Placki z cukinii i ziemniaków
Prosty i szybki przepis na bardzo uniwersalne placki z tartej cukinii i ziemniaków.
To tylko kilka bardzo popularnych składników. Do podania na słodko lub na wytrawnie.
Placki na słodko:
Wystarczy po usmażeniu posypać je cukrem. Maczaj je w miseczce z gęstym jogurtem naturalnym.
Placki na wytrawnie:
Po usmażeniu oprósz je ulubionym pieprzem i obsyp świeżymi ziołami - tymianek, oregano, bazylia lub kolendra. Podawaj z domowym sosem czosnkowym.
Jaką wersję placków wolicie? Na słodko, czy na wytrawnie?
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 4-6
Dieta: wegetariańska
- 500 g cukinii
- 500 g ziemniaków
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
Oraz tłuszcz do smażenia. Ja użyłam oleju z pestek winogron.
Z przepisu wychodzi około 30-34 placków o średnicy 6-8 cm.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Cukinie umyj i odetnij końce. Jeśli skórka jest delikatna (warzywa są młode) nie musisz ich obierać. Zetrzyj je do tej samej miski, co ziemniaki. Ja miałam 4 małe, młode cukinie, ale mogą być też 2 średnie lub 1 duża. Odlej pół szklanki zebranej w misce wody. Nie ma potrzeby odciskania pulpy przez gazę.
Do miski z ziemniakami dodaj wszystkie składniki - obie mąki, jajka oraz sól. Całość dobrze wymieszaj.
Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj pełne porcje i lekko je rozpłaszczaj. Po 1-2 minut placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.
Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.


Smacznego :-)
Komentarze
P.S Czy konieczne jest dodanie mąki ziemniaczanej?czy można zastąpić ją inną?