Cytrynowa baba z białym makiem

Cytrynowa baba z białym makiem

Znalazłam mój sposób na biały mak.. i nie są tą znane rogaliki. Do tego smak cytryny przełamany dodatkiem świeżych, zielonych pistacji... i cytrynowa baba z makiem gotowa :-)

Składniki:
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 130 g białego maku (może być też zwykły)
• 1 płaska łyżeczka sody
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 130 g drobnego cukru
• 4 jajka
• 200 g masła
• sok z dwóch cytryn

Dodatkowo:
• średnia forma na babę
• garść zielonych pistacji do posypania
• 2 łyżki cukru pudru
• sitko małe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę do jednej miski.

W małym garnuszku umieść cukier, masło i 100 g maku. Podgrzej lekko i powoli na ogniu tylko do rozpuszczenia masła. Wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.

Do mieszanki z mąką dodaj jajka oraz masę makową z garnuszka. Miksuj chwilę na małych obrotach.

Cytryny umyj, przetnij na pół. Wyciśnij sok. Sok przecedź dodatkowo przez sitko, by pozbyć się małych pestek. Prawie cały sok wlej do ciasta i miksuj dwie minuty. Odrobinę soku (płaska łyżka) zostaw do zrobienia lekkiej glazury na cieście.

Resztką masła (czy też łyżką oleju) wysmaruj od środka formę, obsyp pozostałym makiem - 30 g. Jeśli używasz zwykłej, podłużnej blaszki wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy.

Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni najlepiej z termoobiegiem na około 40-45 minut. Piecz do suchego patyczka.

Po ostudzeniu na kratce możesz posmarować ciasto cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną soku z cytryny i od razu posypać zielonymi pistacjami.

cytrynowa-baba-z-bialym-makiem-1

cytrynowa-baba-z-bialym-makiem-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl