Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki z cukinią i ziemniakami

Placki z cukinią i ziemniakami

Prosty i szybki przepis na bardzo uniwersalne placki z cukinią i ziemniakami. To tylko kilka bardzo popularnych składników. Te super placuszki z cukinii i ziemniaków możesz podać na słodko lub na wytrawnie.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g cukinii
  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli

Placki z cukinii i ziemniaków

Oraz tłuszcz do smażenia. Ja użyłam oleju z pestek winogron.
Z przepisu wychodzi około 30 placków o średnicy 6-8 cm.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Cukinie umyj i odetnij końce. Jeśli skórka jest delikatna (warzywa są młode) nie musisz ich obierać. Zetrzyj je do tej samej miski, co ziemniaki. Ja miałam 4 małe, młode cukinie, ale mogą być też 2 średnie lub 1 duża. Odlej pół szklanki zebranej w misce wody. Nie ma potrzeby odciskania pulpy przez gazę. 

Do miski z ziemniakami dodaj wszystkie składniki - obie mąki, jajka oraz sól. Całość dobrze wymieszaj.

Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj pełne porcje i lekko je rozpłaszczaj. Po 1-2 minut placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Placki z cukinią i ziemniakami, 1
Placki z cukinią i ziemniakami, 2

Placki z cukinii i ziemniaków na słodko:
Wystarczy po usmażeniu posypać je cukrem. Maczaj je w miseczce z gęstym jogurtem naturalnym.

Placki z cukinii i ziemniaków na wytrawnie:
Po usmażeniu oprósz je ulubionym pieprzem i obsyp świeżymi ziołami - tymianek, oregano, bazylia lub kolendra. Podawaj z domowym sosem czosnkowym. 

Pyszne jest też moje ulubione leczo z cukinii, które polecam gorąco. Placki z cukinii zaś to największy hit na szybkie danie z cukinią. Sprawdź też mój przepis na wyśmienity placek po węgiersku.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1169 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placki ziemniaczane z cukinii

Moje placuszki z cukinii i ziemniaków przygotowuję w proporcjach 1:1. Czyli 500 gramów cukinii i 500 gramów ziemniaków. Dzięki dodania ziemniaków powstały smak jest bardzo ciekawy, a same ziemniaki dzięki zawartości skrobi jest dobrym łącznikiem. Dobrze spajają całość. Takie placki ziemniaczane z cukinią będą też chętniej jedzone przez dzieci bo smak będzie dla nich bardziej znany. Wypróbuj też mój przepis na pyszne placki ziemniaczane ze szpinakiem. Dodatek szpinaku sprawia, że placuszki mają ładny zielony kolor, a ich smak jest delikatny.

Ciekawym i sytym pomysłem na śniadanie jest też frittata. Gorąco polecam również puree ziemniaczane do obiadu.