Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne to wypiek, po którym od razu widać, że przepis szykowany jest na Święta. Są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego szykujemy je z popularnych i łatwo dostępnym składników. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 2 godziny
Czas pieczenia jednej serii: 12 minut
Liczba porcji: 74 ciasteczka

Kaloryczność kcal: 50 w 1 ciasteczku [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 100 g cukru pudru - około pół szklanki
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
  • 1 duże jajko - około 64 g po rozbiciu
  • 150 g dżemu truskawkowego lub marmolady
  • ewentualne dodatki: cukier puder do oprószenia ciastek

Ciasteczka świąteczne
Ciasteczka świąteczne, 1

Krok 1: Wymieszaj składniki sypkie

Do miski wsyp 320 gramów mąki pszennej tortowej lub ewentualnie uniwersalnej oraz 100 gramów cukru pudru i jedną saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, czyli około 40 gramów proszku. Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej lub przesiej przez sitko do drugiego naczynia.  

Porada: Można też dodać szczyptę soli oraz kardamonu i cynamonu.

Wymieszaj składniki sypkie

Krok 2: Dodaj masło i jajko

Do składników sypkich wbij jedno, duże jajko oraz dodaj 200 gramów zimnego masła (pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na tarce, na dużych oczkach).

Porada: Masło można zamienić na kostkę roślinną do pieczenia, zaś jajko na około 40 gramów kwaśnej śmietany. Dla smaku można też dołożyć nasiona wydłubane z jednej laski wanilii lub łyżkę esencji albo pasty waniliowej.

Dodaj masło i jajko

Krok 3: Wyrób ciasto

Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Wolę wyrabiać ciasto ręcznie w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, na czystym blacie lub na stolnicy. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny.

Porada: Ciasto można odłożyć do lodówki nawet na całą noc. Po wyjęciu zrobi się jednak znacznie twardsze. Należy odłożyć je na blat, by ponownie lekko zmiękło.

Wyrób ciasto

Krok 4: Wycinaj po schłodzeniu

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z funkcją termoobiegu. 

Schłodzone ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Odkrawaj po kawałku ciasta. Ucięty kawałek rozwałkuj na placek grubości minimum 3-4 mm. Przy pomocy zaokrąglonej wykrawaczki (u mnie rozmiar 3,5 cm) wycinaj ciasteczka. W połowie ciasteczek, na środku, wytnij też okienko z użyciem znacznie mniejszej wykrawaczki. Może być to serduszko, kółeczko, czy gwiazdka. Jeśli nie masz tak małej wykrawaczki, to użyć spodu dowolnej tylki. 

Porada: Możesz też użyć nieco większej, okrągłej wykrawaczki. Wyjdzie Ci mniej ciasteczek, ale będą większe.

Wycinaj po schłodzeniu

Krok 5: Wyłóż na blaszkę

Cienką blaszkę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Między ciasteczkami zachowaj niewielkie odległości, ponieważ tylko odrobinę rosną jeszcze w piekarniku. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję ciasteczek. Resztki ciasta po wycinaniu warto odkładać do lodówki. 

Ciastka piekę w kilku turach, ale zawsze osobno piekę te całe i te z dziurką, ponieważ ciastka z dziurką pieką się trochę szybciej. Używam zatem dwóch blaszek i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, szykuję już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku.

Wyłóż na blaszkę

Krok 6: Upiecz ciastka

Blaszkę z ciasteczkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli do pieczenia świątecznych ciasteczek nie używasz cienkiej blaszki z wyposażenia piekarnika, tylko mniejszych blaszek (tak jak ja), to kładź je na nagrzanej kratce z wyposażenia. Ciastka piecz około 12 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka można od razu wyjmować z piekarnika i wkładać do komory kolejną partię.

Upiecz ciastka

Krok 7: Połącz w pary

Ciasteczka błyskawicznie stygną i nie trzeba się martwić o to, że się pokruszą. Ponieważ ostatecznie jedno ciasteczko świąteczne będzie się składało z dwóch ciastek połączonych dżemem lub marmoladą, to polecam połączyć je w pary. 

Połącz w pary

Krok 8: Przełóż dżemem

Dolne ciasto (bez okienka) odwróć. Na jego spodzie umieść odrobinę np. dżemu truskawkowego lub rozmieszanej wcześniej marmolady. Na ciasto z dżemem wyłóż to z okienkiem (spodem do dżemu). W ten sposobów przygotuj wszystkie ciasteczka. Moje były malutkie i wyszło min równo 74 ciastka świąteczne. 

Porada: Ciasteczka możesz oprószyć cukrem pudrem na koniec, lub też każdą sztukę ciasteczka z okienkiem oprószyć cukrem przed nałożeniem go na ciasto z dżemem. 

Przełóż dżemem

Krok 9: Podawaj ciastka

Polecam odłożyć złożone ciastka na około 30-60 minut w chłodne miejsce (nie do lodówki), by dżem/marmolada lekko stężała po wcześniejszym rozmieszaniu i ładnie "skleiła" ciasteczka świąteczne. 

Podawaj ciastka

Ciasteczka świąteczne, 11

Poniżej jeszcze jedna wersja ciasteczek. Tym razem wycinane już bez okienka, za to przełożone wyłącznie odrobiną roztopionej czekolady. Na górze również czekolada i świąteczne posypki.
Ciasteczka świąteczne, 12

Jeśli ciastka świąteczne nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (348 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasteczka świąteczne

Pieczemy przez zapach, przez smak, przez miłość do tradycji, ale przede wszystkim pieczemy dla ciepła, które wnosi to działanie do naszych domów, szczególnie w chłodne zimowe dni. W sezonie świątecznym, kiedy świat za oknem pokrywa się warstwą białego puchu, a ulice zdobią migocące światełka, właśnie pieczenie ciasteczek staje się rytuałem, który rozgrzewa serca i dusze. Domowe ciastka swiateczne, to jedne z prostszych wypieków. Zaleta samodzielnego pieczenia ciasteczek świątecznych jest niemal namacalna już od momentu, kiedy tylko zgromadzisz wszystkie składniki na kuchennym blacie. To przedsięwzięcie angażuje wszystkie zmysły. Szykując świąteczne ciasteczka możemy poczuć zapach wanilii lub cynamonu, dotykać miękkiej masy ciasta i oczywiście podziwiać złociste wytwory naszej pracy. Przekształcanie prostych składników w piękne, aromatyczne dzieła sztuki cukierniczej, które nie tylko cieszą oko, ale również sprawiają radość kubkom smakowym. Tworzenie wzorów na ciasteczkach to też okazja do wyrazu kreatywności. Każde ciasteczko może być małym dziełem sztuki, które stanie się symbolem świątecznej atmosfery. Ciastka świąteczne polecam szykować od razu w dużej ilości, ponieważ już w dniu pieczenia zniknie przynajmniej połowa. Różne mogą być przepisy na ciasteczka świąteczne i sama mam przynajmniej kilka pomysłów, na równie ciekawe ciastka świąteczne. Jest to jednak przepis na ciastka swiateczne, który urzeka pod każdym względem. Na ciastka świąteczne przepis jest bardzo skromny. Składniki są proste i łatwo dostępne, a w ciście nie ma przypraw korzennych. To, co wyróżnia ten przepis na ciasteczka świąteczne, to ich wygląd. To przepis na ciastka świąteczne, po którym od razu widać, że ciasteczka są szykowane właśnie na tę okazję. Koniecznie zobacz też przepis na super prosty piernik z bananami, bez jajek. Zobacz też super przepis na pierniczki bezglutenowe. Na Święta i nie tylko polecam też upiec przepyszny sernik puszysty

Ciastka świąteczne

Pieczenie ciasteczek świątecznych posiada również łączącą moc. Stało się czasem rodzinnym, podczas którego wszyscy, niezależnie od pokolenia, mogą coś dodać. Dzieci rolują ciasto, dorośli zajmują się pieczeniem, a babcie przekazują sekrety najlepszych proporcji. To wszystko tworzy wspomnienia, które przetrwają pokolenia. Zimowa aura zaprasza do zatrzymania się na chwilę, do domowego zacisza. Kiedy na zewnątrz panują niskie temperatury, a noc zapada szybko, piekarnik wydaje się być centrum domowego ciepła. Wszechogarniający zapach świeżo upieczonych ciasteczek, które kontemplujemy przy kubku gorącej herbaty, staje się naszą osobistą enklawą spokoju w zabieganym okresie przedświątecznym. Świąteczne ciastka są nie tylko pyszne, ale i śliczne. Pieczenie ciasteczek to także sposób na wyrażenie uczuć, bowiem każde podarowane ciasteczko to kawałek serca, który ofiarujemy bliskim. W ten sposób, poprzez własnoręcznie wykonane przysmaki, przekazujemy życzenia zdrowia, miłości i radości. Samodzielnie pieczone ciasteczka, poza walorami estetycznymi i smakowymi, niosą ze sobą szereg emocji i wartości, jak spokój, rodzinne tradycje. Są wyrazem troski i umiejętnością znajdowania czasu dla siebie i najbliższych. Niech więc kruche ciasteczka świąteczne będą naszym zimowym, świątecznym zwyczajem, który rozgrzewa nie tylko piekarniki, ale przede wszystkim nasze serca. Na domowe ciasteczka świąteczne przepis jest bardzo sprawdzony i lubiany w moim domu. Czasem szykuję podwójną porcję ciasta i do drugiej połowy dodaję nieco cynamonu lub kakao, by powstały mi ciastka o innym smaku. Ciekawym pomysłem jest też wsypanie proszku budyniowego o smaku truskawkowym. Absolutnym faworytem wśród deserów dla dzieci są cake pops, które gorąco wszystkim polecam.