Naleśniki z serków waniliowych
Zobacz jak zrobić najlepsze naleśniki z serkiem homogenizowanym waniliowych. Przepis na te niezwykle pyszne naleśniki jest super prosty i sprawdzony. Warto spróbować czegoś nowego. Są świetne na śniadanie.
Naleśniki, które pokazałam na zdjęciach osłodziłam syropem klonowym i posypałam prażonymi orzechami laskowymi. Polecam również zrobić naleśniki z serkiem homogenizowanym i bananem. Będzie to szybka, bardzo smaczna wersja na co dzień.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 50 minut
Liczba porcji: 12 dużych naleśników
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 400 g serków waniliowych - 2 opakowania po 200 g
- 4 średnie jajka
- szklanka mleka
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Z przepisu wychodzi 12 naleśników o średnicy 23 cm.
Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia - minimum 20 stopni.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Naleśniki z serków waniliowych
Olej kokosowy podgrzej, aż zrobi się płynny i przezroczysty, np. w mikrofalówce lub w rondelku na bardzo małej mocy palnika. Możesz też użyć masła klarowanego. Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia. W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Ciasto odstaw na kilka minut, by nabrało ostatecznej konsystencji.
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Nie natłuszczaj dodatkowo patelni. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej powierzchni. Ciasto będzie gęściejsze niż do typowych naleśników, dlatego też możesz sobie pozwolić na grubszy placek.
Każdego naleśnika smaż na małej mocy palnika po około 2 minuty na stronę. Do przewracania naleśników polecam użyć płaską, szeroką łopatkę. Naleśniki z serkiem homogenizowanym w cieście potrzebują więcej czasu na wysmażenie. Jeśli spróbujesz je przewrócić za wcześnie, ciasto porwie się na kawałki.
Już podczas smażenia naleśników z serków waniliowych wiedziałam, że muszę je podać z syropem i orzechami. Wystarczy złożyć naleśniki w kopertę, czy rulonik.. polać ulubionym syropem i posypać świeżo uprażonymi orzechami laskowymi. Ja swoje orzechy rozdrobniłam wcześniej w melakserze. Tak.. nie zdejmowałam z orzechów łupinki :-) Jeśli wolisz, możesz uprażyć całe orzechy na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie usunąć łupinkę, która bardzo dobrze schodzi po uprażeniu i dopiero rozdrobnić orzechy w melakserze. Jeśli nie masz podobnej maszynki, możesz je również posiekać nożem.
Wypróbuj też przepis na najlepsze naleśniki pancakes. Polecam Ci również moje dwa inne przepisy na słodko. Na pyszne, chrupiące gofry oraz placki z jabłkami.
Smacznego.