Naleśniki aksamitne z serem
Fantastyczny przepis na delikatne naleśniki ze śmietanową nutą i nadzieniem z twarogu. Przygotuj się na to, że zanim się obejrzysz.. znikną ze stołu! Naleśniki są przepyszne. Gorąco polecam ten przepis.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 10-12 naleśników
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto do naleśników
- 3 średnie jajka
- 300 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju np. z pestek winogron
- 1 płaska łyżeczka sody
- bita śmietana w proszku - 60 g
Składniki na farsz z twarogu
- 250 g twarogu mielonego z kubełka
- łyżeczka wanilii (świeża, ekstrakt)
- spora łyżka miodu np. lipowego
Naleśniki śmietankowe
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Przygotuj miskę i umieszczaj w niej składniki - łącznie z olejem. Na końcu dodaj mąkę z sodą oraz śmietanę w proszku. Ucieraj na gładki, rzadki krem do minuty np. mikserem. Ciasto odstaw na czas szykowania masy serowej.
W drugiej misce ucieraj ser z miodem i wanilią, do momentu połączenia składników.
Nagrzej cienką, większą patelnię - najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.
Po minucie przewracaj na drugą stronę. Druga strona potrzebuje o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników, gdyż są one delikatne. Każdy placek smaruj cienką warstwą sera i składaj w kopertę.
Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
Smacznego.