Domowe lody jagodowe

Domowe lody jagodowe

Cudowne, mleczne domowe lody jagodowe. To zdecydowanie najlepsze lody z leśnych jagód. Aby je zrobić potrzebujesz tylko trzy składniki. Lody jagodowe zrobisz bez jajek i bez użycia maszynki do lodów. 

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez użycia wagi
- prosto i z dużą ilością prawdziwych owoców

Jestem ciekawa czy próbowaliście już robić lody big milki - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu.
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 700 g lodów

Kaloryczność kcal: 200 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 300 g jagód - 2 szklanki owoców
  • 300 g śmietanki 30 % - pełna szklanka
  • 100 g cukru - niecałe pół szklanki

Lody jagodowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietankę trzymaj schłodzoną w lodówce. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 700 gramów domowych lodów jagodowych.

Domowe lody jagodowe, 1

Lody jagodowe przepis

Jagody świeże przepłucz i przebierz z listków i gałązek. Owoce umieść w misce/garnku i zmiksuj na gładko np. przy pomocy blendera.

Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 5 minut. 

Część obitej śmietanki dodaj do miski ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i wmieszaj delikatnie. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. 

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody zblendowałam raz po 2 godzinach mrożenia. Po czym ponownie odstawiłam je do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 

Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Domowe lody jagodowe, 2

Domowe lody jagodowe, 3

Jeśli lody z jagodami będą mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych 30 minut, by zmięknąć. Wyjmowane po ośmiu, czy nawet dziewięciu godzinach mrożenia, są jeszcze bardzo plastyczne, jednak już po nocy w zamrażalniku mogą mocno stwardnieć.

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch lub trzech godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. W wersji lodów na patyku sprawdzają się rewelacyjnie. Są kremowe i pyszne. 

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (470 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Domowe lody jagodowe bez maszynki

Super proste do zrobienia lody jagodowe na patyku lub do pudełeczka. Te lody jagodowe zrobisz tylko z trzech składników. Są to lody bez jajek i bez konieczności użycia maszynki do lodów. Po przygotowaniu wszystkich składników możesz umieścić je w zamrażarce lub zrobić lody jagodowe z maszyny postępując dalej zgodnie z instrukcją Twojego sprzętu.

Lody jagodowe 

To mój ulubiony i bardzo szybki przepis na domowe lody jagodowe. Zawsze czekam na początek lipca, by rozkoszować się przepisami z użyciem jagód leśnych. Zobacz koniecznie też inne moje przepisy na lody domowej roboty