Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Cytrynowa baba z białym makiem

Cytrynowa baba z białym makiem

Znalazłam mój sposób na biały mak.. i nie są tą znane rogaliki. Do tego smak cytryny przełamany dodatkiem świeżych, zielonych pistacji... i cytrynowa baba z makiem gotowa :-)

Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 8-10

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g białego maku (może być też zwykły)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • sok z dwóch cytryn

Dodatkowo

  • średnia forma na babę
  • garść zielonych pistacji do posypania
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sitko małe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę do jednej miski.

W małym garnuszku umieść cukier, masło i 100 g maku. Podgrzej lekko i powoli na ogniu tylko do rozpuszczenia masła. Wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.

Do mieszanki z mąką dodaj jajka oraz masę makową z garnuszka. Miksuj chwilę na małych obrotach.

Cytryny umyj, przetnij na pół. Wyciśnij sok. Sok przecedź dodatkowo przez sitko, by pozbyć się małych pestek. Prawie cały sok wlej do ciasta i miksuj dwie minuty. Odrobinę soku (płaska łyżka) zostaw do zrobienia lekkiej glazury na cieście.

Resztką masła (czy też łyżką oleju) wysmaruj od środka formę, obsyp pozostałym makiem - 30 g. Jeśli używasz zwykłej, podłużnej blaszki wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy.

Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni najlepiej z termoobiegiem na około 40-45 minut. Piecz do suchego patyczka.

Po ostudzeniu na kratce możesz posmarować ciasto cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną soku z cytryny i od razu posypać zielonymi pistacjami.

Cytrynowa baba z białym makiem, 1
Cytrynowa baba z białym makiem, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (105 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania