Panierowana pierś z kurczaka
Panierowana pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych bądź panierce z nachosów to pyszne i chrupiące danie. Wybierz swój ulubiony smak chipsów nachos i użyj ich jako panierki. Do zrobienia takich domowych nuggetsów potrzebujesz tylko trzech składników.
Jeśli zaś wolisz klasyczną wersję, gorąco polecam przepis na domowe nuggetsy.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
- średnia pierś z kurczaka
- 2 średnie jajka
- szklanka nachos tortilla chips - około 200 g
potrzebujesz również: patelnię oraz olej do smażenia o neutralnym smaku (ryżowy, rzepakowy czy z pestek winogron)
Nachos tortilla chips
Kukurydziane chipsy (coraz częściej można znaleźć wersje bezglutenowe) najczęściej w kształcie trójkątów. Smaki: od solonych, przez serowe i chilli. U mnie o smaku serowym.
Pełną szklankę chipsów zblenduj na drobne wiórki przy pomocy melaksera lub blendera. Możesz je również rozdrobnić przy użyciu wałka. Wystarczy umieścić je wcześniej z mocnej torebce foliowej - strunowej i kilkakrotnie przejechać wałkiem.

Jajka rozbełtaj w osobnej misce.
Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Pokrój w cienkie paski długości palca. Po kolei obtaczaj kawałki mięsa w panierce. Smaż na rumiano z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (olej powinien przykryć całą powierzchnię patelni). Im cieńsze kawałki mięsa, tym szybciej nuggetsy będą gotowe. Grubsze kawałki smaż dłużej na mniejszej mocy palnika. Ważne, by nie spalić panierki oraz, by smażyć mięso na tyle długo, żeby nie było surowe w środku.


Sosy do maczania nuggetsów:
- sos tzatziki
- sos czosnkowy
- sos pomidorowy
Surówki do nuggetsów:
- surówka z czerwonej kapusty
- surówka Colesław
- surówka z białej kapusty
Aby wzbogacić smak nuggetsów oraz sprawić, by panierka była grubsza możesz dodatkowo dosypać do niej mąkę kukurydzianą oraz dowolne, ulubione przyprawy.
Smacznego.