Domowe lody jagodowe
Cudowne, mleczne domowe lody jagodowe. To zdecydowanie najlepsze lody z leśnych jagód. Aby je zrobić potrzebujesz tylko trzy składniki. Lody jagodowe zrobisz bez jajek i bez użycia maszynki do lodów.
- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez użycia wagi
- prosto i z dużą ilością prawdziwych owoców
Jestem ciekawa czy próbowaliście już robić lody big milki - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu.
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 700 g lodów
Kaloryczność kcal: 200 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 300 g jagód - 2 szklanki owoców
- 300 g śmietanki 30 % - pełna szklanka
- 100 g cukru - niecałe pół szklanki
Lody jagodowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietankę trzymaj schłodzoną w lodówce.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 700 gramów domowych lodów jagodowych.
Lody jagodowe przepis
Jagody świeże przepłucz i przebierz z listków i gałązek. Owoce umieść w misce/garnku i zmiksuj na gładko np. przy pomocy blendera.
Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 5 minut.
Część obitej śmietanki dodaj do miski ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i wmieszaj delikatnie. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku.
Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody zblendowałam raz po 2 godzinach mrożenia. Po czym ponownie odstawiłam je do całkowitego zamrożenia na 4 godziny.
Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.
Jeśli lody z jagodami będą mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych 30 minut, by zmięknąć. Wyjmowane po ośmiu, czy nawet dziewięciu godzinach mrożenia, są jeszcze bardzo plastyczne, jednak już po nocy w zamrażalniku mogą mocno stwardnieć.
Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch lub trzech godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. W wersji lodów na patyku sprawdzają się rewelacyjnie. Są kremowe i pyszne.
Smacznego.