Placuszki z serka wiejskiego

Placuszki z serka wiejskiego

Zobacz jak zrobić super pyszne placuszki z serka wiejskiego. Przepis na te domowe pyszności jest wyjątkowo prosty a same placki smakują cudownie. Błyskawiczne wykonanie, krótki skład a do tego super smak!

- tylko kilka składników
- pyszne placki dla dzieci
- bez miksera i długiego szykowania

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia placków: 15 minut
Ilość porcji: 12 placków

Kalorie: 80 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • małe opakowanie serka wiejskiego - 200 g
  • 80 g mąki pszennej tortowej - niecałe pół szklanki
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1 łyżka cukru np. waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia placków

Placki z serka wiejskiego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajka oraz serek wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 sporych placuszków o średnicy około 7 cm każdy. 

W mojej lodówce zawsze znajdzie się serek wiejski. To produkt, który podbił nasze podniebienia. Twaróg ziarnisty zanurzony w delikatnej śmietance, to super źródło białka i zdrowych tłuszczy. Można go zjeść bez żadnych dodatków. Świetnie smakuje z dodatkiem szczypiorku, ogórków i rzodkiewki. Ostatnio zdecydowałam się na to, by usmażyć z nim placki na słodko. Wyszło fantastycznie, dlatego teraz dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem. Zapraszam!

Placuszki z serka wiejskiego, 1

Placuszki z serka wiejskiego przepis

Przygotuj sobie wszystkie produkty. Jajka oraz serek wiejski (u mnie serek Piątnica) mają mieć temperaturę pomieszczenia. Łyżeczkę proszku do pieczenia wymieszaj lub przesiej z mąką pszenną. Do placków potrzebujesz niecałe pół szklanki, czyli 80 gramów mąki pszennej tortowej. Jest to pięć pełnych, ale nie bardzo czubatych łyżek :). Od razu uprzedzę, by nie dawać za dużo mąki, bo ciasto na placki będzie za gęste. 

Do ciasta dodajemy też łyżkę cukru. Może to być cukier zwykły drobny, ksylitol, czy też domowy cukier waniliowy

Placuszki z serka wiejskiego, 2

Do miski wbij jajka i wsyp łyżkę cukru (u mnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią). Jajka z cukrem napusz lekko np. przy pomocy rózgi kuchennej. 
Placuszki z serka wiejskiego, 3

Placuszki z serka wiejskiego, 4

Do miski wsyp też mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia oraz całe opakowanie serka wiejskiego o pojemności 200 gramów. Wszystkie składniki tylko wymieszaj dokładnie łyżką.
Placuszki z serka wiejskiego, 5

Nagrzej dobrze patelnię na średniej mocy panika. Poczekaj cierpliwie nawet kilka minut i dodaj na patelnię łyżeczkę masła klarowanego lub ulubionego oleju roślinnego do smażenia. Bardzo dobrze sprawdza się też olej kokosowy. 

Na patelni o średnicy 24 cm smażę po trzy placki na raz. Na dobrze nagrzaną patelnię daję po pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka o średnicy około 7 cm. Placki smażę na średniej mocy palnika. Jedna strona potrzebuje około minuty do półtorej, zanim placki przewrócę na druga stronę (orientacyjnie). Placki są gotowe do przewrócenia, gdy urosną i zrobią się od spodu lekko rumiane. 

Druga strona smaży się już trochę krócej. Postaraj się nie smażyć placków za długo, by ich niepotrzebnie nie przesuszać. Długość smażenia może być inna niż u mnie. Każdy ma bowiem inną patelnię, moc palnika oraz wielkość i grubość placków. 

Placuszki z serka wiejskiego, 6

Po każdej serii polecam przetrzeć patelnię używając kawałka ręcznika papierowego i wylać kolejną łyżeczkę tłuszczu. W ten sposób usmaż wszystkie placki. 

Placki są z początku delikatne i mogą nawet lekko pryskać po nałożeniu ciasta na patelnię. Należy jednak spokojnie czekać, aż ciasto zrobi się od spodu bardziej stabilne i rumiane. Nie polecam za wcześnie ruszać placków na patelni, a do przewracania placków na druga stronę warto użyć szerokiej łopatki. 

Placuszki z serka wiejskiego, 7

Placki z serkiem wiejskim zjadamy zazwyczaj prosto z patelni. Placuszki smakują świetnie podane z sałatką owocową lub też ze zwykłym jogurtem. Czasem pakuję je też dzieciom do szkoły.

Gorąco polecam ten przepis i życzę smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (65 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-09-09 11:54
Do tej pory z tego granulkowego serka robiłam tylko twarożek z solą i ogórkiem. Dziś robię placki. Jak Pani myśli. czy takie smażone śliwki na placki będą dobre?
-- Ania z AniaGotuje.pl Pyszny, sezonowy pomysł. Pewnie 😀
2019-09-10 07:49
Moja córeczka wcześniej zajadała na kolację. Polecam wszystkim. Mama Jagi
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀
2019-09-10 09:32
Szkoda że moje dziecko ma uczulenie na jajka😞
2019-09-10 16:04
Super 👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-09-10 19:41
Mniam mniam 😋 pycha, polecam 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
Reklama
2019-09-11 09:15
A ja? Zdecydowanie twierdzę ze to mało maki.mi placki po.prostu się rozlecialy...
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-11 09:38
Proporcje składników są dobre. Po nałożeniu porcji na placka należy poczekać aż się lekko podpiecze od spodu i dopiero "ruszać" na patelni.
2019-09-11 09:40
Dziś robiłam...pyszne! a jakie puszyste🤩
2019-09-11 09:40
Znikły z talerza w sekunde więc nie zdążyłam zrobić🙃🙃🙃
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀
2019-09-11 10:37
czy bez tłuszczu smażyć też można, na tzw suchej patelni? A jakiej PAni używa patelni do placków naleśników, szukam sprawdzonej:(
Dziś będą placki na kolacje;)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-11 12:49
Używam granitowej patelni do naleśników.
2019-09-11 10:40
próbowała Pani np mąkę orkiszową?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie.
2019-09-16 18:28
Ja zrobiłam na orkiszowej z serkiem bez laktozy i wyszły pyszne👏️😍 Synek powiedział bardzo mocno smakują 😂😀👌
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie 😍

Placuszki z serka wiejskiego

Wszelkie racuszki, placki i naleśniki pojawiają się u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Takie jedzonko bardzo lubią dzieci. Cały czas wymyślam nowe wersje placków. Szukam ciekawych połączeń smakowych oraz prostych i funkcjonalnych rozwiązań w kuchni. Kto ma dzieci, ten doskonale wie czemu tak właśnie robię :) Im mam mniej czasu, tym większą kreatywnością muszę się wykazać. Szykowałam już bardzo dużo pysznych placuszków z dodatkiem twarogu, jednak sam twaróg nie ma w sobie wilgoci i trzeba było do niego zawsze dodać jogurt lub mleko. Dodatkowo wymaga on pokruszenia, zmielenia lub zwyczajnie "udziugania" widelcem, by zrobił się bardziej drobny i jednolity. Dlatego też zdecydowałam się tym razem na użycie serka wiejskiego. Zrobiłam placki z serkiem wiejskim i jestem super zadowolona z tej próby. 

Placuszki z serkiem wiejskim

Aby zrobić domowe racuchy z serka wiejskiego trzeba najpierw mieć pewność, że sięga się po właściwy produkt. Serek wiejski to serek, który zazwyczaj pakowany jest w pudełeczka. Można kupić mniejsze opakowanie po 200 gramów lub też duży kubełek z serkiem o wadze 500 gramów. Serek wiejski typu cottage cheese to serek, który składa się na grudki/ziarna twarożku, pływające w śmietance. Naturalne serki wiejskie mają super uniwersalny smak. Można je jeść same lub też zrobić z nich popularne danie typu: twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Serek wiejski sprawdza się też rewelacyjnie do dań na słodko. Serek wiejski stał się zatem głównym składnikiem moich placuszków z serkiem wiejskim na słodko. Zapraszam po przepis!