Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Biszkopt z makiem

Biszkopt z makiem

Świetny pół biszkopt z dużą ilością maku. To szybkie i proste ciasto z makiem ma same zalety. Piegusek z makiem idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty. Możesz użyć do tortów, ale i jako samodzielne ciasto do herbaty. Ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie. Warto dodać, że ten biszkopt makowy jest mało słodki i nie kruszy się przy krojeniu. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: tortownica 18-20 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub zwykłej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek z dużych jajek
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • niecałe pół szklanki suchego maku

Pól biszkopt z makiem do tortów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu. 

Połowę szklanki mleka podgrzej do temperatury około 45 stopni. Mak przepłucz pod zimną wodą i odcedź na sitku. Do mleka dodaj mak. Zamieszaj i odstaw.

W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wykorzystaj do upieczenia ciasta drożdżowego. Polecam sprawdź mój przepis babka drożdżowa z kruszonką

Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mak z mlekiem oraz mieszankę mąk do piany bezowej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ja czasem lekko natłuszczam formę olejem. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz do 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z  grzałką góra i dół. Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika po 10 minutach od wyłączenia i lekkiego uchylania drzwiczek.

Biszkopt z makiem, 1
Biszkopt z makiem, 2
Biszkopt z makiem, 3


Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz. Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta. Możesz też odciąg wystający grzybek nożem. Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów. Przykład tortu z użyciem blatów makowych:

Biszkopt z makiem, 4

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (372 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Biszkopt z makiem suchym

To bardzo uniwersalny przepis na biszkopt, do którego dodałam mleko oraz mak. Możesz go też zrobić z makiem gotowanym, jednak suchy mak wygląda i smakuje w tym cieście najlepiej. Na zdjęciach pokazałam jak można przygotować ten biszkopt z makiem i bitą śmietaną. Możesz użyć innego kremu np. krem budyniowy lub krem kokosowy. Bardzo dobrze smakuje też z kremem śmietanowym i kokosem. Zapraszam też po przepis na pyszne danie wigilijne, czyli po śląskie makówki

Biszkopt piegusek

Biszkopt z makiem wygląda bardzo ładnie. Jest to bardzo ciekawa propozycja na proste i szybie do upieczenia ciasto świąteczne. Jeśli lubisz piec, to gorąco polecam zerknąć na inne moje przepisy na proste ciasta