

Do śmietany dodaj też dwie łyżki cukru pudru (około 25 gramów) oraz dorzuć 40 gramów świeżyć drożdży (lub wsyp niecałe dwa opakowania drożdży suszonych = 12 gramów). Całość mieszaj i rozcieraj tak długo, aż śmietana i drożdże połączą się w jednolity krem. Miskę przykryj ściereczką lub przezroczystą folią spożywczą i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce np. na parapet nad kaloryferem.

Rogaliki krucho drożdżowe, 3

Do większej miski wsyp 500 gramów mąki pszennej (pół standardowego opakowania kilogramowego). Ja wymieszałam mąkę tortową z krupczatką. Dodaj całą kostkę bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła oraz buzującą mieszankę śmietany, drożdży i cukru pudru. Całość najpierw dokładnie wymieszaj. 
Rogaliki krucho drożdżowe, 4

Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak przez kilka minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, ale i lekko kruche i tłuste. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie.

Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i uformuj z niego zgrabną kulę. Zawiń ją luźno w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum godzinę (można też przygotować ciasto wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc). 

Po przynajmniej godzinnym leżakowaniu wyjmij ciasto z lodówki i folii (urośnie nawet w lodówce). Ciasto powinno mieć taką strukturę, jak na zdjęciu poniżej.. puszyste, dość tłuste i kruche przy urywaniu kawałka. 
Rogaliki krucho drożdżowe, 5

Moje ciasto ważyło około 970 gramów. Podzieliłam je na cztery kawałki po około 240 gramów każdy. Trzy kawałki przykryłam, by nie wysychały, zaś czwarty rozwałkowałam na placek. Przed wałkowaniem polecam oprószyć blat/stolnicę mąką (ciasto jest dość tłuste i kruche). 

Ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Rozwałkowany placek ciasta podziel na na osiem trójkątów (na pół, potem każdy kawałek jeszcze na pół i raz jeszcze na pół). Każdy trójkąt rozwałkuj osobno raz jeszcze, by go spłaszczyć i wydłużyć (Możesz też od razu rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek. Ja jednak wolę najpierw utworzyć grubsze trójkąty, by potem dwoma ruchami wałka rozciągnąć trójkąt pod rogalika).
Rogaliki krucho drożdżowe, 6

W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta z ciasta umieść niecałą łyżeczkę (5 gramów) wybranego nadzienia (marmolada, kawałek jabłka, pół kostki czekolady..). Rogaliki krucho drożdżowe zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. Po zwinięciu oba końce rogalika zbliż do siebie a cienką końcówkę podwiń pod spód rogalika. Nie zostawiaj cienkiej końcówki ciasta na szczycie rogalika, ponieważ podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać. 
Rogaliki krucho drożdżowe, 7

Rogaliki krucho drożdżowe, 8

Rogaliki krucho drożdżowe, 9

W ten sposób przygotuj sobie wszystkie rogaliki również z pozostałych kul ciasta. Zwinięte rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi niewielkie odstępy.

Gotową blaszkę z rogalikami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Rogaliki piecz około 17 minut. Upieczone rogaliki jeszcze lekko wyrastają i rumienią się. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć je z piekarnika i odłożyć na kratkę do przestudzenia a następnie umieścić w piecu kolejną turę rogalików.
Rogaliki krucho drożdżowe, 10

Rogaliki krucho drożdżowe piekłam w trzech turach. Jedna tura się piekła a ja w tym czasie układałam już kolejną turę. Korzystałam z dwóch szuflad z wyposażenia piekarnika. Obie wyłożyłam papierem do pieczenia. Po wyjęciu z pieca pierwszej tury, miałam już gotową do pieczenia drugą szufladę z rogalikami. Zaś po zdjęciu pierwszych upieczonych rogalików, na tę samą blaszkę z papierem umieściłam trzecią turę rogalików...

Po lekkim przestudzeniu rogaliki krucho drożdżowe oprószyłam cukrem pudrem. Oprócz cukru pudru polecam też lukrowanie rogalików. Do tego przepisu idealnie sprawdzi się lukier cytrynowy. 

Rogaliki krucho drożdżowe, 11

Rogaliki krucho drożdżowe, 12

Jakie są Twoje ulubione rogaliki i nadzienie?
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1701 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Rogaliki krucho drożdżowe

Największymi miłośnikami wszelkich rogalików są oczywiście dzieci. Domowe rogaliki są też świetne na przyjęcia i różne inne specjalne okazje, ponieważ nie trzeba ich porcjować i podawać ze sztućcami. Rogaliki są zazwyczaj na tyle małe, że można je zajadać na jeden kęs lub zwyczajnie na jedną porcję. Najpopularniejsze na moim Blogu Kulinarnym są rogaliki drożdżowe, które można po upieczeniu polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Bardzo dobre są też moje niezwykle proste do zrobienia rogaliki z serem, które polecam każdemu. Rogaliki za zwyczaj nadziewamy czyś słodkim. Kruche rogaliki drożdżowe nadziewam zazwyczaj twardą marmoladą wieloowocową. Bardzo dobre są też rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami świeżymi lub prażonymi. Polecam też rogaliki krucho drozdzowe podawać nawet z kostką ulubionej czekolady w środku. Jeśli lubisz takie urocze rogaliki, to moje drożdżówki z budyniem również Ci posmakują. 

Rogaliki krucho drozdzowe

Jeśli lubisz np. ciasto kruche, to prawdopodobnie posmakują Ci również kruche rogaliki drożdżowe z marmoladą lub innymi słodkimi dodatkami. Tak samo ciasto drożdżowe.. jeśli je lubisz, to rogaliki krucho drożdżowe prawdopodobnie również Ci posmakują. To takie zakręcone ciasteczka krucho drożdżowe. Ja swoje rogaliki drożdżowe kruche piekę zawsze na świeżych drożdżach. Daję ich naprawdę sporo, by w rogalikach czuć było drożdżami. Można też śmiało upiec rogaliki krucho drożdżowe na suchych drożdżach. Dajesz ich wówczas około 14 gramów, czyli dwie saszetki po siedem gramów. Robiłam je w obu wersjach i uważam, że ze świeżymi drożdżami są jednak najpyszniejsze. Do moich rogalików krucho drożdżowych nie daję jajek, za to piekę je na śmietanie kwaśnej 18 %. Nie ma takiej potrzeby, ale daję do ciasta trochę cukru pudru. Rogaliki nie wymagają dużej ilości nadzienia. Wystarczy pół łyżeczki słodkiej marmolady lub też pół kostki dobrej jakości czekolady. Rogaliki lepiej rośną i smakują. Gotowe rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą można po przestudzeniu oprószyć sporą ilością cukru pudru lub cukru pudru z dodatkiem wanilii. Rogaliki krucho drożdżowe świetnie smakują również z lukrem domowym. Koniecznie zobacz jak zrobić lukier idealny.. zapraszam.