Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Domowe lody jagodowe

Domowe lody jagodowe

Cudowne, mleczne domowe lody jagodowe. To zdecydowanie najlepsze lody z leśnych jagód. Aby je zrobić potrzebujesz tylko trzy składniki. Lody jagodowe zrobisz bez jajek i bez użycia maszynki do lodów. 

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez użycia wagi
- prosto i z dużą ilością prawdziwych owoców

Jestem ciekawa czy próbowaliście już robić lody big milki - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu.
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 700 g lodów

Kaloryczność kcal: 200 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 300 g jagód - 2 szklanki owoców
  • 300 g śmietanki 30 % - pełna szklanka
  • 100 g cukru - niecałe pół szklanki

Lody jagodowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietankę trzymaj schłodzoną w lodówce. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 700 gramów domowych lodów jagodowych.

Domowe lody jagodowe, 1

Lody jagodowe przepis

Jagody świeże przepłucz i przebierz z listków i gałązek. Owoce umieść w misce/garnku i zmiksuj na gładko np. przy pomocy blendera.

Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 5 minut. 

Część obitej śmietanki dodaj do miski ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i wmieszaj delikatnie. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. 

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody zblendowałam raz po 2 godzinach mrożenia. Po czym ponownie odstawiłam je do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 

Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Domowe lody jagodowe, 2
Domowe lody jagodowe, 3

Jeśli lody z jagodami będą mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych 30 minut, by zmięknąć. Wyjmowane po ośmiu, czy nawet dziewięciu godzinach mrożenia, są jeszcze bardzo plastyczne, jednak już po nocy w zamrażalniku mogą mocno stwardnieć.

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch lub trzech godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. W wersji lodów na patyku sprawdzają się rewelacyjnie. Są kremowe i pyszne. 

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (508 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Domowe lody jagodowe bez maszynki

Super proste do zrobienia lody jagodowe na patyku lub do pudełeczka. Te lody jagodowe zrobisz tylko z trzech składników. Są to lody bez jajek i bez konieczności użycia maszynki do lodów. Po przygotowaniu wszystkich składników możesz umieścić je w zamrażarce lub zrobić lody jagodowe z maszyny postępując dalej zgodnie z instrukcją Twojego sprzętu.

Lody jagodowe 

To mój ulubiony i bardzo szybki przepis na domowe lody jagodowe. Zawsze czekam na początek lipca, by rozkoszować się przepisami z użyciem jagód leśnych. Zobacz koniecznie też inne moje przepisy na lody domowej roboty