Ogórki tarte do słoików

Ogórki tarte do słoików

Zobacz koniecznie jak zrobić najpyszniejsze ogórki tarte w słoikach. Takie ogórki tarte kiszone do słoików, to najszybszy sposób na to, by zamknąć ogórki na zimę i cieszyć się ich smakiem w zupie ogórkowej. 

- ogórki tarte kiszone w 20 minut
- najlepszy przepis na tarte ogórki na zimę
- idealne do zupy ogórkowej oraz do sałatki ze śmietaną

Czas przygotowania: 20 minut
Czas kiszenia: 10 dni
Ilość porcji: 3 słoiki po 720 ml

Kalorie: 10 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 pełne łyżki soli - 50 g
  • mały pęczek koperku
  • 1 główka czosnku

Kiszone ogórki tarte

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na dwa kilogramy ogórków gruntowych użyłam 3 słoiki o pojemności 720 ml każdy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Dokładnie takie ogórki tarte do słoików robiła moja Mama. Ogórki, koperek i czosnek.. wszystko z własnego ogródka. Te cudowne czasu już dawno minęły, ale został sprawdzony przepis, którym z przyjemnością się z Wami podzielę :)

Ogórki tarte do słoików, 1

Przepis na ogórki tarte na zimę

Jeśli planujesz ukisić więcej tartych ogórków, to możesz podwoić, czy potroić ilość wszystkich składników. Ogórki powinny być świeżutkie, ale nie muszą już być takie małe i młode, jak w przepisie na klasyczne ogórki kiszone. Oba końce mają być twarde a ogórki jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. Do tego przepisu można użyć nawet przerośnięte ogórki z większymi pestkami. 

Ogórki ścieramy na dużych oczkach razem ze skórką. Umyj je zatem bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i odetnij im oba końce. Jeśli wolisz ogórki bez skórki, to oczywiście możesz je obrać. 

Ogórki tarte do słoików, 2

Ogórki zetrzyj na tarte, na grubych oczkach. Możesz też użyć maszynki do mielenia lub melaksera ze specjalną nakładką. Ja używam maszynki, więc ogórki "ścieram" dosłownie w kilka minut. Starte ogórki z całym sokiem umieść w dużej misce.
Ogórki tarte do słoików, 3

Przygotuj sobie dwie pełne łyżki soli kamiennej. Posiekaj mały pęczek koperku i obierz ząbki czosnku z jednej główki. Moje ząbki były spore, więc dodatkowo pokroiłam je na mniejsze kawałki. 

Porady: Ja nie dodaję korzenia chrzanu do tartych ogórków na zimę, ale można to zrobić. Wystarczy na dno każdego słoika wrzucić kawałek korzenia chrzanu (przed przełożeniem do słoików tartych ogórków).

Używam soli kamiennej, ale śmiało można też użyć zwykłej soli. Tak więc kiszonki udają również z użyciem soli jodowanej. To jednak sól kamienna ma najwięcej cennych minerałów i pierwiastków śladowych. 

Do ogórków kiszonych tartych dodaję siekany koperek, ale można też użyć kopru z baldachami i umieści go w słoiku na dnie tak samo, jak korzeń chrzanu. 

Ogórki tarte do słoików, 4

Do miski ze startymi ogórkami dodaj sól, siekany koperek i ząbki czosnku. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. 
Ogórki tarte do słoików, 5

Przygotuj też trzy słoiki o pojemności 720 ml każdy. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek. Można też śmiało użyć słoików o mniejszej pojemności. Ogórki tarte z dodatkami i całym sokiem ważą łącznie około 1060 gramów. 

Na podaną ilość ogórków możesz użyć słoików:  
3 słoiki o pojemności około 720 ml
4 słoiki o pojemności około 540 ml
5 słoików o pojemności około 430 ml
6 słoików o pojemności około 360 ml 
7 słoików o pojemności około 300 ml 

Słoiki wypełnij ogórkami razem ze słoną wodą i ząbkami czosnku. Postaraj się, by w każdym słoiku było po tyle samo startych ogórków i słonej wody. Mieszaj zatem często całą zawartość miski. 
Ogórki tarte do słoików, 6

Słoiki zakręć mocno i odstaw na trzy dni do pomieszczenia, w którym będzie nie więcej niż 20 stopni. Po tym czasie możesz już przenieść słoiki z ogórkami do spiżarki lub do chłodnej piwniczki. Ogórki tarte ukiszą się po około 10 dniach. 

W pierwszych dniach kiszenia możesz zaobserwować buzowanie słoików. Mogą lekko syczeć. Solanka zaczyna wyciekać ze słoików z  tartymi ogórkami. Nic się nie martw. To normalne i często tak się dzieje, gdy proces kiszenia jest bardziej dynamiczny. Absolutnie nie odkręcaj słoików. Możesz je tylko lekko wytrzeć. Z przyzwyczajenia już, na te pierwsze dni kiszenia odkładam słoiki z tartymi ogórkami w spiżarce, na podłodze wyłożonej ręcznikiem papierowym. 

Wiem, że niektórych martwi to, że nakrętka nie zassała się po pierwszym dniu kiszenia. Cały proces fermentacji trwa kilka dni. Słoiki powinny zawekować się najpóźniej w ciągu dwóch do trzech dni od zakręcenia. Nie poddaję nigdy pasteryzacji słoików z tartymi ogórkami kiszonymi. 

Na zdjęciach poniżej ogórki tarte w słoikach po pierwszym dniu kiszenia. 

Ogórki tarte do słoików, 7

Ogórki tarte do słoików, 8

Ogórki tarte kiszone wykorzystuję najczęściej do zrobienia zupy ogórkowej. Czasem wyjadam je bez niczego, prosto ze słoika. Bardzo lubię też do takich tartych, ukiszonych ogórków dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany i podać je jako "kiszoną mizerię" do obiadu, w którym są też ziemniaki z wody.

Macie jeszcze inne sposoby na wykorzystanie takich tartych, kiszonych ogórków?
Piszcie :)

Średnia 4.9 / 5 (157 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-09-06 15:41
Ale szybko. Moje już się kiszą. 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-09-06 16:53
Jestem fanem ogórków w każdej postaci. Uwielbiam nawet takie przerośnięte z ogromną ilością pestek. Bardzo dziękuję za ten przepis. Na pewno zrobię z niego użytek, bo zupę ogókową z odrobiną śmietany, jak robiła moja mama to mogę jeść rano w południe i wieczorem.
Pozdawiam
Wasyl
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę i powodzenia 😀
2019-09-06 18:03
Swietny przepis a zupka wysmienita ,mi osobiscie duzo bardzoej smakuje z takich ogorkow
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-09-06 20:13
Jak zawsze rewelacja Pani Aniu i opis cały na najwyższym poziomie!! Gratulacje wielkie. Każdego dnia do Pani zaglądam. To najlepsze przepisy w calym internecie.
-- Ania z AniaGotuje.pl Ślicznie dziękuję 😍
2019-09-09 20:29
Pani Aniu jak dobrze że tu zaglądnęłam bo pamiętam że moja śp. Mama robiła coś takiego ale nie znałam szczegółów a teraz wiem wszystko w sprawie ogórków tartych kiszonych dziękuję bardzo pozdrawiam i będę tu często zaglądać
Irena Swiętokrzyskie 🌼🌷👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło Irenko 🙂
Reklama
2019-09-09 23:56
Ja dodaje jeszcze starta marchewke. Przepis rewelacyjny..🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 👍🙂
2019-09-13 21:36
Rano przeczytałam, wieczorem po pracy zrobiłam 🙂 Lubie proste i zdrowe przepisy 👍
Dzięki ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-09-15 13:42
Nie ma szans, aby sie do zimy utrzymaly..... 😀😜 . Nie dosc, ze ja je pochlaniam nalogowo, to jeszcze teraz i ulubiona sasiadka. Jakos zawsze zdola wyweszyc, ze akurat nowe zrobilam.❤️👍👍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-09-16 19:30
Przeczytałam.i weszłam w to w 1000 procentach..zakupiłam ogórki.. I ..Już są w słoikach..polecam mega szybki i prosty przepis ...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Aga😀

Ogórki tarte kiszone

We wczesnym dzieciństwie mieszkałam przez kilka lat w domu ze sporym terenem, komórką w której było kilka pomieszczeń. W jednym z nich była też mała piwniczka. Moja Mama miała szklarnię, w której uprawiała pomidory i ogórki. Nigdy nie zapomnę tego zapachu, gdy wchodziło się do szklarni. Niesamowicie intensywny zapach prawdziwych pomidorów i ogórków. Straszny upał i wilgoć jednocześnie. Będąc małą dziewczynką zrywałam pomidory prosto z krzaczka i zjadałam na miejscu jak by yo były słodycze :) Cudowne to były czasy! Po co o tym wspominam? Otóż malutkie słoiczki ze startymi ogórkami kiszonymi na zimę, to jedno z moich bardzo wyraźnych wspomnień z wczesnego dzieciństwa. Pamiętam dokładnie, że jeszcze przez wiele lat po tym jak wyprowadzaliśmy się do miasta, dom z komórką służył nam jako dom letniskowy na wakacje. Podczas jednych z wakacji nudziłam się tak bardzo, że postanowiłam zajrzeć we wszystkie możliwe kąty w domu i w pomieszczeniach gospodarczych. Powędrowałam też do piwniczki i znalazłam w niej kilka słoików przetworów "porzuconych" jeszcze z czasów przeprowadzki. Wśród słoiczków były też dwa ogórki tarte w słoikach o pojemności około 200 ml. Zabrałam je do kuchni i otworzyłam. Okazało się, że ogórki są pyszne i przez te kilka lat nie zepsuły się. Byłam zachwycona tym odkryciem :) Przy okazji polecam coś zupełnie innego. Na chłodniejsze dni bardzo dobra jest zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Ogórki tarte do słoików

Ogórki tarte i kiszone do słoików to według mnie najszybszy sposób na to, by zamknąć ogórki w słoikach na zimę. Szykuję oczywiście ogórki kiszone oraz ogórki konserwowe, ale te właśnie ogórki tarte do zupy na zimę robię najszybciej. To super pyszne ogórki kiszone na zimę do zupy ogórkowej, które zwyczajnie trzeba mieć w swojej piwniczce. Tarte ogórki kiszone na zupę szykuję każdego roku. Ogórki tarte w słoikach wykorzystuję właśnie do zrobienia zupy ogórkowej, ale nie tylko. Bardzo lubię wyjadać takie kiszone ogórki tarte prosto ze słoika. Świetna jest też szybka sałatka z takich właśnie ogórków i zwykłej kwaśnej śmietany. Uwielbiam ją jeść do ugotowanych ziemniaków. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszne i proste do zrobienia ogórki tarte, kiszone na zupę i nie tylko. Mój Blog Kulinarny to nie tylko sprawdzone przepisy na domowe przetwory. Znajdziesz u mnie setki przepisów na pyszne obiady, ciasta, serniki, napoje czy naleśniki. Powodzenia i smacznego. Jeśli szykujesz tarte ogórki, ro najwyższa też już pora na domowy syrop z cebuli na odporność.