Cytrynowa baba z białym makiem
Znalazłam mój sposób na biały mak.. i nie są tą znane rogaliki. Do tego smak cytryny przełamany dodatkiem świeżych, zielonych pistacji... i cytrynowa baba z makiem gotowa :-)
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 8-10
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 130 g białego maku (może być też zwykły)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- sok z dwóch cytryn
Dodatkowo
- średnia forma na babę
- garść zielonych pistacji do posypania
- 2 łyżki cukru pudru
- sitko małe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę do jednej miski.
W małym garnuszku umieść cukier, masło i 100 g maku. Podgrzej lekko i powoli na ogniu tylko do rozpuszczenia masła. Wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Do mieszanki z mąką dodaj jajka oraz masę makową z garnuszka. Miksuj chwilę na małych obrotach.
Cytryny umyj, przetnij na pół. Wyciśnij sok. Sok przecedź dodatkowo przez sitko, by pozbyć się małych pestek. Prawie cały sok wlej do ciasta i miksuj dwie minuty. Odrobinę soku (płaska łyżka) zostaw do zrobienia lekkiej glazury na cieście.
Resztką masła (czy też łyżką oleju) wysmaruj od środka formę, obsyp pozostałym makiem - 30 g. Jeśli używasz zwykłej, podłużnej blaszki wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy.
Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni najlepiej z termoobiegiem na około 40-45 minut. Piecz do suchego patyczka.
Po ostudzeniu na kratce możesz posmarować ciasto cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną soku z cytryny i od razu posypać zielonymi pistacjami.


Smacznego :-)