Nuggetsy z kurczaka panierowane w nachos

Nuggetsy z kurczaka panierowane w nachos

Super przepis na pyszne nuggetsy z kurczaka panierowane w nachos. Wybierz swój ulubiony smak chipsów i użyj ich jako panierki.

Sosy do maczania nuggetsów:
- sos tzatziki
- sos czosnkowy
- dip z białej fasoli i zataru

Surówki do nuggetsów:
- surówka z czerwonej kapusty
- surówka Colesław
- surówka z białej kapusty

Jeśli zaś wolisz klasyczną wersję, gorąco polecam domowe nuggetsy z kurczaka

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • średnia pierś z kurczaka
  • 2 średnie jajka
  • szklanka nachos tortilla chips - około 200 g

potrzebujesz również: patelnię oraz olej do smażenia o neutralnym smaku (ryżowy, rzepakowy czy z pestek winogron)

Nachos tortilla chips
Kukurydziane chipsy (coraz częściej można znaleźć wersje bezglutenowe) najczęściej w kształcie trójkątów. Smaki: od solonych, przez serowe i chilli ;-) U mnie o smaku serowym. 
Pełną szklankę chipsów zblenduj na drobne wiórki przy pomocy melaksera lub blendera. Możesz je również rozdrobnić przy użyciu wałka. Wystarczy umieścić je wcześniej z mocnej torebce foliowej - strunowej i kilkakrotnie przejechać wałkiem.

nuggetsy-z-kurczaka-panierowane-w-nachos-1
Jajka rozbełtaj w osobnej misce.
Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Pokrój w cienkie paski długości palca. Po kolei obtaczaj kawałki mięsa w panierce. Smaż na rumiano z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (olej powinien przykryć całą powierzchnię patelni). Im cieńsze kawałki mięsa, tym szybciej nuggetsy będą gotowe. Grubsze kawałki smaż dłużej na mniejszej mocy palnika. Ważne, by nie spalić panierki oraz, by smażyć mięso na tyle długo, żeby nie było surowe w środku. 

nuggetsy-z-kurczaka-panierowane-w-nachos-2

nuggetsy-z-kurczaka-panierowane-w-nachos-3

Aby wzbogacić smak nuggetsów oraz sprawić, by panierka była grubsza możesz dodatkowo dosypać do niej mąkę kukurydzianą oraz dowolne, ulubione przyprawy. 

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (11 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl