Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów

Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów

Świetny pół biszkopt z dużą ilością maku. To szybkie i proste ciasto z makiem ma same zalety. Piegusek z makiem idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty. Możesz użyć do tortów, ale i jako samodzielne ciasto do herbaty. Ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie. Warto dodać, że ten biszkopt makowy jest mało słodki i nie kruszy się przy krojeniu. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: tortownica 18-20 cm

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub zwykłej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek z dużych jajek
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • niecałe pół szklanki suchego maku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu. 

Połowę szklanki mleka podgrzej do temperatury około 45 stopni. Mak przepłucz pod zimną wodą i odcedź na sitku. Do mleka dodaj mak. Zamieszaj i odstaw.

W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wykorzystaj do upieczenia ciasta drożdżowego. Polecam przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami

Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mak z mlekiem oraz mieszankę mąk do piany bezowej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ja czasem lekko natłuszczam formę olejem. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz do 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z  grzałką góra i dół. Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika po 10 minutach od wyłączenia i lekkiego uchylania drzwiczek.

Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów, 1

Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów, 2

Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów, 3


Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz. Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta. Możesz też odciąg wystający grzybek nożem. Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów. Przykład tortu z użyciem blatów makowych:

Pół biszkopt białkowy z makiem do tortów, 4

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (40 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-10-23 22:00
Czy jest Pani w stanie podać proporcje wagowe w gramach. Odmierzanie mąki szklankami jest jest ryzykowne :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-24 10:57
Mario, 3/4 szklanki mąki pszennej (pojemność 250 ml) to około 95-100 gramów mąki.
2017-11-30 08:29
Aniu jesteś genialna ! Uwielbiam twój blog !
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-30 10:07
Dziękuję Bogusiu!!! :-)
2018-01-22 13:11
Tort makowy na podstawie biszkoptu Ani :) super się go piecze, wychodzi idealny. Co ważne - nie jest zbyt suchy. Idealny do tortu 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-22 14:48
Dziękuję Kasiu za świetną inspirację!! 👏️👏️
2018-01-22 13:13
I jeszcze jedno zdjęcie - środek. :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny torcik ❤️
Reklama
2018-03-13 20:24
Aniu ten przepis jest wyśmienity
Zawsze z niego korzystam jak zostają mi białka z kruche go ciasta. Wychodzi zawsze dodaje jedynie dodatkowo 3 łyżki oleju. Od tego czasu nie wylewam białek i mam zawsze gotowy , pyszny biszkopt
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-14 10:09
Dziękuję Ci Basiu! Biszkopt z makiem faktycznie nabierze delikatności i wilgotności z dodatkiem oleju. Bardzo dobry pomysł!
2018-03-16 17:17
Biszkopt w piekarniku.Nasączę go advocatem,przełożę bitą śmietaną z białą czekoladą,posypię mrożonymi owocami leśnymi a udekoruję jak drip cake.A co...kto łasuchowi zabroni?🍰
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-16 18:04
Brzmi cudownie! To będzie piękny kawał ciasta! 😍
2018-03-17 10:34
No i już.Bez dekoracji bo łasuchy już konsumują....🍰😜😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 11:21
Jakie piękny tort!!! Brawo👏️! Z biszkoptem z makiem wygląda przepięknie!😍
2018-03-19 19:29
czy mozna uzyc maku z puszki? Pozdrawiam ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-20 09:59
Nie Marto, do biszkoptu z makiem tylko mak suchy.
2018-03-20 12:49
Dziękuję bardzo 😘. Mak kupiony zaraz zabieram się za pieczenie. Jak skończę to zaraz się pochwalę zdjęciem 😀

Biszkopt z makiem suchym

To bardzo uniwersalny przepis na biszkopt, do którego dodałam mleko oraz mak. Możesz go też zrobić z makiem gotowanym, jednak suchy mak wygląda i smakuje w tym cieście najlepiej. Na zdjęciach pokazałam jak można przygotować ten biszkopt z makiem i bitą śmietaną. Możesz użyć innego kremu np. kremu budyniowego lub kremu kokosowego do tortów. Bardzo dobrze smakuje też z kremem śmietanowym i kokosem. 

Biszkopt piegusek

Biszkopt z makiem wygląda bardzo ładnie. Jest to bardzo ciekawa propozycja na proste i szybie do upieczenia ciasto świąteczne. Jeśli lubisz piec, to gorąco polecam zerknąć na inne moje przepisy na proste ciasta