Placuszki z serka wiejskiego
Zobacz jak zrobić super pyszne placuszki z serka wiejskiego. Przepis na te domowe pyszności jest wyjątkowo prosty a same placki smakują cudownie. Błyskawiczne wykonanie, krótki skład a do tego super smak!
- tylko kilka składników
- pyszne placki dla dzieci
- bez miksera i długiego szykowania
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia placków: 15 minut
Liczba porcji: 12 placków
Kaloryczność kcal: 80 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- małe opakowanie serka wiejskiego - 200 g
- 80 g mąki pszennej tortowej - niecałe pół szklanki
- 2 średniej wielkości jajka
- 1 łyżka cukru np. waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła lub oleju do smażenia placków
Placki z serka wiejskiego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz serek wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 sporych placuszków o średnicy około 7 cm każdy.
W mojej lodówce zawsze znajdzie się serek wiejski. To produkt, który podbił nasze podniebienia. Twaróg ziarnisty zanurzony w delikatnej śmietance, to super źródło białka i zdrowych tłuszczy. Można go zjeść bez żadnych dodatków. Świetnie smakuje z dodatkiem szczypiorku, ogórków i rzodkiewki. Ostatnio zdecydowałam się na to, by usmażyć z nim placki na słodko. Wyszło fantastycznie, dlatego teraz dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem. Zapraszam!
Placuszki z serka wiejskiego przepis
Przygotuj sobie wszystkie produkty. Jajka oraz serek wiejski (u mnie serek Piątnica) mają mieć temperaturę pomieszczenia. Łyżeczkę proszku do pieczenia wymieszaj lub przesiej z mąką pszenną. Do placków potrzebujesz niecałe pół szklanki, czyli 80 gramów mąki pszennej tortowej. Jest to pięć pełnych, ale nie bardzo czubatych łyżek :). Od razu uprzedzę, by nie dawać za dużo mąki, bo ciasto na placki będzie za gęste.
Do ciasta dodajemy też łyżkę cukru. Może to być cukier zwykły drobny, ksylitol, czy też domowy cukier waniliowy.
Do miski wbij jajka i wsyp łyżkę cukru (u mnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią). Jajka z cukrem napusz lekko np. przy pomocy rózgi kuchennej.
Do miski wsyp też mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia oraz całe opakowanie serka wiejskiego o pojemności 200 gramów. Wszystkie składniki tylko wymieszaj dokładnie łyżką.
Nagrzej dobrze patelnię na średniej mocy panika. Poczekaj cierpliwie nawet kilka minut i dodaj na patelnię łyżeczkę masła klarowanego lub ulubionego oleju roślinnego do smażenia.
Na patelni o średnicy 24 cm smażę po trzy placki na raz. Na dobrze nagrzaną patelnię daję po pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka o średnicy około 7 cm. Placki smażę na średniej mocy palnika. Jedna strona potrzebuje około minuty do półtorej, zanim placki przewrócę na druga stronę (orientacyjnie). Placki są gotowe do przewrócenia, gdy urosną i zrobią się od spodu lekko rumiane.
Druga strona smaży się już trochę krócej. Postaraj się nie smażyć placków za długo, by ich niepotrzebnie nie przesuszać. Długość smażenia może być inna niż u mnie. Każdy ma bowiem inną patelnię, moc palnika oraz wielkość i grubość placków.
Po każdej serii polecam przetrzeć patelnię używając kawałka ręcznika papierowego i wylać kolejną łyżeczkę tłuszczu. W ten sposób usmaż wszystkie placki.
Placki są z początku delikatne i mogą nawet lekko pryskać po nałożeniu ciasta na patelnię. Należy jednak spokojnie czekać, aż ciasto zrobi się od spodu bardziej stabilne i rumiane. Nie polecam za wcześnie ruszać placków na patelni, a do przewracania placków na druga stronę warto użyć szerokiej łopatki.
Placki z serkiem wiejskim zjadamy zazwyczaj prosto z patelni. Placuszki smakują świetnie podane z sałatką owocową lub też ze zwykłym jogurtem. Czasem pakuję je też dzieciom do szkoły.
Gorąco polecam ten przepis i życzę smacznego!