Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów

Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów

Świetny pół biszkopt z dużą ilością maku.
To ciasto ma bardzo dużo zalet:

- idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty
- do tortów, ale i jako samodzielne ciasto do herbaty
- wygląda i smakuje rewelacyjnie
- jest mało słodkie i się nie kruszy

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 30 minut w temperaturze 175 stopni
Ilość: mała tortownica 18-20 cm średnicy

Należy podwoić ilość składników jeśli planujesz duży tort - forma minimum 23 cm średnicy.

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub zwykłej
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 białek z dużych jajek
• 4 łyżki drobnego cukru
• pół szklanki ciepłego mleka
• niecałe pół szklanki suchego maku

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
Przygotuj szklankę o pojemności 250 ml.
Wlej mleko do połowy szklanki (około 120 ml) i lekko podgrzej. Dosyp mak, do takiej wysokości, by zostało około 1 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Zamieszaj i odstaw.

W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka wykorzystaj do upieczenia ciasta drożdżowego.

Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mak z mlekiem oraz mieszankę mąk do piany bezowej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ja czasem lekko natłuszczam formę olejem. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz do 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z  grzałką góra i dół.

Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika po 10 minutach od wyłączenia i lekkiego uchylania drzwiczek.

pol-biszkopt-bialkowy-z-makiem-do-tortow-1

pol-biszkopt-bialkowy-z-makiem-do-tortow-2

pol-biszkopt-bialkowy-z-makiem-do-tortow-3


  • Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy.

  • Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz.

  • Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta. Możesz też odciąg wystający grzybek nożem.

  • Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów :-)Przykład tortu z użyciem blatów makowych:
    pol-biszkopt-bialkowy-z-makiem-do-tortow-4
    Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (20 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Maria
2017-10-23 22:00
Czy jest Pani w stanie podać proporcje wagowe w gramach. Odmierzanie mąki szklankami jest jest ryzykowne :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-24 10:57
Mario, 3/4 szklanki mąki pszennej (pojemność 250 ml) to około 95-100 gramów mąki.
Bogusia
2017-11-30 08:29
Aniu jesteś genialna ! Uwielbiam twój blog !
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-30 10:07
Dziękuję Bogusiu!!! :-)